Rødspette er høyrevendt, og lever på forholdvis grunt vann i Nordsjøen. Rødspetten gyter ved Doggerbank i Nordsjøen, der den oppholder seg fra november til april. Yngelen svømmer fritt rundt i havet, og blir ikke flatfisk før de er 15 millimeter lange. Da søker de ned på bunnen, helt ned til 250 meters dyp, og lever der resten av livet. Rødspette kan bli opptil 20 år gammel, og selges som regel i hel fisk på en kilo.

Sesong for rødspette: April – oktober

Næringsinnhold

Rødspette er mager fisk, med lite fettinnhold, og er rik på vitamin A og D.

Bruk

Vi spiser rødspette  både som kokt, grillet eller stekt. Fiskekjøttet er hvitt og saftig og har en mild smak. I butikken finner du den fersk som hel fisk, eller filet. I Storbrittania blir den også ofte brukt til klassikeren fish and chips. 

Rødspette med kapers og sitron

I Danmark er det vanlig å finne panert rødspette på menyen, og den serveres gjerne sammen med reker under navnet Stjerneskudd. Prøv gjerne en litt enklere variant, med kapers og sitron.

  • 4 små rødspetter, uten hode og finner
  • salt og pepper
  • 2 ss hvetemel
  • olje
  • 1 rødløk, i skiver
  • 1 løk, i skiver
  • 100 g smør
  • 2 ss kapers
  • ½ sitron, skall og saft
  • 2 ss rosmarin eller kruspersille

 

Slik gjør du:

  1. Varm stekeovnen til 180 grader. Krydre fiskene på begge sider og vend dem i mel.
  2. Varm en stekepanne til høy temperatur og stek rødspettene, circa ett minutt på hver side, til den er gyllenbrun). Legg dem over på et stekebrett og stek den videre i ovn i 7-10 minutter. Skjær løken i en centimeter tynne skiver. Pensle skivene med

olje og grill dem godt på begge steder så de får en myk gyllen

overflate og er myke inni.
  3. Smelt smør i en panne og la det bli nøttebrunt. Tilsett den grillede løken i smøret. Vend godt. Tilsett kapers, saft og skall av sitron og hakket persille. Smak til med salt og pepper.