Fra november til februar er de fulle av rogn og spenstige i kjøttet på grunn av det kalde vannet.  De norske rekene er tvekjønnet, og blir født som hanner og skifter kjønn til hunner. Rekefisket skjer hele året. I Skagerrak, langs kysten og i fjordene med små båter, mens i Barentshavet, ved Svalbard og Grønland er det store trålere som brukes.

Sesong: Hele året, men best november – februar.

Næringsinnhold

Reker er fettfattig kost, med høyt innhold av vitamin B12 og vitaminer A, E og D.          

Bruk

Server reker med majones, sitron og dill, og du har et tradisjonsrikt skalldyrsmåltid. Reker tåler ikke for lang varmebehandling, da blir kjøttet seigt. Passer godt som tilbehør til andre skalldyr- og fiskeretter. 

 

Risotto med erter og reker

Dette trenger du til 4 porsjoner 

  • 2 fedd hvitløk
  • 1 løk
  • 3 stenger bladselleri
  • 2 ss olivenolje
  • 350 g risotto-ris
  • 1 dl hvitvin
  • ca. 9–10 dl buljong
  • skall fra 1 økologisk sitron
  • 3 dl selskapserter
  • 200 g håndpillede reker
  • ca. 40 g revet parmesan
  • salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Finhakk hvitløk, løk og selleri fint, og surr det i olivenolje i ca. 1–2 min., tilsett deretter risen. Tilsett hvitvin og la det fordampe.
  2. Tilsett deretter litt buljong og rør grundig. Fortsett med å tilsette buljong litt om gangen, og la væsken koke helt mellom hver tilsetning. Rør imens og fortsett kokingen på denne måten, til risen er mør – det tar ca. 15–18 min.
  3. Rør sitronskall og erter i, og smak til, ev. med litt sitronsaft. Vend reker og parmesan i til slutt, og server retten med det samme.

 

Hot tomatisert suppe med fisk og reker

Dette trenger du til 4 personer:

  • ½ kg reker, urenset
  • ½ l rekekraft
  • ½ kg kokt fisk i biter, gjerne sei, laks, steinbit
  • 1 boks hermetiske tomater, evt. friske tomater (flådd)
  • 2 ss tomatpuré
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ts karri
  • 1 neve fersk basilikum
  • salt, pepper
  • evt. løk,
  • rester av kokt brokkoli
  •  

Slik gjør du:

  1. Rens rekene og kok rekeskallet i ca. 1 liter vann i 30-40 minutter (trenger drøyt ½ l kraft). Sil av.
  2. Varm litt olje i en gryte, fres finhakket hvitløk med karri og pepper. Hell i rekekrafta + knuste tomater og tomatpuré. Kok opp. Skru varmen ned og la suppa godgjøre seg på lav varme (ikke koke) i 45 minutter. Smak til med salt og pepper.
  3. Tilsett fiskebiter og la dem trekke til de er ferdige. Tilsett rekene og hakket basilikum før servering. Suppa kan utvides med hakket løk, brokkolibiter e.l.