Lutefisk er tradisjonsmat, og mange har sine klare favoritter når det kommer til tilbehøret. Vi vil ha ertestuing og eggesmør, bacon og ribbefett eller brunost og sirup. I mange tilfeller sier vi ja takk til alt. For når det kommer til lutefisk kan vi nesten ikke få nok. Det er litt sånn «jo mer, jo bedre». 😋🎄⭐️

Lutefisk kan kombineres med mange ulike smaker. Julekrydder setter en ekstra spiss på den milde fisken.

Kokte poteter er nesten en selvfølge. Sprøstekt bacon er godt til nesten all hvit og mager fisk.

Sennepssaus er en klassiker som vi gjerne serverer både til salt kjøtt, røykt laks og hvit fisk. Du kan gjerne skumme sausen med stavmikser eller melkeskummer for å få den litt ekstra lett og luftig.

Potetene knuses lett med en gaffel og blandes med baconet. For å gjøre det ekstra lekkert kan du blande det i en kopp eller en liten kakering og hvelve det på tallerkenen.
Kanskje har du funnet en ny favoritt.

 

 

Lutefisk med julekrydder, sennepsskum og potet- og baconkompott

Totaltid: 45 minutter
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

  • 800 g lutefisk
  • Grovt salt
  • 1 ts anis, malt
  • 1 ts fennikelfrø, ristet og malt
  • 1 ts sort pepper, malt
  • 2 dl lettmelk
  • 1 dl fløte
  • 1 ss grov sennep
  • 2 ss fin sennep
  • 1 ss maisenna
  • 100 g baconterninger
  • 100 g meierismør
  • 8 poteter, kokte og knust med gaffel

 

Slik gjør du:

  1. Salt lutefisken i ca. 45 minutter før du skal steke den slik at den slipper litt av fuktigheten.
  2. Krydre fisken med malt anis, fennikel og sort pepper, og bak den i ovnen på 200 °C i ca. 35 minutter.
  3. Kok opp melk, fløte og sennep. Jevn det med maisennamel blandet ut med litt vann og smak til med salt og pepper.
  4. Stek baconet i pannen, tilsett smøret og bland inn potetene.

 

<< Flere gode OPPSKRIFTER TIL JUL finner du her >>