Makrellen er for mange selve symbolet på sommer, båtliv og deilige fiskemåltider. Du kan lage mye godt med makrell! Makrell er nemlig ypperlig å steke, røyke og ikke minst sylte.

Sylting av makrell er ikke så vanskelig som du kanskje tror. 

Oppskrift på syltet makrell med fennikelsalat.

Makrellen trenger et par timer i syltelaken for å få riktig konsistens og smak i kjøttet. Skal du ikke spise makrellen samme dag, bør du sette den i kjøleskapet.

Slik sylter du makrell

Det er faktisk ikke så vanskelig å sylte makrell. Her får du en superenkel versjon av sylting, som bare tar et par timer:

  1. Først fileterer du makrellen (eller får betjeningen i fiskedisken hos Coop Mega til å gjøre det for deg). Fjern bein med en fiskepinsett, men behold skinnet på.
  2. Salt fiskekjøttet godt med masse grovt salt. Saltet trekker ut fuktighet av kjøttet slik at makrellen blir fastere i konsistensen.
  3. Mens fisken ligger i salt, lager du syltelake. Den tilsettes spennende krydder og urter for deilig smak som igjen setter smak på fisken. Kok opp og avkjøl. 
  4. I syltelaken blander du andre aromater som for eksempel gulrot, hvitløk og løk. Tørk saltet av fiskefiletene med kjøkkenpapir før de legges i den aromatiske syltelaken.
  5. La makrellen ligge i laken i minumum et par timer. 
Oppskrift på syltet makrell med eple og fennikelsalat.

Sitrondressing med dill er perfekt kombinasjon til eple og fennikel, og nydelig til makrell.

Syrlige epler og myke poteter

Hjemmesyltet makrell fortjener et herlig tilbehør. Derfor har vi laget en frisk potetsalat med grønne epler, fennikel, dill og crème fraîche. Bruk småpoteter eller nypoteter.

Ved servering fjerner du fiskeskinnet og skjærer filetene i passe stykker. Sørg for å tørke av overflødig syltelake med kjøkkenpapir. 

Oppskrift på syltet makrell med frisk salat av eple og fennikel.

Før du serverer den syltede makrellen, fjerner du fiskeskinnet og skjærer filetene i passe stykker. Sørg for å tørke av overflødig syltelake med kjøkkenpapir.

SYLTET MAKRELL MED POTETSALAT MED  EPLE OG FENNIKEL

Dette trenger du til fire personer:

  • 4 makrellfileter uten bein (evt 8 små), vasket og tørket
  • 140 g salt

 

Syltelake:

  • 50 cl eddik, 7%
  • 25 cl vann
  • 50 g sukker
  • 1 laurbærblader
  • 6 pepperkorn
  • 1 kvist timian
  • 1 sjalottløk, delt i fire båter
  • 1 gulrot, i skiver
  • 2 fedd hvitløk, lettknust

 

Eple-og fennikelsalat:

  • 8-12 småpoteter, delt i to.
  • 1 fennikel, skåret i tynne skiver
  • 2 grønne epler, skåret i tynne staver
  • 4 ss crème fraîche
  • 1 ts sitronsaft
  • 1 ss finhakket dill
  • 2 ss extra virgin olivenolje

 

Slik gjør du:

  1. Legg fiskefiletene i salt i to timer.
  2. Kok opp ingrediensene til syltelaken. La småkoke til sukkeret er løst opp. Kjøl ned. Tørk bort saltet fra fisken og legg den i syltelaken sammen med løk, gulrot og hvitløk. La dette stå å trekke et par timer på benken.  
  3. Lag salat: Kok potetene med skall. Del dem i to når de er møre. Avkjøl til de er lune.
  4. Bland fennikel, potet og eplestaver. Bland crème fraîche med sitron, dill og olivenolje. Server klatter av dressingen sammen med salat og syltet makrell.
  5. Server gjerne med flatbrød og smør til.