“Makrellen er komen” sier de på Sørlandet i april når de første makrellene viser seg ved kysten. Makrellen er i slekt med tunfisk, og lever i Nordøst-Atlanteren helt opp til Barentshavet. Om våren og i løpet av sommeren vandrer den til Nordsjøen og Skagerrak for å gyte. Fisken kan bli over 3 kg, men fanges som regel når den veier 500-700 gram, og er ca 50 cm lang.Makrellen blir inntil 20 år gammel, lever i stim hele livet. Den mangler svømmeblære, om må derfor svømme hele tiden, ellers synker den til bunns.

Sesong: mai – september

Næringsinnhold

Makrell er en fet fisk med høyt innhold av omega-3-fettsyrer, som er det sunne fiskefettet. Den er også spesielt rik på protein, vitamin D, vitamin B12 og selen. Om våren er makrellen mager, og inneholder bare 3 prosent fett. Høstmakrell, derimot, har spist godt hele sommeren, og kan inneholde opptil 30 prosent fett. 

Bruk

Kjøttet har sølvgrå farge, og er delikat og fast, med søtlig smak. Vi spiser den både som hel fisk og som ferdig filet. Røkt makrell er populært, både varmrøykt, kaldrøykt og pepperrøykt makrell. I de tusen hjem blir den tilberedt både kokt, stekt, grillet, syltet, speket og gravet. Mange kjenner makrellen best som hermetikkpålegget “makrell i tomat”.

Et kjøkkentriks er å la makrellen ligge litt i romtemperatur for å unngå at den krøller seg i stekepannen. I motsetning til andre fiskeslag, skal ikke markellen sløyes før kjøling. 

 

Grillet makrell med tzatsiki

Dette trenger du til 4 personer:

  • 800 g makrellfilet
  • eller 3–4 hele makrell
  • litt olje
  • salt og pepper

Tzatsiki:

  • 1 beger matyoughurt
  • 1 slangeagurk
  • 2 ss olivenolje
  • 1–2 fedd hvitløk
  • salt og pepper
  • litt sukker
  • litt frisk mynte (kan sløyfes)

Slik gjør du:

  1. Dryss salt og pepper på makrellen
  2. Pensle med olje og stek på grill eller i en grillpanne i ca. 2 minutter på hver side. Du kan se at makrellen er ferdig når skinnet begynner å løsne fra fisken på flere steder.

Tzatsiki:

  1. Del agurken i to og skrap ut den myke innmaten med en skje.
  2. Riv agurken på et råkostjern. Finhakk hvitløken og bland sammen alle ingrediensene og smak til salt, pepper, litt sukker og finhakket frisk mynte.
  3. Server gjerne med kokte poteter.

 

Panert makrell med agurksalat og rømmesaus

Dette trenger du til 4 personer:

  • 2 makrell
  • 6 ss mel
  • olje til pensling
  • 2 ss smør
  • salt og pepper
  • 2 fedd hvitløk

Agurksalat:

  • 1 slangeagurk
  • 1 ts salt
  • 2 ss eddik
  • 2 ss vann
  • 1 ss sukker
  • ca. 2 ss klippet frisk dill

Rømmesaus:

  • 3 dl seterrømme
  • 1 bunt frisk gressløk
  • 1 ts sitronsaft evt. 1 ts sukker

 

Slik gjør du:

  1. Lag agurksalat: Skjær agurken i skiver eller på langs med en ostehøvel. Ønsker du en sprø salat bør skivene være tykkere. Dryss på salt og la agurkskivene «trekke» til de har saftet seg. Bland eddik, sukker og vann. Hell dette over agurken og smak til. Dryss over finhakket dill.
  2. Lag rømmesaus: Varm opp rømmen i kjele. Bland inn rikelig med klippet gressløk. Sausen smakes til med litt sitronsaft og evt. sukker. Serveres rykende varm eller lun.
  3. Paner fisken i mel, salt og pepper. Pass på at fisken ikke er kald. Sett stekepanna på middels/middelshøy varme. Legg filetene med skinnsiden ned og la de ligge stille mens de steker i 3 minutter. Legg i en klatt eller to med smør når du snur fisken og øs over til fisken er ferdig. Ha i finhakket hvitløk og skvis gjerne over sitronsaft og strø på hakket dill mot slutten.