Laks er et av våre største eksportprodukt. I 2014 eksportere vil laks for 46 milliarder kroner til 150 ulike land. 

Det kan være vanskelig å se forskjell på en villaks og en oppdrettslaks, som begge har samme opphav. Generelt er oppdrettslaksen fyldigere enn villaksen, den har en litt kraftigere hale og flere prikker på. Villaksen lever i Nord-Atlanteren, men gyter i elven der den ble født, blant annet i norske elver og vassdrag.

Sesong for laks: Hele året

Næringsinnhold

Laksen er en fet fisk, som inneholder mye Omega-3-fettsyrer og er rik på vitaminene A og D.

Bruk

Kjøttet er rødt og delikat, saftig og fullt av smak. Fisken er svært anvendelig, og vi nyter den både rå i sushi, stekt, grillet og kokt. Men mest av alt er den kjent som røkt og gravet laks. Hvem har vel feiret en 17. mai uten laksen på koldtbordet?

 

Pasta med laks, eple og pesto

Dette trenger du til 4 porsjoner: 

  • 400 g spagetti
  • 4 laksefileter
  • salt og pepper
  • 2 epler
  • 50 g grønn pesto

Slik gjør du:

  1. Kok spagettien etter anvisning på pakken. Stek laksefiletene på en varm panne til de er gylne ca. 4–5 min. på hver side, og krydre dem med salt og pepper.
  2. Skjær eplene ut i tynne båter.
  3. Sil av spagettivannet i et dørslag, og vend pesto godt rundt i pastaen. Fordel eple-skiver og laks på spagettien og server med det samme.

 

Ferskmarinert salmalaks med pepperrotrømme

Dette trenger du til 4-6 personer:

  • 500 g Salmalaks
  • ¾ ts salt
  • litt nykvernet sort pepper
  • 4 ss presset sitron
  • Litt finrevet sitronskall
  • 2 ss presset lime
  • 2 ss olivenolje
  • 3 vårløk i tynne skiver
  • 3 ss kapers
  • litt frisk kjørvel

Pepperrotrømme:

  • 1 beger seterrømme
  • 1 ts revet pepperrot
  • 1 ss sitronsaft
  • ½ ts sort pepper
  • ½ ts salt

Slik gjør du:

  1. Bland sammen ingrediensene til rømmen og sett kjølig.
  2. Skjær laksen i syltynne skiver, legg på et stort fat. Strø over salt og pepper.
  3. Bland sammen sitron, sitronskall, lime og olje. Fordel over laksen. Dryss over vårløk og kapers. Pynt med frisk kjørvel. Bør serveres straks.
  4. Server laksen sammen med en lekker grønn salat.
  5. Vi anbefaler Mache blandet med litt olje, balsamico, salt og pepper.