
Skrei er en torskefisk som kommer inn fra Barentshavet til norskekysten for å gyte. Ingen andre steder i verden får du skrei.

Den er bokstavelig talt fast i fisken og med et veldig hvitt og fint fiskekjøtt.
Tradisjonelt serveres den med lever og rogn, det som kalles mølje.
Men etterhvert er det blitt vanlig å servere skreien med mange typer tilbehør. Den tåler å kombineres med kraftige smaker og smaksrike råvarer.
Sellerirotpuré er kremete og lekkert ved siden av. Du kan også blande sellerirot i en god potetstappe.
Sprøtt bacon, spekeskinke eller chorizopølse er også salt og godt ved siden av den fine fisken.
Og selv om skreien er spesiell, kan du godt bruke vanlig torsk i stedet.
OVNSBAKT SKREI MED SELLERIPURÉ
4 porsjoner
- 1 sellerirot, grovkuttet
- 100 g fløte
- 200 g meierismør
- Havsalt
- Pepper, nykvernet
- 2 sjalottløk, delt i to
- 4 ss sherryeddik
- 2 ss sukker
- 700 g skrei eller torskerygg
- 1 brokkoli
Slik gjør du:
- Kok sellerirot i vann til den er mør, sil av vannet og kjør den glatt med en blender sammen med fløte og 100 g meierismør. Smak til med salt og pepper.
- Stek sjalottløken i stekepanne, tilsett 100 g meierismør, sukkeret og sherryeddiken og kok til løken er mør og har mistet den rå smaken. Dette tar ca 15 min.
- Sett ovnen på 160 °C. Del skreiryggen i fire like store deler. Tørk skinnsiden godt med tørkepapir. Legg skreibitene i en ildfast form og stek midt i ovnen til fisken er ferdig. Det tar ca. 16 min.
- Del brokkoli i små buketter og kok dem i 5 min i lettsaltet vann.