Laks er blitt lettvint hverdagsmat, og det er kanskje derfor det er ekstra gøy å parre den med ulike smaker.

Vi spiser laks som sushi og sashimi. Vi lager den med mango og sursøt chilisaus. Vi spiser den som burger med brød og en god dressing, eller mer tradisjonelt med agurksalat og sandefjordsmør.

<< PRØV OGSÅ: Lynrask pasta med varmrøkt laks >>
  

Nå tar vi turen til Midtøsten og lager tabbouleh, en salat med bulgur, agurk, sitron, persille og mynte.
Bulgur er gryn som lages av hvete. Det kan minne om couscous og brukes i store deler av Midtøsten.
Fennikel er en grønnsak med en smak av anis, og når du får denne kombinasjonen av urter og smaker, både i salaten og i dressingen, så blir dette en lakserett litt utenom det vanlige.

OVNSBAKT LAKS MED FENNIKEL OG TABBOULEH

4 PORSJONER / 30 MINUTTER

800 g laksefilet med skinn (i skiver), ev. ørretfilet
2 fennikel, i båter
1 sitron, i båter
3 ss extra virgin olivenolje
1 ts tørket gressløk
1 ts grovt flaksalt
1⁄2 ts pepper
1 dl parmesan, revet
1 ss fersk gressløk, finhakket

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 200 ̊C. Smør en langpanne med litt olje, eller kle den med bakepapir.
  2. Tørk lakseskivene med kjøkkenpapir og legg dem i langpannen med skinnsiden ned.
  3. Rens og del hver fennikel i 4 båter og del sitronen i 8 båter. Legg dem sammen med fisken.
  4. Rør sammen olje, tørket gressløk, flaksalt og pepper i en skål og pensle laks og fennikel godt.
  5. Bak det midt i ovnen i 15 minutter.
  6. Dryss over ¾ av parmesanosten og stek ferdig i ytterligere 5 minutter.
  7. Server ovnsbakt laks med et dryss fersk gressløk og resten av parmesanosten, urtedressing og frisk tabbouleh.

TABBOULEH

200 g bulgur
1 slangeagurk, i små terninger
3 tomater, i små terninger
3 vårløk, finsnittet
30 g ferske mynteblader, finhakket
30 g fersk bladpersille, finhakket
½ dl extra virgin olivenolje
1 sitron, saft og revet skall
1 fedd hvitløk, revet
1 ts fennikelfrø, ristede
Salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Tilbered bulgur som anvist på pakningen.
  2. Del agurk i to på langs og skrap ut frøene med teskje. Skjær i små terninger. Del tomatene i to, skrap ut frøene og skjær tomatkjøttet i små terninger. Rens og finsnitt vårløk.
  3. Fjern stilkene fra mynteblader og bladpersille og finhakk med kniv eller urtehakker.
  4. Rør sammen olivenolje, sitronsaft, sitronskall, revet hvitløk og ristede fennikelfrø i en skål.
  5. Bland bulgur og grønnsaker. Hell over marinaden og smak til med salt og pepper.

URTEDRESSING

½ dl majones
1 dl lettrømme
1 ts sitronsaft
1 sitron, revet skall av
3 ss frisk gressløk, finhakket
1 ss frisk koriander, finhakket
1 fedd hvitløk, presset eller finhakket
Salt og pepper

Slik gjør du:

Rør sammen alle ingrediensene og smak til med salt og pepper.