Italienerne elsker pasta med sjømat. Klassikeren pasta ai frutti di mare, pasta med havets frukter, finner du på menyen langs hele kysten av Italia.

Du kan gjerne eksperimentere med andre skalldyr i denne retten, prøv for eksempel andre typer skjell, scampi eller blekksprut.

<<Er du fysen på reker, er denne spicy varianten med chili og lime absloutt å anbefale. Hot er godt!>>

Kok pasta riktig

Italienerne koker pastaen al dente, det vil si at den fortsatt har litt tyggemotstand. Kok derfor pastaen litt kortere enn du vanligvis gjør, for tørket pasta er 8-10 minutter bra, for fersk pasta holder det med 3-4 minutter.

<<Det er faktisk ikke så vanskelig å lage fersk pasta. Denne hjemmelagde pastaen lager du helt uten maskin!>>

Siden pasta kommer i utallige varianter er eksakt koketid vanskelig å si, så det er viktig å sjekke underveis.

Bruk mye vann, en tommelfingerregel er en liter vann per 100 gram pasta. Salt vannet før pastaen legges i, og legg i pastaen når vannet fosskoker. Rør litt av og til, slik at pastaen ikke klistrer seg. 

<<Elsker du italiensk mat, må du sjekke ut disse 8 italienske klassikerne som ikke er pizza.>>

Denne oppskriften gir deg italiensk stemning hjemme på 1-2-3:

Denne pastaretten med blåskjell og reker kombinerer det beste fra det italienske kjøkken. Oppskrift på pasta med blåskjell og reker og deilig sitronsaus.

Skalldyrpasta er en klassiker i Italia. Lag den gjerne med andre typer skalldyr også, som kongekrabbe, hummer, scampi eller kreps.

Pasta med blåskjell og reker

Til 4 personer trenger du:

  • 400 g spagetti
  • salt
  • 500 g blåskjell, du får kjøpt økologiske blåskjell hos Coop Mega
  • 250 g reker
  • 6 ss olivenolje
  • 1 fedd hvitløk
  • 1/2 rød chili
  • ½ dl hvitvin
  • saften av 1 sitron
  • en neve basilikum
  • 40 g parmesan
  • salt og pepper

 

Slik gjør du:

  1. Sjekk blåskjellene godt før du begynner. Skrubb dem i kaldt vann og fjern skjegget. De som ikke har lukket seg etter å ha blitt banket på, må kastes. Er du usikker på hvordan du sjekker at blåskjellene er friske, klikk her
  2. Rens rekene og sett til side.
  3. Finhakk hvitløk og chili. Del cherrytomatene i to. Varm olivenolje i en stor gryte, tilsett hvitløk, tomater og chili og la det surre et par minutter.
  4. Ha i blåskjell og vin.
  5. Legg på lokk og la det koke til blåskjellene åpner seg, bare noen få minutter. Kast blåskjell som ikke har åpnet seg.
  6. Kok spagetti al dente i lettsaltet vann.
  7. Bland pasta med skalldyr og saus. Press sitronsaft over og bland i reker og hakket basilikum.
  8. Riv over parmesan, smak til med litt pepper og server.