Reker er enkel, sunn og god sommermat. Enten du skal ha gjester eller bare vil kose deg på terrassen eller i hagen, er det mye sommerglede å hente i en pose reker.

Ferske eller frosne reker kan du spise nesten ubegrenset av; reker inneholder lite fett og mange viktige vitaminer og mineralstoffer. Men ifølge Helsedirektoratet er det stor forskjell på kokte reker og reker i lake når det kommer til saltmengde. Reker i lake inneholder dobbelt så mye salt som frosne eller ferske reker.

Piller du rekene riktig?

Det finnes ingen regel for hvordan man skal pille reker, og de fleste har sin foretrukne metode. Det vanligste er kanskje å knekke av hodet, vri av rogn ryggskall, og ta halen til slutt. Proffene klarer det på to grep:

 1. Vri av hodet.
 2. Vipp pekefingeren under øverste del av ryggskallet og dra hele skallet bakover mot halen. Da vil ryggskall, bein og hale følge med – hvis du har  øvd litt, i hvert fall. Prøv med de store rekene først, det er ofte lettere å få til med dem enn med de små.

Slik tiner du reker raskt

Du har sikkert opplevd det mange ganger; å sitte på jobben og se ut på sola og glede deg til et festmåltid med reker når du kommer hjem. Men så tar det lang tid å tine frosne reker, og det er kanskje blitt skygge på terrassen før dere får satt dere ned med noenlunde tinte reker.

Løsningen er såre enkel: kaldt vann.

 • Ha rekene i en stor bolle eller dørslag i vasken og la kaldt vann renne over dem i cirka 15 minutter. På den måten tiner rekene skånsomt uten at du risikerer at de blir ødelagt eller dårlige.
 • Den optimale måten å tine reker er over lang tid i kjøleskapet.

<< Har du lyst på noe skikkelig godt på grillen, skal du prøve sjøkreps med krydderolje>>

Reker med nye venner

Som regel serveres reker med majones, dill, sitron og loff, og det smaker jo helt nydelig. Men hvorfor ikke prøve noe nytt? Chili og lime smaker supergodt med reker. Server gjerne en salat med friske smaker av koriander, mango og avokado til.  

Ingen sommer uten reker! Men hva med å servere rekene med nytt tilbehør? Oppskrift på spicy reker med chili og lime.

Sommerens reker lager du med hot chili og frisk lime. En supergod kombinasjon!

Reker med chilisalt og lime

Til 4 porsjoner trenger du:

 • 2 kg reker
 • 2 røde chili
 • 1/2 dl maldonsalt
 • skall fra 2 lime
 • 3 ss olivenolje

 

Slik gjør du det:

 1. Finhakk chili. Riv skallet på limen med et zestjern eller rivjern.
 2. Bland sammen lime, salt og chili. La blandingen stå og godgjøre seg mens rekene tiner.
 3. Varm opp oljen og ha i halvparten av chilisaltet.
 4. Stek rekene kjapt så de blir varme. Serveres med resten av chilisaltet, godt brød og salat.