Sild kalles ofte for havets sølv, både på grunn av sin vakre farge og den økonomiske betydningen den har hatt historisk. Silda har vært svært viktig for Norge, spesielt på 1800-tallet da sildefiske sto for en betydelig del av økonomien vår.

Sild har også vært viktig for kostholdet vårt. Den lille fisken er proppfull av næringsrik protein, omega 3-fettsyrer og viktige vitaminer. Sild er rett og slett en liten sunnhetsbombe! Ifølge matforskningsinstituttet Nofima/forskning.no har sild et naturlig høyt innhold av ketolinsyre, som er en fettsyre med helsefremmende egenskaper.

Og det er jo gode nyheter - særlig i jula da vi kanskje spiser mer kjøtt og mindre fisk enn ellers i året!

Sild med blåbær i krukke.

Sild er en perfekt julegave!

Legg sild til jul

Sild er veldig vanlig å finne på frokost- og lunsjbordene rundt juletider. Vi spiser for det meste sild som pålegg. De fleste kjenner nok til de klassiske påleggssvariantene som rømmesild, sennepssild, sursild og tomatsild. Men det er mange andre spennende varianter man kan lage utenom de klassiske.

Vi har laget en variant med blåbær, rødløk og dill i en klassisk syltelake. Blåbærsild er ikke bare godt, den er også veldig flott å se på. Hva med å gi bort et glass blåbærsild til noen du er glad i  nå i førjulstida?

LES OGSÅ: Spiser du lutefisk til jul, vil du elske dette tilbehøret! Se oppskrift på deilig lutefisk med ekstra godt tilbehør!>>

Viktig kjøkkenhygiene

Kjøp saltsild eller ferdigmarinerte sildefileter for å enkelt lage din egen påleggssild. Husk å sterilisere glassene du legger silden i! Dette gjøres enkelt ved å koke glass og lokk i rikelig med vann i 20 minutter. 

(Kilder: godfisk.no og Wikipedia)

Sild med blåbær 

 • 1 boks/500 g saltsild
 • 1 pose/200 g frosne blåbær
 • 3 dl vann
 • 1 ½ dl sukker
 • 1dl eddik (7%)
 • 1 rødløk
 • 15 pepperkorn
 • 1 bunt dill

 

Slik gjør du:

 1. Bland vann, sukker, eddik og pepperkorn i en kasserolle og kok opp.
 2. Del rødløken i skiver og ha over i laken.
 3. Hell bort smeltevannet fra blåbærne og ha dem over i laken. Skru av temperaturen.  
 4. Del silden i mindre biter og legg på et rent glass.
 5. Hell laken over silda og sett kaldt i to-tre dager før de skal spises så smaken får satt seg.
 6. Serveres med fersk dill.