Hjemmegravet laks smaker fantastisk og er utrolig lett å lage selv. For fin farge og julepreg har vi laget denne gravlaksen med rødbeter.

For å lage gravlaks trenger du en lakseside med skinn på. Sørg for at beina er fjernet. Kom gjerne innom fiskedisken hos Coop Mega, så hjelper vi deg med dette.

Viktige hygieneregler når du graver laks

Det er viktig at skinnsiden på laksen ikke kommer i kontakt med kjøttsiden. Det kan være bakterier i skinnet som du ikke vil overføre til fiskekjøttet.

Når du graver laks skal du derfor dele laksesiden i to og legge kjøttsidene mot hverandre i press i kjøleskapet. 

Oppskrift på gravlaks med rødbete

For å grave laks trenger du tre dager, sukker og salt. I tillegg kan du smaksette laksen med rødbeter og herlige krydder.

Så enkelt lager du gravlaks

Salt og sukker er basen for selve graveprosessen. Når denne miksen drysses rikelig over fiskekjøttet starter en konserveringsprosess. Saltet og sukkeret trekker fuktighet ut av fiskekjøttet og det dannes en lake. Fisken skal ligge under press i kjøleskapet i tre dager før den er ferdiggravet.

Press kan for eksempel være en melkekartong med innhold. Snu fisken én gang hver dag i tre dager. Det er praktisk å pakke fisken inn i folie eller plast. Da snur du bare pakken uten noe søl og legger presset tilbake på toppen.

Velg smak på gravlaksen

Du kan smaksette saltet og sukkeret slik du vil. Her har vi brukt revet rødbete, dill, sitronskall, allehånde, pepper og korianderfrø. Mange bruker en klunk akevitt eller cognac for smak. Dette bestemmer du helt selv. 

>>PRØV OGSÅ DETTE FLATBRØDTRIKSET: Hjemmelaget flatbrød med herlig julemønster smaker kjempegodt til gravlaks. Oppskriften finner du her.>>

Oppskrift på gravlaks med rødbeter og dillkrem.

De flotte gravlaksskivene har tatt til seg en fantastisk farge fra rødbetene og er serveringsklare. Server dem sammen med hjemmebakt flatbrød, dillkrem og eggeterninger.

RØDBETFARGET GRAVLAKS MED DILLKREM 

Dette trenger du til fire personer:

  • 6 einebær
  • 10 sorte pepperkorn
  • 6 allehåndefrø
  • 1 ss korianderfrø
  • 2 dl fint salt
  • 1 dl sukker
  • finrevet skall av 1 sitron
  • 1 kg lakseside med skinn
  • ½ potte dill, finhakket
  • 2 rødbeter, finrevet

 

Dillkrem:

  • 1/2 potte dill, finhakket
  • 1 beger crème fraîche
  • 4 ss majones
  • 2 ts sitronsaft
  • salt og pepper
  • 6 egg

 

Slik gjør du:

  1. Gravlaks: Rist krydderne i en tørr panne i noen minutter. Knus dem i en morter og bland med salt, sukker og sitronskall.
  2. Tørk laksesiden og skjær den i to like store deler (på bredden). Legg den ene delen med skinnsiden ned i en form med folie eller plast. Strø halvparten av kryddersaltblandingen over fiskekjøttet (og litt på siden slik at undersiden også får litt). Dryss dill og revet rødbete over og legg så litt mer av saltblandingen over. Legg det andre laksestykket over med skinnsiden opp. Strø resten av saltblandingen over. Pakk folien eller plasten rundt laksefiletene og legg press på pakken (bruk en full melkekarting eller et par tallerkner) .
  3. Snu fiskepakken hver dag i tre dager.
  4. Skyll så av fiskesidene og tørk godt.  Skjær laksen i fine skiver.
  5. Dillkrem: Bland ingrediensene til dillkremen.
  6. Kok egg til de er nesten hardkokte. Del dem med en eggedeler og legg dem så på tvers i eggedeleren og del dem til terninger.