Etter sigende skal en portugisisk husmor kunne lage 365 forskjellige bacalao-retter – en for hver dag i året. Det blir kanskje litt mye for oss her i nord. Start med én klassisk bacalao med herlig grillet paprika.

Du får tak i klippfisk i alle former og kvaliteter, men det er de store, tykke ryggstykkene som er de flotteste (og dyreste).

Slik vanner du ut klippfisken

Klippfisk er tørket og saltet og helt uspiselig før den vannes ut. Her får du en skikkelig god "pekefingerregel" for utvannng:

  1. Tykkelsen på fiskestykket avgjør hvor mange dager det må vannes ut. Legg fiskestykket på benken og sett pekefingeren horisontalt ned i benken ved siden av fisken.
  2. Bruk fingeren til å måle tykkelsen: Hvor mange finger-ledd måler fiskestykket? Et ledd = en dag med utvanning. De tykkeste fiskestykkene kan måle hele tre pekefingerledd (hele fingeren), og må vannes ut i tre dager før du kan bruke den til bacalao. 
  3. Husk å skifte vann tre-fire ganger om dagen.
Oppskrift på klassisk bacalao med paprika.

Bacalao (skrives bacalhau på portugisisk) betyr torsk på spansk og portugisisk. Den norske klippfisken finner du på matmarkeder i Spania, Portugal og alle land med portugisisk bosetning.

Klassisk bacalao med en twist

Vi har laget en ganske klassisk bacalao med tomater, løk og potetskiver. Men i tillegg har vi tilsatt grillet paprika. Denne herlige ingrediensen gir en deilig sødme til retten.

Du blir kanskje litt overrasket når du ser mengden olivenolje som skal i denne bacalaoen? Oljen er med på å gjøre sausen tykk og god, foruten å gi deilig smak.

Det viktigste når du lager bacalao

Bacalao er en perfekt rett når du skal lage mat til mange. Det er to ting som er viktig når du lager bacalao: tid og temperatur.

  1. Bruk god tid på selve sausen. Det er her den fyldige smaken dannes. 
  2. Ikke ha for høy temperatur. Bacalao må småkoke over tid for at alle smakene skal blande seg. 
Oppskrift på klassisk bacalao med paprika.

Hvis du spontant får lyst på bacalao, og ikke har tid til å vente på utvanningen, kan du kjøpe ferdig utvannet klippfisk hos Coop Mega. Se etter utvannet klippfisk i fiskedisken eller frysedisken.

BACALAO MED PAPRIKA OG TOMAT

Dette trenger du til 4 personer:

  • 8 store poteter, i skiver
  • 1 dl god extra virgin olivenolje
  • 1 løk, i tynne skiver
  • 4 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 bokser hakkede tomater
  • 1 glass sorte oliven med sten
  • 1 glass grillede, flådde paprika, i biter
  • 600 g ferdig utvannet klippfisk (frossen eller fra kjøledisk)
  • salt og pepper etter ønske
  • persille til pynt

 

Dette gjør du:

  1. Skrell potetene og skjær dem i skiver. Kok dem i 10 minutter.
  2. Ha olje i en tykkbunnet gryte. Tilsett løkskivene og surr på medium varme til løken er myk.
  3. Tilsett hvitløk og tomater. La dette småkoke i ca. 10 minutter under omrøring.
  4. Legg potetskivene, oliven og paprika i gryten. La dette småkoke i ca. 30 minutter under lokk.
  5. Fiskestykkene legges på toppen av gryten. Sett på lokk og la fisken trekke i ca. 15 minutter.
  6. Juster smaken med salt og pepper. Pynt med persille og server litt av alt i gryten.