Vi er ganske glade i røkelaks her i landet. Ifølge Sjømatrådet spiste vi 52 millioner skiver med røkelaks i fjor. Det skulle bli temmelig nøyaktig 10 skiver røkelaks hver.

Den deilige, lettrøkte smaken av røkelaks setter prikken over i-en i mange matretter. Ikke bare på snitter og sammen med eggerøre.

Røkelaksen er nydelig i lefser, i pastaretter, paier og wraps. I salater, på pizza, i omeletter og i pateer. 

LES OGSÅ: Lag deilig fiskesuppe med økologisk laks og blåskjell

Velg økologisk røkelaks

Den økologiske røkelaksen til Coop Mega kommer fra merder hvor fisken har bedre plass enn i vanlige merder. Miljøbelastningen blir mindre samtidig som laksen har det bedre. Mer plass og mindre stress, ifølge Debio.

Når fisken har bedre plass, blir det mindre finnebiting og skader, samt at fisken får mulighet til å danne stim.

Hos Flakstadvåg Laks produserer de Änglamark økologisk laks. Fôret kommer fra økologiske, bærekraftige ressurser og lusebehandling skjer blant annet ved hjelp av rensefisk som spiser lusa.

LES OGSÅ: Derfor bør du velge økologisk mat

Røkelaks på ”gamlemåten”

Laksen som kommer inn til filetavdelingen hos Flakstadvåg Laks er basert på bestillinger. Etter at fisken er filetert blir den saltet manuelt med tørrsalt og en liten andel av økologisk sukker (som er borte i sluttproduktet).

Filetene blir tørket i egne tørkerom, på lav temperatur og med vifter for sirkulasjon for å trekke ut ønsket vann. Dette resulterer i at fisken får et lavt vanninnhold.

Etter tørking røykes fisken i røykovn med fuktig bøkeflis og med vifter i hvert kammer. Hele prosessen blir kontrollert slik at  den røkte laksen blir optimal.

Dette er måten laksen får den gode smaken av røyk og salt, og slik tar man vare på råvarens særpreg.

Røkelaks er perfekt sommermat. Røkelaks smaker kjempegodt til en myk, ovnsbakt pannekake. Oppskrift på pannekake dutch baby med røkelaks.

Dutch Baby-pannekaken blåser seg opp i ovnen og blir skikkelig saftig og god. Du kan velge topping selv, vi har valgt salt og god røkelaks sammen med jordbær, asparges og dill.

Pannekake med røkelaks

Helst spiser vi røkelaks sammen med eggerøre, gressløk og skiver av nybakt brød.

Men hvorfor ikke lage noe nytt med røkelaksen? Dutch baby er en slags pannekake som er stekt i ovnen. Pannekaken ble første gang laget på Manaca´s Café i Seattle på begynnelsen av 1900-tallet. Opprinnelig lages Dutch baby med vanilje og kanel. Her har vi byttet ut det søte med ost og røkelaks. Perfekt til koldtbordet!

Dutch Baby med røkelaks og asparges

Til 2 personer trenger du:

  • 2 ss meierismør
  • 4 egg
  • 1, 5 dl hvetemel
  • en god klype salt
  • 1,5 dl melk
  • 1 dl revet ost, gjerne Parmesan, Emmentaler eller Gruyère
  • 1/2 pk asparges
  • 1 bunt med vårløk, hakket
  • 150 g røkelaks, gjerne økologisk
  • 1 neve fersk dill
  • En god neve jordbær, delt i skiver

 

Slik gjør du:

  1. Ha smøret i stekepanne som også tåler varme fra stekeovnen eller en ildfast form, sett den inn i ovnen og skru den på 200C.
  2. Pisk godt sammen egg og melk med en mikser og ha i mel og salt.
  3. Når stekeovnen har nådd 200C, ta pannen ut av ovnen, rør litt på den slik at smøret brer seg godt utover.
  4. Hell i røra og sett inn i ovnen igjen. La den stå i 20 minutter.
  5. I mellomtiden, stek vårløken på middels varme, i 10 minutter.
  6. Knekk av den nederste delen av aspargesen. Hakk i biter. Ha dem i de siste4-5  minuttene.
  7. Riv osten.
  8. Etter 20 minutter, ta ”pannekaka” ut av ovnen og strø på ost.
  9. Hell så i stekt vårløk, aspargesbiter, røkelaks og topp det hele med dill.
  10. Pynt med jordbær. Kvern over pepper og spis med en gang!

 

Tips!

Server med en god olivenolje og en bit sitron ved siden av.