Mange tror at de kan leke mye mer med krydder til kjøtt enn til fisk, men det stemmer ikke.

Krydder kan være prikken over i-en, og som gjør at du kan variere fiskemiddagen i det uendelige. Du kan bruke all slags fisk, spør gjerne i fiskedisken hos din lokale Coop Mega-butikk.

For eksempel kan du knuse basilikum i en morter sammen med timian, oregano og hvitløk. Strø det på fisken du skal grille, steke eller bake. Du syntes kanskje ikke dette var så nytt og spennende?

Men hva med å blande spisskummen, timian og basilikum til en rub? Rist frøene i pannen før du knuser det sammen i morteren. Nydelig krydder til fisk!

<<GÅ IKKE GLIPP AV: Prøv jambalaya - paellaens eksotiske fetter>>

Kreolsk kjøkken bruker også mye krydder i sjømaten sin. Blant annet i en teknikk som heter ”blackening” hvor fisken blir dyppet i smeltet smør og så i en krydderblanding som gjerne består av timian, oregano, chili, pepper, salt, hvitløk- og løkpulver.

Fisken blir stekt i en veldig varm stekepanne, helst av jern, hvor fisken sammen med krydderet og melketørrstoffene fra smøret, skaper en ganske så heftig farge på fisken. Husk å sette på vifta!

<<VISSTE DU AT... Trendkrydderet lakris smaker supergodt til sjømat? Disse saftige kamskjellene stekt i lakrispulver vil fremkalle imponerte gisp rundt middagsbordet. >>

He er fire krydderblandinger som gjør fiskemiddagen til en fest:

Tandoori

Indisk tandoorikrydder gir en fin, rød farge på fisken, og er en favoritt hos barna. Tandoori passer veldig godt til laks og ørret. Du får også kjøp ferdigblandet tandoorikrydder hos Coop Mega.

  • 4 ss garam masala
  • 2 ss spisskummen
  • 3 ss paprika
  • 1 ss gurkemeie
  • 2 ts koriander
  • 2 ts chili
  • 2 ts pepper

Slik gjør du:

  1. Mål opp alle krydderne og bland godt sammen. Oppbevares i en tett beholder.

Dukkah

  • Dette er en egyptisk krydderblanding som du omtrent kan bruke på alt.  Den inneholder både nøtter og krydder. Bruk den som krydder på fisken eller som dipp ved siden av.
  • 1 ½ dl hasselnøtter eller mandler
  • 1 dl sesamfrø
  • 2 ss korianderfrø
  • 2 ss spisskummen
  • 1 ss nykvernet sort pepper
  • 1 ts flaksalt

Slik gjør du:

  1. Forvarm stekeovnen til 180C.
  2. Legg nøttene på et bakepapir og la nøttene riste i 5-10 minutter, til de blir gylne og lukter godt.
  3. Hvis du bruker hasselnøtter - ha dem på et kjøkkenhåndkle, brett over med den ene siden av håndkle og gni hardt med hendene. Da faller nemlig en del av skallet av. Mandlene kan beholde skallet på.
  4. Rist sesamfrøene i en tørr panne, rør litt innimellom. Ha i en bolle.
  5. Ha koriander i stekepannen sammen med spisskummen. La det riste til frøene begynner å ”poppe”.
  6. Ha det i en blender sammen med nøtter og kjør til smuler. Du kan også bruke en morter.
  7. Ha i sesamfrø og bland det inn med en gaffel. Smak til med salt og pepper.

Tacokrydder til fisk

Fisketaco er supergod hverdagsmat, som også barna elsker. Denne krydderblandingen passer best til hvit fisk. Server med vanlig tacotilbehør, som tortillalefser, grønnsaker og rømme.

  • ½ dl olivenolje
  • ½ -1 lime, saft
  • 1 ts chilipulver
  • ½ ts spisskummen
  • ½ ts malt koriander
  • en neve fersk koriander, hakket

 

Slik gjør du:

  1. Bland sammen olje, limesaft, chili, spisskummen, malt koriander og fersk koriander.

Estragon- og fennikelsmør

Dette smøret gir en saftig, aromatisk fisk, her kan du gjerne bruke laksefilet. Smaker kjempegodt sammen med agurksalat og nypoteter.

  • 80 g meierismør
  • 1 ss tørket estragon
  • 4 ts fennikelfrø, knust i morter
  • 1 ss sitronskall
  • 1 ss sitronsaft

Slik gjør du:

  1. Smelt smøret i en kjele sammen med estragon, knust fennikel, sitronskall og -saft. Smak til med salt og pepper.
  2. Pensle smøret over fisken og bak i ovnen.