Nå som vi går inn i den lyseste og varmeste sesongen har vi forelsket oss helt i denne herlige ovnsbakte laksen med soltørkede tomater og chèvre. Sammen med en god potetsalat blir dette en staselig hverdagsmiddag, og det uten at du må stå timevis på kjøkkenet.

Ovnsbakt laks til mange

Ovnsbakt laks egner seg veldig godt når du skal servere mat til mange. Kanskje du endelig skal invitere til den søndagsbrunsjen med vennene som dere har snakket om så lenge? Eller hva med å pusse opp den tradisjonelle laksen til koldtbordet på 17. mai?

Beregn ca. 150-200 gram laks per person, avhengig av om den er en del av et større koldtbord eller som egen middagsrett.

<<FLERE KOLDTBORDTIPS? Se våre beste koldtbord-oppskrifter her>>

Ovnsbakt laks med soltørkede tomater, grillet sitron og grønn potetsalat

Med digg potetsalat og grillet sitron blir den ovnsbakte laksen til en lettvint og spenstig hverdagsmiddag.

Den salte og friske geitosten og de soltørkede tomatene er rett og slett en magisk kombinasjon med laks. Med litt grovhakkede valnøtter får blir det litt deilig «krønsj» også.

Varier gjerne med andre smaker også, som for eksempel brødsmuler med persille og hvitløk eller pekannøtter, sennep og honning. Laks er nemlig en saftig og god fisk som tåler det meste av krydder og urter.

<<PRØV OGSÅ: Tataki-laks med søtpotetpuré>>

Grillet laks på indirekte varme

For travle hverdager og regntunge sommerdager bakes laksesiden raskt og greit i ovnen. Skinner solen og du heller vil nyte tilværelsen ute, er det omtrent like enkelt å hive laksen på grillen.

Det viktigste da er å huske på at fisk trives best på indirekte varme. Lag til et område uten grillkull eller la være å tenne alle gassblussene. Med lokk over får laksen all den varmen den trenger uansett.

<<LAKS PÅ GRILLEN: Den aller beste måten å grille laks>>

Det spørs om ikke dette frister så mye at du må lage til en liten fest bare så du får muligheten til å diske opp med ovnsbakt laks så snart som mulig!

ovnsbakt laks med soltørkede tomater

Hele laksesider med skinn er like enkelt å grille som å ovnsbake.

<<DEILIG TILBEHØR: Grønn og frisk potetsalat med sitrondressing>>

OVNSBAKT LAKS MED SOLTØRKEDE TOMATER

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 25-30 minutter
Steketid: 10-15 minutter
Steketemperatur: 200˚C
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

  • 800 g laksefilet med skinn (hel side)
  • 80 g soltørkede tomater, i olje
  • 100 g Haukeli Chèvre Naturell (eller fetaost), smuldret
  • 2 ss kapers
  • 30 g valnøtter, ristet og grovt hakket
  • 1 ss flytende honning
  • 1 ss Fiskeekspertens Husets fiskekrydder
  • 0,5 ts salt
  • 2 stilker dill
  • 2 sitroner, delt i 2

 

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 200˚C. Skrap skinnsiden av fisken med kniv og tørk godt med kjøkkenpapir for å bli kvitt løse skjell. Pensle skinnsiden med nøytral olje og legg i en langpanne eller ildfast form.
  2. Finhakk tomatene og rør sammen med smuldret ost og kapers. Fordel blanding jevnt utover laksefileten.
  3. Fordel ristede valnøtter og flytende honning over laksen. Krydre med dill, fiskekrydder og salt (eller kun salt og pepper).
  4. Stek laksefileten midt i ovnen i 10-15 minutter på 200˚C. Det er bedre at laksen er litt «understekt», ellers kan den bli veldig tørr.
  5. Del sitronene i to og stek i grillpanne med snittsiden ned i ca. 5 minutter.
  6. Server laksefileten og sitronene sammen med en deilig grønn potetsalat.

 

Laks på grillen:

  1. Sørg for at grillristen er ren. Lag en sone med indirekte varme hvor fisken skal ligge.
  2. Pensle grillristen med olje og legg laksefileten med skinnsiden ned, utenfor direkte varme. Ideell temperatur på grillen er ca. 150˚C.
  3. Legg lokk på grillen og la fisken ligge i 10-15 minutter.