Etterspørselen etter økologisk mat har aldri vært større. I 2015 økte Coop salget av økologiske matvarer med 20,3 prosent, som er den største økningen i dagligvaremarkedet i Norge.
Nå utvider Coop sitt sortiment i øko-serien Änglamark, med blant annet med økologisk laks fra Senja og økologiske blåskjell fra den svenske skjærgården.
<<GÅ IKKE GLIPP AV: Supergod itaiensk pastarett med blåskjell og reker.
Derfor skal du velge økologisk
Änglamark
Änglamark er landets største varemerke for økologiske, miljø- og allergivennlige varer. Alle produktene er produsert etter økologiske prinsipper, uten kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler. Nå er det kommet 13 nye produkter i serien i butikk.
Det er flere gode grunner til å velge økologisk. Ifølge Debio, som kontrollerer og godkjenner økologiske produksjoner i Norge, er økologisk oppdrettslaks bedre for fiskevelferden, og inneholder mer av enkelte næringsstoffer enn vanlig oppdrettslaks.
– Foret som fisken får inneholder flere marine kilder, som torsk og sei, samt økologiske plantedeler. Dette gjør at økologisk laks får en bedre fettsyresammensetning enn vanlig oppdrettslaks, mer lik den man ser hos villfisk, sier sertifiseringsleder i Debio, Jan-Widar Finden.
Les også: Derfor bør du velge økologisk
Gladere laks i fiskesuppen
Enkelte tester viser at fisken også blir bedre på smak, men økologisk lakseoppdrett handler først og fremst om å forvalte naturressursene på en klok måte og at fisken skal ha det bra mens den lever.
Ved økologisk lakseoppdrett har fisken bedre plass enn i ordinære anlegg. Bedre plass, betyr mindre stress for fisken. Den får også mulighet til å svømme i stim.
–Det gjør at laksen lever under bedre forhold, samtidig som miljøbelastningen rundt områdene hvor laksen oppholder seg blir mindre, forklarer Roy Alapnes, administrerende direktør hos Flakstadvåg laks, leverandøren av økologisk laks til Coop.
Velg gjerne økologisk laks og blåskjell neste gang du skal lage fiskesuppe.
KREMET FISKESUPPE MED ØKOLOGISK SJØMAT
Både økologisk laks og blåskjell er fantastiske råvarer og gode utgangspunkt for mange deilige middagsretter. Denne nydelige fiskesuppen er enkel å lage, full av gode smaker og kan nytes med ekstra god samvittighet!
Til fire personer trenger du:
- 600 g Änglamark økologisk laksefilet
- 200 g Änglamark økologiske blåskjell
- 100 g reker, uten skall
- 2 l vann
- 2 ss salt
- 4 ss hvitvinseddik
- 1 stk løk
- 2 fedd hvitløk
- 2 ss smør
- 5 dl fiskekraft
- 2 dl hvitvin
- 1 stk laurbærblad
- 3 dl fløte
- 50 g smør
- salt og pepper
- sitronsaft
- 400 g potet
- 0,5 stk hodekål
- 4 stk gulrot
Slik gjør du:
- Skjær laksen i store terninger
- Kok opp vann med salt og eddik, og legg i laksen.
- Kok opp, dra kjelen til side og la fisken trekke til den er kokt, ca. 5 minutter.
- Kok blåskjellene til skjellene åpner seg, og sil av kokekraften. Denne kraften kan du bruke i suppen.
- Surr finhakket løk og hvitløk i smør til løken er myk.
- Tilsett fiskekraft og kokekraften fra blåskjellene, hvitvin og laurbærblad. Kok dette ned i 5 minutter.
- Tilsett fløte og kok dette sammen til det tykner noe.
- Del smøret i biter og pisk inn litt om gangen.
- Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
- Sil suppen og kjør den sammen med en stavmikser.
- Skjær potet i terninger og kok dem lett møre.
- Finsnitt kål, strimle gulrot og kok i vann i 2 minutter.
- Fordel fisk, blåskjell, reker, poteter og grønnsaker i varme suppeskåler.
- Hell over suppen og server straks med ferskt brød ved siden av.
Les også: Lær mer om blåskjell