Den store og flotte kveita kan virke litt røff på grunn av sin størrelse, men la deg ikke lure av utseendet. Det hvite, delikate kjøttet må behandles skånsomt for ikke å bli tørt og kjedelig.

Gjør du det riktig har du både rask hverdagsmiddag og nydelig festmat i én og samme fisk.

<<PRØV OGSÅ: Marinert kveite med eksotisk salsa>>

Perfekt stekt kveite

Veldig mange velger å ovnsbake kveite for å sikre best mulig resultat. Likevel holder vi en knapp på pannesteking. Med den gode karamelliseringen som skjer i stekepanna forsterkes smakene og måltidet løftes enda et lite hakk.

Det beste utgangspunktet for å få i gang karamelliseringen er å bruke en tørr overflate.

ovnsbakte rødbeter og poteter til stekt kveite

Pimp opp fiskemiddagen med denne herlige grønnsaksformen toppet med eplebiter, nøtter og honning.

Det er derfor du tørker biffen med kjøkkenpapir før den brunes i panna. Det er det samme prinsippet som gjelder når det kommer til pannesteking av fisk.

En annen suksessfaktor er stekepanna. Bruk en solid panne med god varmekapasitet. Da får du et jevnt og bra resultat. Passer du i tillegg på å steke i omganger slik at stekepanna ikke blir for nedkjølt, er du sikret suksess.

Et siste lite tips er å alltid vente med å tilberede fisken til slutt. Gjestene kan godt sitte rundt bordet før du setter i gang.  Gjestene skal vente på fisken, ikke omvendt.

MER INSPIRASJON: Se alle våre gode oppskrifter med kveite her

Pannestekt kveite med smørsaus

Den rike smørsausen passer perfekt til den delikate kveita.

PANNESTEKT KVEITE MED OVNSBAKTE RØDBETER

Vanskelighetsgrad: Middels
Totaltid: 50
Steketid: ca. 30
Steketemperatur: 220˚C
Porsjoner: 4 

Dette trenger du:

  • 4 ss smør
  • 2 ss rosmarin, finhakket
  • 500 g rødbeter 
  • 500 g poteter
  • 1 ts flaksalt
  • 0,5 ts nykvernet pepper
  • 1 stk. grønt eple, i små terninger
  • 50 g valnøtter, grovhakket
  • 1 ss flytende honning

 

Beurre blanc med soyasaus:

  • 1 sjalottløk, finhakket
  • 1,5 dl tørr hvitvin
  • 1 ss soyasaus
  • 2 ss matfløte
  • 100 g smør, i terninger
  • Pepper
  • 4 stk. kveiteskiver (ca. 800 g)
  • 1 ss flaksalt
  • 2 ss solsikkeolje
  • 2 ss smør
  • Pepper

 

Slik gjør du:

  1. Start med tilbehøret: Sett ovnen på 220˚C. Smelt smør i en liten gryte og rør inn finhakket rosmarin.
  2. Skrell rødbetene. Potetene skylles og tørkes godt. Bruk en mandolin eller skarp kniv til å skjære i tynne skiver (3 mm).
  3. Smør en ildfast form med litt av det smeltede smøret. Legg 5 og 5 skiver med vekselsvis rødbeter og poteter i et pent mønster. Pensle godt med mesteparten av smøret og krydre med salt og pepper. Stek grønnsakene på rist midt i ovnen i ca. 20 minutter.
  4. Rør epleterninger og valnøtter sammen med resten av rosmarinsmøret og fordel utover grønnsakene sammen med honning. Stek videre til alt er mørt og godt stekt (ca. 30 minutter totalt).
  5. Lag sausen: Kok opp sjalottløk, hvitvin og soyasaus i en kasserolle. La det koke uten lokk til væsken er redusert til halvparten.
  6. Tilsett fløte og smør i terninger mens det piskes godt. Hold sausen under kokepunktet - sausen må ikke koke opp etter smøret er tilsatt, da vil den skille seg. Smak til med pepper og hold varm til fisken er klar.
  7. Stek fisken: Dryss salt på kveiteskivene og la de ligge i 15 minutter. Skyll av saltet og tørk godt med kjøkkenpapir.
  8. Varm opp olje i en stekepanne på middels sterk varme. Krydre kveitekotelettene med pepper og stek i 2-3 minutter på den ene siden. Snu fiskeskivene, tilsett smøret og senk varmen. Øs med smøret til kveita er gjennomstekt (2-3 minutter). Server med en gang sammen med grønnsaker og god saus.

Tips!

Er det ikke plass til alle fiskeskivene i panna samtidig, kan de ferdigstekte kveiteskivene holdes varme i en tildekket ildfast form i ovnen på 120˚C.