Har du hørt om matretten poke? Poke var på manges radar i fjor sommer, og det ser ut som trendretten er kommet for å bli. Retten stammer fra Hawaii og er en slags blanding mellom sushi, sashimi og ceviche – men er likevel en helt egen rett. Det uttales for ordens skyld poh-kay, og ordet er det hawaiiske verbet for å skjære eller kutte. Fisken skjæres som oftest i terninger.

Poke serveres i små boller og består hovedsakelig av ris og rå fisk i terninger eller skalldyr marinert i en soyamarinade. Pokebollene toppes gjerne med grønnsaker, frukt, urter, rogn, løk, sesamfrø eller sjøtang – og kommer i utallige varianter i alle regnbuens farger.

Oppskrift på poke med kveite.

I fjor ble poke retten alle matbloggere snakket om, og nå har retten dukket opp på mange restauranter. Men det er ingen grunn til at du ikke skal lage kjempegod poke hjemme på eget kjøkken!

Det er vanligst å bruke tunfisk i den opprinnelige pokeretten fra Hawaii, men også laks, hvit fisk, kamskjell og blekksprut brukes. Til marinaden brukes det originalt shoyu, en noe tykkere variant av soyasaus, men vanlig soyasaus fungerer også utmerket for hjemmekokkelering!

Hjemmelaget poke

Så hvorfor ikke prøve å lage denne fargerike og smakfulle retten hjemme på ditt eget kjøkken?

Fisken trenger ikke marineres lenger enn tiden det tar å koke risen. Da får du rå, lettmarinert fisk. Noen ønsker derimot å marinere fisken lenger, og da kan du fint marinere den i et par timer eller over natten. Konsistensen vil da bli noe fastere, og fisken vil smake mer av marinaden.

Variasjonsmulighetene er uendelige

Du kan bruke den fisketypen du selv ønsker. Fremgangsmåten er den samme. Pokebollen skal bestå av lun ris, marinert fisk og smaker aller best når det er en kombinasjon av både frukt og grønnsaker – søtt, syrlig og salt.

Vi har brukt kremet avokado, syrlig og søt ananas og vårløk for å sette en spiss på retten i denne oppskriften. Så topper vi det hele med litt lakserogn, chilisaus, ristede sesamfrø og strimlet sjøtang. Prøv gjerne andre kombinasjoner, og bruk gjerne opp restegrønnsaker du har hjemme.

Mango, agurk, reddik, rødløk, edamamebønner og syltet ingefær er alle ingredienser som passet godt i en pokebolle. 

Poke med kveite

Marinade:

  • 1 dl soyasaus
  • 2 ss sesamolje
  • 2 ts riseddik
  • 1 ss raspet ingefær
  • 1 ts chiliflak
  • ½-1 lime, skall og juice 

Poke:

  • 600 g kveite
  • 1-2 ts havsalt
  • 1 bunt vårløk
  • 200 g sushiris
  • 1 ts salt
  • 2 avokado
  • ½ ananas
  • 50 g lakserogn
  • 2 ss svarte sesamfrø
  • 4 ss sriracha eller annen chilisaus
  • 1 sjøtangark

 

Slik gjør du:

  1. Rør sammen ingrediensene til marinaden i en stor bolle. Finrasp limeskallet og smak til med limejuice. Marinaden skal være syrlig, men ikke for syrlig.
  2. Kutt kveiten i terninger på ca 2x2 cm. Dryss havsalt over terningene og legg dem over i marinaden.
  3. Finhakk vårløk og ha over i marinaden sammen med fisken. Rør litt rundt slik at alt blir jevnt marinert. Oppbevar i kjøleskap.
  4. Mens fisken marineres koker du sushiris. Skyll risen godt og kok som anvist på pakken, men uten riseddik og sukker.
  5. Dander risen i boller. Topp med fisketerninger og vårløken. Del avokao og ananas i terninger og legg sammen med fisken.
  6. Topp pokebollene med en klatt rogn, sesamfrø og sriracha eller annen chilisaus! Dryss til slutt litt revet eller klippet sjøtang over.

Tips!

Du finner sjøtangblader i sushi-hyllen hos Coop Mega!