Harissa er en chilipaste som ofte brukes i kjøtt- og grønnsaksretter. De ferdige boksene med paste inneholder masse chili og hvitløk, men også ulike krydder og sitronsaft.  Oppskriften på harissa varierer fra region til region og fra familie til famile. Jo nærmere Sahara du kommer, desto mer røyksmak har harissaen.

<<ELSKER DU EKSOTISKE KRYDDER? Da  du prøve disse fantastiske krydderblandingene på laks. Aldri mer kjedelig fisk!>>

Heftig og sterk harissa

Harissa er Tunisias mest kjente kulinariske tilbehør. Chilipasten brukes altså til å smaksette retter.

En teskje i en suppe, en klatt i en kjøttgryte eller som et chilikick på toppen av en falafel. Den er heftig og sterk. Harissaen har lenge vært tunisiernes hemmelighet. Nå vil vi også ha en smak.   

KLAR FOR SYDENSTEMNING HJEMME? Jambalaya med deilige skalldyr er paellaens heftige fetter.

Oppskrift på laks med harissa.

Laks med harissa er en nydelig å servere som forrett eller som en del av et koldtbord.

Laks med harissa er lykke

Harissa kan brukes for å smaksette en rømmedressing til grillmat eller reker. Du kan sette en skål på bordet for at folk selv kan pimpe opp maten.

Denne laksen har fantastiske smakskombinasjoner og kan spises som en lekker forrett eller som snacks på små kjeks eller flatbrød.

Laks med harissa kan virke fremmed med kapers, rosiner, sitronskall og yoghurt, men stol på oss! Denne retten smaker helt fantastisk.

<<HAR DU LYST TIL  Å JAZZE OPP BLÅSKJELLENE? Denne retten med chorizo og heftige krydder glemmer du ikke så lett.>>

Lag harissa selv

Harissa-pasten er lett å lage selv av tørkede chili som du finner i krydderhyllen hos Coop Mega.

Santa Maria har poser med Guajillo- og ancho-chili som passer perfekt til å lage paste av. De tørkede chiliene må ligge i vann i 30 minutter før de kan brukes, men etter det er det bare å blende dem sammen med de andre ingrediensene.

En skje og du blir hekta! Det kan lønne seg å ha et glass harissa i kjøleskapet til ulike formål. For har du først startet er det vanskelig å stoppe. Det er bare for godt!

Elsker du sashimi laks, men har lyst på litt mer spennende smaker? Da skal du prøve rå laks med fyrig harissa. Du kommer til å bli hekta på harissa!

Kombinasjonen av sterk harissa, salte kapers, søte rosiner og rå laks gjør denne retten helt magisk!

Laks med harissa, aubergine og sitron

Dette trenger du (til 4 personer):

  • 600 g laksefilet uten skinn og ben (sushikvalitet)
  • 1 aubergine
  • 2 ss kapers
  • 2 ss rosiner
  • 8 ss tyrkisk yoghurt
  • 1/2 sitron, saft og finrevet skall
  • 2 ts harissa (ferdig glass eller hjemmelaget)

 

Hjemmelaget harissa:

  • 1 pose guajillo-chili
  • 1 pose ancho-chili
  • ½ ts karvefrø
  • ¼ ts korianderfrø
  • ¼ ts spisskummenfrø
  • 3-4 ss extra virgin olivenolje
  • 1 ts flaksalt
  • 5 hvitløksfedd, grovhakket
  • 1sitron, saften
  • frisk mynte
  • frisk koriander

 

Slik gjør du:

  1. Start med å lage harissa: Legg de tørkede chiliene i bløt i 30 minutter. Hakk dem så grovt. Støt krydderene og ha dem og resten av ingrediensene til harissaen i en blender. Miks til en fin paste og oppbevar i et lufttett glass i kjøleskapet.
  2. Grill auberginen til den er sort utenpå og myk inni. Skrap av det brente (du kan bruke det hvis du vil hvis du ønsker mer røyksmak). Blend til en puré.
  3. Skjær laksen i så små terninger som du klarer. Tilsett litt harissa, sitronsaft og halvparten av auberginpuréen. Bland forsiktig.
  4. Legg dette på et fint fat og bland inn grovhakket kapers og grovhakkede rosiner.
  5. Små klatter med yoghurt, sitronskall og noen friske urter som mynte og koriander passer fint på toppen av retten.