Kveite, kalles også hellefisk, er den største flyndrefisken vi har. Den kan bli over 3 meter lang, veie 300 kg og bli hele 50 år gammel! Kveite finnes langs hele norskekysten, men siden bestanden er liten er det stort sett oppdrettskveite vi finner i fiskedisken.

Forsiktig i pannen

Med smakfullt kritthvitt og fast kjøtt anses kveite som en delikatesse og festmat. Kveite fra små fisk fås som koteletter med bein og skinn, eller fra større fisk som fileter med eller uten skinn.

Kveite egner seg godt til pannesteking, ovnsbaking eller smørdampet. Den må ikke varmebehandles for mye, da kveitekjøttet fort blir tørt ved for høy temperatur.

LES OGSÅ: Har du forsøkt å helgrille kveite? Med riktig metode smaker du supergodt. Her får du oppskrift på grillet kveite med smørsaus med eple.>>

Tips før du skal steke kveite

Kveite, som det meste av fisk, blir fastere og enklere å pannesteke om den får ligge litt i saltlake på forhånd. Bland en salt- og sukkerlake og la fisken ligge i 10 minutter før steking.

Du får garantert festfølelse når kveite står på menyen. Oppskrift rub-mariner kveite mer herlig, frisk  herlig salsa av ananas og pasjonsfrukt.

Kryddermarinert kveite smaker kjempegodt sammen med en frisk og lett syrlig salsa av ananas og pasjonsfrukt.

Eksotisk tilbehør

Kveite smaker godt med tradisjonelt tilbehør som potet og sandefjordssmør, men den faste fisken er også utmerket til bruk i mer eksotiske kjøkken. Her har vi latt fiskefiletene marineres i en tørr rub med smak av paprika, hvitløk og spisskummen før steking. Vi serverer den sammen med en frisk og syrlig salsa med ananas, pasjonsfrukt og koriander. Ved siden av passer det bra med litt ekstra næringsrik villris.

<<PRØV OGSÅ: Elsker du sushi, men er litt lei av den søte risen? Prøv sashimi med deilig tilbehør av wasabimajones, vårløk og speltbrød.>>

Prøv vegetar-variasjon!

Krydderblandingen i denne oppskriften er anvendelig, og kan brukes som tacokrydder eller til å marinere kylling, scampi eller rødt kjøtt i.

For en kjøttfri variant av denne retten kan du prøve å marinere biter av fast tofu i blandingen og steke i panna. Mmm!

Du får garantert festfølelse når kveite står på menyen. Oppskrift rub-mariner kveite mer herlig, frisk  herlig salsa av ananas og pasjonsfrukt.

Denne tørre ruben er svært allsidig og kan også brukes til taco.

Kveite med ananas- og pasjonsfruktsalsa

Dette trenger du til 4 porsjoner:

Tid: 60 minutter

  • ca. 1 kg kveitefilet, fri for skinn og bein
  • 200 g villris
  • 3 ss smør
  • 1 ss olivenolje
  • 1 lime

 

Saltlake:

  • 1 dl fint salt
  • 1 ss sukker
  • 1 liter vann

 

Salsa:

  • 1 ananas
  • 2 pasjonsfrukter
  • 1/2 rødløk
  • 1 rød chili
  • 1 håndfull koriander
  • 1 lime

 

Tørr rub:

  • 4 ts paprikapulver
  • 2 ts tørket oregano
  • 2 ts chilipulver
  • 2 ts hvitløkspulver
  • 1 ts spisskummen
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts svart pepper

 

Slik gjør du:

  1. Kveite, som det meste av fisk, blir fastere og enklere å steke om den får ligge litt i saltlake på forhånd. Del fisken opp i porsjonsstørrelser. Bland ut 1 dl salt og 1 ss sukker i 1 l vann og legg fiskestykkene oppi i 10 minutter. Skyll og tørk fisken godt.
  2. Bland sammen alle krydderne til en ”dry rub”. Legg fiskestykkene i krydderblandingen og vend på dem slik at fisken blir dekket med krydder på alle sider. Gni krydderet forsiktig inn. Legg fisken kaldt i 30 minutter.
  3. Skrell ananasen og fjern kjernen. Del i mindre biter. Finhakk rødløk, chili og koriander og bland sammen med ananasen. Rasp limeskall fra 1 lime og press saften over salsaen. Del pasjonsfrukt i to og skrap frøene over salsaen. Sett til side.
  4. Kok ris som anvist på pakken.
  5. Varm 1 ss olje og 1 ss smør i en stekepanne og stek fiskestykkene på medium til høy temperatur i et par minutter på hver side, til fisken får gyllenbrun stekeskorpe. Tilsett resten av smøret og øs over fiskestykkene mens de steker. Rasp skall fra 1 lime over- Steketiden avhenger litt av tykkelsen på stykkene, men du kan bruke et steketermometer og steke fisken til den har en kjernetemperatur på 45 grader.
  6. Smak til smøret i panna med limesaften til slutt. Dette kan brukes som en smørsaus over fisken.