Teriyakisaus er en japansk saus laget av soyasaus, sukker og mirin (japansk, søt risvin).

For å få japansk restaurantkvalitet på laksen din må du pensle på sausen flere ganger under varmebehandlingen. Og du vil bli belønnet: Resultatet er en skinnende overflate og en vidunderlig smak

Den ultimate grillsausen

Teri betyr glans på japansk, mens yaki betyr teknikken som brukes ved grilling eller steking. Teriyaki passer perfekt til fisk som laks, ørret, tunfisk eller makrell. Sausen passer også superbra til kylling, svin, and og okse. Det er heller ingen ting i veien for å bruke den på grønnsaker som sjampinjong eller blomkål.

Oppskrift på laks med hjemmelaget teriyakisaus.

Teriyakisausen gjør laksen glinsende og smakfull. Grønnsaker som avokado og edamamebønner passer veldig godt til.

Original teriyaki

Teriyakisaus har vært laget i Japan siden 1600-tallet. Denne sausen kan bli ditt nye hemmelige knep på kjøkkenet. Men du har en utfordring: Mirin.

Mirin inneholder alkohol. Dog er det ikke mye, men nok til at du ikke får kjøpt det på Coop Mega. Men det finnes håp, ananasjuice er et fint alternativ. Juicen gir den samme sødmen som mirin og dessuten gjør enzymene i ananasen slik at kjøttet blir mørt. Du kan også bruke et produkt som heter Sushi Su fra Blue Dragon. Dette er en søt riseddik.

Egen vri på teriyaki

Selv om originaloppskriften kun inneholder tre ingredienser er det ikke noe i veien for å spice den opp med både hvitløk, chili og ingefær. Vi er glad i litt smak, så i denne oppskriften får du både hvitløk og ingefær.

Hele poenget med å bruke teriyakisaus er at resultatet skal bli glinsende og fristende. Når du tar en bit av teriyakistekt laks skal du smile fra øre til øre av pur lykke.

Oppskrift på laks med hjemmelaget teriyakisaus.

Man bruker opprinnelig sake eller mirin (japansk søt vin) i teriyakisaus, men man kan fint bytte det ut med ananasjuice eller Sushi Su fra Blue Dragon, som er mye enklere tilgjengelig.

Hjemmelaget teriyakisaus

  • 2 dl soyasaus
  • 2 ss vann
  • 2 ss riseddik
  • 1 ss sesamolje
  • 3 ss brunt sukker
  • 3 ss honning
  • 1 hvitløksfedd
  • 1 ss ingefær
  • 1 ts bakepulver (valgfritt)

 Slik gjør du:

  1. Bland sammen alle ingrediensene i en liten gryte og varm opp over lav temperatur.
  2. Finhakk eller rasp hvitløken og ingefæren og ha i sausen. La sausen redusere i ca. 10 minutter.
  3. Om du ønsker en tykkere saus kan du vispe inn litt bakepulver i en liten del av sausen, og så blande det hele sammen og la det stå og tykne på kjøkkenbenken.
  4. Lag gjerne dobbel eller trippel porsjon! Sausen kan oppbevares i kjøleskap i opptil en uke, eller fryses ned.

Se litt lenger ned i saken for oppskrift på laks med avokado, edamamebønner og  teriyakisaus.

Grill med teriyaki

Skal du bruke teriyakisus på grillmat må du huske at sausen inneholder sukker. Sukker brenner. Sørg derfor for å hele tiden bevege grillmaten fra direkte varme til indirekte varme. Brent mat smaker som kjent ikke godt. Teriyakisaus er perfekt å bruke på grillspyd, grillede nakkekoteletter eller hamburgere.

(Kilde: Wikipedia)

Oppskrift på laks med hjemmelaget teriyakisaus.

Du kan bruke hjemmelaget teriyakisaus til både fisk, kjøtt og grønnsaker. Laks er perfekt sammen med teriyakisaus, særlig sammen med andre asiatiske ingredienser.

Laks med teriyakisaus

  • 200 g ris
  • 1 ts salt
  • 800 g laksefilet
  • 1 pakke edamamebønner
  • 1 ss nøytral olje
  • 2 avokado
  • 1 mango
  • 1 lime
  • 1 håndfull koriander
  • 1 stilk vårløk
  • 1 ss sesamfrø

 

  1. Kok ris som anvist på pakken i saltet vann.
  2. Del laksen i porsjonsstykker og legg dem i en ildfast form. Hell litt av teriyakisausen over (se oppskrift over) og stek i ovnen ved 180 grader i 15 minutter.
  3. Halvveis inn i stekeperioden tar du ut laksen og pensler et nytt lag teriyakisaus. Du kan gjenta dette et par ganger til hvis du vil.
  4. Fres edamamebønnene i litt nøytral olje til de er litt gylne.
  5. Del mango og avokado i tynne skiver, og skvis limesaft over så det holder seg friskt. Finhakk vårløken.
  6. Server teriyakilaksen med ris og grønnsakene. Topp med vårløk, koriander og sesamfrø. Hell gjerne ekstra av den deilige sausen over retten!