Blåskjell er en råvare du kan gjøre mye forskjellig ut av. Damp dem i fløte, hvitvin, kokosmelk, tomatisert saus eller karrisaus, og du får vidt forskjellige smaksopplevelser. Med øl og chorizo får du kanskje den aller mest smaksrike varianten. 

<< PRØV OGSÅ: Blåskjell med eplemost, hvitløk og urter >>

Siden smaken av chorizo er såpass kraftig bør ølet også være fyldig, og mørke øltyper som porter eller stout egner seg bra. Dette er øl som gir en mørk og dyp smak, og sammen med salt og sterk pølse blir dette virkelig en sanserik opplevelse. 

Er du enda mer eventyrlysten, kan du også prøve surøl. Den syrlige smaken balanserer godt mot den kraftige pølsa.

Du kan godt bruke rå chorizopølse, men den bør stekes først (ca 10-15 minutter), så da tar det litt lenger tid. Har du rester fra grillmåltid, er det selvsagt perfekt å bruke!

Øldampede blåskjell med spicy chorizo.

Chorizo er spansk, krydret pølse som gir blåskjellene en sør-europeisk vri.

Enkelt å tilberede

Det eneste du trenger å gjøre med selve blåskjellene, er å vaske dem og legge dem i gryta for noen minutters damping. 

<< TIPS: Her dyrkes de beste økologiske blåskjellene >>

Det du imidlertid må passe på, er å bare bruke levende skjell. Det sjekker du ved at de lukker seg når du gir dem et lite kakk, eller når du vasker dem. Når skjellene dampes, åpner de seg. Skjell som fremdeles er lukket må du kaste. 

Blåskjell kjøpt i butikken er helt trygt å spise. Er du av dem som vil sanke blåskjell selv, kan du følge blåskjellvarslet til Mattilsynet for å sjekke at det er trygt å spise blåskjellene i ditt distrikt. 

<< PRØV OGSÅ: Blåskjell med asiatisk spicy kick >>

Øldampede blåskjell med spicy chorizo.

Selv om chorizo har en kraftig smak, overkjører den ikke blåskjellene. Tvert imot, den får heller blåskjellsmaken enda bedre fram.

BLÅSKJELL MED MØRKT ØL OG CHORIZO

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 15 minutter
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

  • 2 kg blåskjell
  • 200 g chorizopølse (speket), i skiver
  • 2 ss smør
  • 2 sjalottløk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 stilker stangselleri, finhakket
  • 1 laurbærblad
  • 1 stilk timian
  • 5 dl mørkt øl

 

Slik gjør du:

  1. Vask og rens blåskjellene i kaldt vann. Kast ødelagte og døde skjell (de som ikke lukker seg når de vaskes).
  2. Del chorizopølsa i to på langs og skjær i halvmåner. Stek på middels sterk varme i en stor kasserolle til pølsa begynner å slippe olje. Løft ut pølsebitene og sett til side.
  3. Smelt smøret i samme kasserolle og surr finhakket sjalottløk, hvitløk og stangselleri under omrøring i 2-3 minutter.
  4. Skru opp temperaturen og tilsett blåskjellene, laurbærblad og timian. Hell over ølet, sett på lokket og la skjellene dampe i 3-5 minutter til de fleste skjellene har åpnet seg. Rist på gryta et par ganger underveis. Kast skjell som ikke åpner seg.
  5. Ha chorizopølsa tilbake i kasserollen, vend om og server blåskjellene med godt brød til.