Kveite, eller hellefisk, er vår største flyndrefisk. Den kan bli over 3 meter lang, veie 300 kg og bli 50 år gammel. Kveite under 5 kg kalles for hellebarn. Den finnes langs hele kysten av Norge, men i fiskedisken er det mest vanlig med oppdrettskveite fordi villbestanden er liten.

Sesong: Hele året, men på topp fra
september – desember

Næringsinnhold

Kveite er proteinrik, og inneholder vitamin D og B12 og selen. Kveite er en fet fiskeart, men lagrer fettet langs finnene, så kjøttet vi spiser er magert.  

Slik bruker du kveite

Det hvite, delikate kjøttet kan tilberedes på uendelig mange måter, og er en favoritt blant mange kokker. Kjøttet er fast og saftig og gjør seg godt som pannestekt, smørdampet eller ovnsstekt. Den må ikke varmebehandles for hardt, da blir kjøttet tørt. 

KVEITE MED RØDVINSAUS

En fyldig rødvinssaus er perfekt følge til kveite. Denne retten er enkel å lage, og passer like godt til gjester som når du bare vil gjøre litt ekstra stas på en onsdag.

Dette trenger du til 4 porsjoner:

  • 800 g kveitefilet
  • 2 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • olje
  • smør

 

Rødvinsaus:

  • 1 sjalottløk
  • 1 dl rødvin
  • 100 g smør
  • salt
  • pepper

 

Tilbehør:

  • 250 g sjampinjong
  • smør
  • salt og pepper
  • potet

 

Slik gjør du:

  1. Sett stekeovnen på 180 °C.
  2. Skrap skinnet og skjær kveiten i porsjonsstykker.
  3. Dryss salt og pepper over stykkene og la dem ligge mens du lager sausen.
  4. Lag rødvinsaus: Kok finhakket sjalottløk og rødvin uten lokk til det bare er litt væske igjen.
  5. Skjær smør i terninger og rør inn en terning om gangen. Sausen må ikke koke mens smøret røres inn, da skiller den seg.
  6. Smak til med salt og pepper.
  7. Lag tilbehør: Rens sopp og stek den gyllen i smør. Dryss på salt og pepper.
  8. Brun fisken i en stekepanne med skinnsiden ned i en blanding av olje og smør.
  9. Legg fisken med skinnsiden opp på et stekebrett du har kledt med bakepapir. Etterstek skreien midt i ovnen til den så vidt er gjennomstekt, ca. 6 minutter. 
  10. Server fisken med rødvinsaus, ristet sopp og råstekte poteter.