Makrell svømmer i stim, så ser du én er det garantert mange makrell rett ved deg. Makrellstimen svømmer langs kysten av Norge på sommeren og litt utpå høsten.

Skinnet til makrellen er sølvfarget med karakteristiske, svarte striper langs kroppssiden, så når makrellen kommer er du ikke i tvil.

 ”Ut med dorgesnøret!” roper en bestefar, og plutselig ligger seks sprellende makrell i båten.

Er du usikker på hvordan du sløyer og fileterer  makrell? Her får du ekspertens beste tips til supergod makrell i panna, på grillen og på bålet.

Makrell på mange måter

Makrellen blir gjerne spist stekt eller grillet. Noen koker eller sylter den og andre lager makrellkaker.

De fleste som fisker eller kjøper makrell nå på sommeren, serverer den gjerne stekt eller grillet, med nypoteter, agurksalat, rømme og nykål. For det er jo fantastisk godt og helt klart en av sommerens slagere.

Har du hatt fiskelykke (eller kjøpt digg fisk i butikken) bør du prøve dette grilltrikset. Nydelig!

Men det er mye annet godt å prøve også. Og det er nok makrell i sjøen til å prøve seg frem:

Har du fersk makrell i huset, kan du trå til med sprelsk tilbehør: sprø coleslaw og soyadressing. Nam! Oppskrift på makrell.

Prøv nytt tilbehør til makrellen; spør coleslaw og soyadressing gir makrellen en touch av Asia.

GRILLET MAKRELL MED SPRØ COLESLAW

Dette trenger du til 4 personer:

  • 4 makrell, i fileter
  • 4 ss limejuice
  • 4 fedd hvitløk, hakket
  • 2 ss olivenolje
  • 1 god klype flaksalt
  • 1 liten nykål, finsnittet
  • 1 pakke sukkererter, snittet
  • 2 selleristenger, snittet diagonalt
  • 4 vårløk, snittet diagonalt
  • 2 ss tørkede limeblader
  • 2 ss sesamfrø, ristet

Soyadressing:

  • 2 ss sesamolje
  • 1 ½ dl soayasaus
  • 3 ss balsamicoeddik
  • 4 ss sukker
  • 6 ss limejuice
  • 1-3 hakkede chili

Slik gjør du:

  1. Bland sammen lime, hvitløk, olje, salt og pepper.
  2. Ha i fiskefiletene og la dem marinere i en god time i kjøleskapet.
  3. Ha snittet kål, sukkererter, selleristenger og vårløk i en bolle. Hell i iskaldt vann. Sett til side.
  4. Fordel fiskebitene sammen med tørkede limeblader på 3-4 aluminiumsfolie. Pakk sammen.
  5. Grill/ bak dem på grillen til fisken er gjennomstekt.
  6. Bland sammen ingrediensene til soyadressingen. Sett til side.
  7. Ta opp grønnsakene fra vannet og ha dem i en salatsentrifuge eller i en kjøkkenhåndkle som du svinger rundt deg (helst ute…) slik at vannet forsvinner ut.
  8. Ha grønnsakene i en salatbolle og drypp over soyadressing og sesamfrø.
  9. Server den sprø salaten sammen med bakt fisk og ekstra soyasaus ved siden av.