Mange har kanskje et litt anstrengt forhold til rekecocktail. Rekecocktail var nemlig en svært populær forrett på 1970- og 80-tallet og ble gjerne servert i et cocktailglass, med rekene hengende over kanten og salaten i midten. Kinakålen var ofte dynket i fet, industriell Thousand Islands-dressing.

Da rekecocktail gikk av moten en gang på 90-tallet, gjorde den det skikkelig. Rekecocktail forsvant helt fra menyen - helt til nå. Rekecocktail er heldigvis tilbake i en ny og forbedret versjon.

Oppskrift på rekecocktail med hjemmelaget Thousand Island-dressing.

Dressingens navn stammer sannsynligvis fra Thousand Island-regionen mellom USA og Canada. Det verserer flere historier om dressingens opphav, den mest spektakulære inneholder både en vaudeville-skuespiller og eieren av det kjente Waldorf-Astoria Hotel i New York.

Sesong for reker

Det er på vinteren at rekene er aller best og mest saftige, men det frister kanskje ikke med sommerfavoritten loff og reker.  Så hvorfor ikke lage rekecocktail på en ny og frisk måte neste gang du har lyst på reker? 

Hjemmelaget Thousand Island

Thousand Islands-dressing har kanskje et frynsete rykte, men når du lager den klassiske dressingen selv smaker den friskt og godt. Dressingen passer godt til sjømat, grillmat og salater.

Hjemmelaget Thousand Islands-dressing har ikke like lang holdbarhet som industrielt fremstilt dressing, og bør spises innen 2-3 dager.

Thousand Island-dressingen ble populær på 50-tallet og finnes i mange varianter. Vi har laget en enkel og jevn versjon med pisket fløte, majones og ketchup som base. Noen varianter har også finhakket løk eller pickles. Paprikapulver, gjerne røkt, og sitron gir dressingen den gode smaken.

Kilde: Godfisk.no

Oppskrift på rekecocktail med hjemmelaget Thousand Island-dressing.

Rekene i vår rekecocktail får følge av sprø agurk og stangselleri, myk og kremet avokado, samt søte og syrlige tomater. En enkel, men vinnende kombinasjon sammen med den fete dressingen. Vi serverer dem i hjertesalatblader med dill og sitron for en friskere vri på retten.

 

Moderne rekecocktail med hjemmelaget Thousand Island

  • ½ dl kremfløte
  • ½ dl ketchup
  • ½ dl majones
  • 2 ts worcestershiresaus
  • 2 ts paprikapulver, gjerne røkt
  • 1 sitron, gjerne økologisk
  • 1 klype salt og pepper
  • 800 g ferske reker
  • 2 stilker stangselleri
  • 1 avokado
  • ½ agurk
  • 1 pakke cherrytomater
  • 2 hjertesalathoder
  • 1 bunt dill

 

Slik gjør du det:

  1. Start med å lage dressingen: Lettpisk først fløten i en stor bolle. Den skal ikke piskes stiv som krem, men konsistensen skal tykne litt.
  2. Ha så i ketchup, majones, worcestershiresaus og paprikapulver. Pisk dette godt sammen. Smak til med sitronsaft, salt og pepper til du har en passe syrlig og krydret dressing. Bruker du økologisk sitron kan du gjerne raspe litt av sitronskallet også i dressingen. Sett dressingen kjølig.
  3. Pill rekene og legg dem til side. (Spar gjerne på skallet og lag en deilig kraft!)
  4. Del stangselleri, avokado og agurk i terninger, og cherrytomater i fire deler.
  5. Bland grønnsakene og rekene sammen, og vend inn litt dressing. Spar gjerne litt slik at gjestene kan forsyne seg med dressing selv også.
  6. Kutt stilken av hjertesalaten. Fjern de ytterste bladene hvis de er stygge. Dander rekesalaten i hjertesalatbladene. Topp med frisk dill og gjerne litt revet sitronskall. Server med sitronbåter.