Fakta om ørret

Regnbueørret: Oncorhynchus mykiss
Engelsk: Rainbow trout
Fransk: Truite arc-en-ciel

 

Den mest kjente som du finner i fiskedisken er oppdrettsfisken regnbueørret (fjordørret), kanskje mest kjent fra koldtbordet som gravet og røkt. Den ble importert til Europa fra USA i forrige århundre, og kan bli opptil 1,2 meter lang og veie 50 kilo. Mest vanlig er å selge den mellom 3-5 kilo.

Hvert år oppdrettes 70 000 tonn regnbueørret, som utgjør bare 5 prosent av totalproduksjonen av oppdrettsfisk.

Sesong: Hele året

Næringsinnhold

Ørret er spesielt rik på protein, Omega-3-fettsyrer, Vitamin D og selen.

Bruk

Laks og ørret er ganske like, men ørreten har mer intens rød farge. Den er også fetere, og har kortere fibre i kjøttet, og egner seg derfor aller best i retter med lite varmebehandling, som marinering og røyking. Kjøttet er saftig og rødt, og selges som fersk hel fisk eller som filet.

Ørret har de samme bruksområdene som laks. Ørret egner seg til suppe, posjering, pannesteking, damping, grilling, ovnsbaking, røyking, graving og marinering. 

 

Ørret og grønnsaker i folie

Dette trenger du til 4 personer:

  • 400 g ørret
  • 4 stk gulrot
  • 1/2 stk sellerirot
  • 1 stk brokkoli
  • 1 ss smør
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 ss dill
  • salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Kutt alle grønnsaken i lik tykkelse (tynne strimler) og fordel i 4 folieark. Foliearkene skal være like brede som lange.
  2. Knus hvitløkfeddet og legg det på grønnsakene. Legg finhakket dill og smør på til slutt. Smak til med salt og pepper.
  3. Brett folien sammen som konvolutter og legg dem på glørne i circa 8-10 minutter etter hvor varmt det er. Server gjerne med rømme. Hvis det blir brukt rå laks, puttes denne i folien sammen med grønnsakene.

 

Ørret med chevre, nøtter og solbær

Dette trenger du til 4 personer:

  • 800 g salmalaks
  • 1 ss olje
  • et stykke chevre på 5 cm
  • 2 ss hasselnøtter og
  • mandler
  • 3 ss solbærsyltetøy
  • 2 ss honning
  • rosmarin

 

Slik gjør du:

  1. Legg laksen i en smurt ildfast form. Ha over biter av chevre, nøtter og solbær. Hell over honning og biter av rosmarin.
  2. Stek fisken i ca. 15–20 minutter på 200 grader.
  3. Server med en god, grønn salat og brød.