Skal du grille fisk, bør du velge fisk - og gjerne laks - med skinnet på. Skinnet virker som beskyttelse mot varmen. Du kan godt spise skinnet, bare husk å fjerne skjellene først. Dette kan du be de ansatte i fiskedisken om å gjøre.

Sørg for å smøre skinnet på laksen inn med litt olje før du griller, ellers vil fisken henge fast på grillrillene. La laksen grille med skinnsiden ned og grill den eventuelt ferdig på indirekte sone (den sonen på grillen som ikke er like varm).

Du kan pensle laksen (på kjøttsiden) med deilig grillsaus eller en urtemarinade underveis i grillingen.

<<Elsker du sushi, men er litt lei all risen? Prøv sashimi av laks med supergodt tilbehør.>>

Grill laks på spyd

Den absolutt enkleste måten å grille laks er på fiskespyd. Sørg for at laksebitene er store nok og jevnt skåret slik at alle bitene grilles til samme tid. Da får du et jevnt og herlig resultat.

Du kan også træ grillpinnen gjennom en hel laksefilet. Laks og ørret er ypperlig å grille fordi de er fete og tørker ikke like lett ut som magrere typer.

<<Liker du krydder og eksotiske smaker, vil du elske disse krydderblandingene som får fart på fiskemiddagen. >>

Husk å pensle fisken med litt olje før du legger den på grillen. Så lar du den ligge noen minutter før du snur spydet. Dette fordi fisken ikke skal henge fast i grillen. Sørg for å krydre fisken mens den ligger på grillen hvis du da ikke allerede har marinert den.

Laks er ufattelig godt på grillen, særlig hvis du trer laksen på pinne og servere digg tilbehør som sataysaus eller basilikum- og persillepesto til.

Den absolutt enkleste måten å grille fisk er fiskespyd. Sørg for at fiskebitene er store nok og jevnt skåret slik at alle bitene grilles til samme tid. Server med deilig pesto eller sataysaus til.

Laks på pinne

Dette trenger du til 4 personer:

  • 600-800 g laksefilet, delt i store kuber

 

Marinade til laksen:

  • 1/2 ts gurkemeie
  • 1/2 ts malt koriander
  • 1/2 ts malt spisskummen
  • 1/2 ts chilipulver
  • 1/2 ts søtt paprikapulver
  • 1 stor klype flaksalt
  • 2 ss limesaft
  • 4 ss kokoskrem. Dette er det øverste laget på kokosmelken når du åpner en boks.

 Slik gjør du:

  1. Bland alle ingrediensene til marinaden og bland i laksebitene. Rør godt og sørg for at alle laksebiter er dekket av marinaden.
  2. La fiskene marinere noen timer (eller over natten). La stå kjølig.
  3. Når laksen er ferdigmarinert, trer du bitene på grillspyd.
  4. Stek laksepinnene i en grillpanne eller på grillen.

 

Basilikum- og persillepesto:

  • 1 potte basilikum
  • 1 potte kruspersille
  • 100 g parmesan
  • 1-2 ss sitronsaft
  • Smuler fra 1 til 2 skiver tørt brød 

 

Slik gjør du:

  1. Kjør alle ingrediensen til pestoen til en jevn blanding med en stavmikser.
  2. Server grillet laks med pesto, lime og chilikrydder.

 

Du kan også variere fiskespydene med en delikat saus fra Indonesia:

Sataysaus

  • 200 g usaltede peanøtter
  • 1 rød chili, grovhakket uten frø
  • 2 fedd hvitløk, grovhakket
  • 2 sitrongress (bruk kun den hvite delen nederst), grovhakket
  • 1/2 gul løk, grovhakket
  • 1/2 ts gurkemeie
  • 1/2 ts malt koriander
  • ½ ts chilipulver
  • 2 ss sesamolje
  • 2 ss nøytral olje
  • en stor klype flaksalt
  • 1 boks kokosmelk
  • 2 ss fiskesaus
  • 2 ss limesaft
  • ½ potte koriander

Slik gjør du:

  1. Rist peanøttene gylne i pannen.
  2. Kjør chili, hvitløk, sitrongress, løk, gurkemeie, koriander, chilipulver og sesamolje i en blender til en grov masse. Stek dette i litt nøytral olje i en panne i ca 5 minutter. Rør så det ikke brenner seg.
  3. Hell på kokosmelken i 3 omganger. La det tykne mellom hver gang du heller på kokosmelk. La dette småkoke i 30 minutter mens du rører av og til. Sausen begynner nå å skille ut olje som legger seg som et lag på toppen. Det er et tegn på at den er ferdig.
  4. Tilsett 2 ss fiskesaus og limesaft etter smak. Pynt med frisk koriander.