Skrei er en torskefisk som kommer inn fra Barentshavet til norskekysten for å gyte. Ingen andre steder i verden får du skrei.

Den er bokstavelig talt fast i fisken og med et veldig hvitt og fint fiskekjøtt.
Tradisjonelt serveres den med lever og rogn, det som kalles mølje.
Men etterhvert er det blitt vanlig å servere skreien med mange typer tilbehør. Den tåler å kombineres med kraftige smaker og smaksrike råvarer.

Sellerirotpuré er kremete og lekkert ved siden av. Du kan også blande sellerirot i en god potetstappe.

Sprøtt bacon, spekeskinke eller chorizopølse er også salt og godt ved siden av den fine fisken.
Og selv om skreien er spesiell, kan du godt bruke vanlig torsk i stedet.

OVNSBAKT SKREI MED SELLERIPURÉ
4 porsjoner

  • 1 sellerirot, grovkuttet
  • 100 g fløte
  • 200 g meierismør
  • Havsalt
  • Pepper, nykvernet
  • 2 sjalottløk, delt i to
  • 4 ss sherryeddik
  • 2 ss sukker
  • 700 g skrei­ eller torske­rygg
  • 1 brokkoli

 

Slik gjør du:

  1. Kok sellerirot i vann til den er mør, sil av vannet og kjør den glatt med en blender sammen med fløte og 100 g meierismør. Smak til med salt og pepper.
  2. Stek sjalottløken i stekepanne, tilsett 100 g meierismør, sukkeret og sherryeddiken og kok til løken er mør og har mistet den rå smaken. Dette tar ca 15 min.
  3. Sett ovnen på 160 °C. Del skreiryggen i fire like store deler. Tørk skinnsiden godt med tørkepapir. Legg skreibitene i en ildfast form og stek midt i ovnen til fisken er ferdig. Det tar ca. 16 min.
  4. Del brokkoli i små buketter og kok dem i 5 min i lettsaltet vann.

<< Flere oppskrifter med SKREI finner du her >>