Fakta om røye

Norsk: Røye, arktisk røye, sjørøye
Latin: Salvelinus alpinus
Engelsk: Arctic charr
Fransk: Omble chevalier

Du finner røye  i Norge, Canada, Island, Grønland og Svaldbard. Navnet kommer fra den røde fargen på fiskekjøttet (røyr). Det kommersielle navnet på fiske en ishavsrøye.

Røye er i familie med laks og ørret, men den er svakere rød, og mindre fet enn sine to saltvannsfettere. Det finnes to typer røye, den som vandrer i sjøen, sjørøye, og den som bare lever i ferskvann, ferskvannsrøye. Sistnevnte finnes i alle norske fylker.

Sjørøye går i stim, og beiter i havet noen få uker hvert år. Så trekker opp i ferskvann igjen, der den overvintrer og gyter. Den liker seg i kaldt vann, og lever fra Nord-Trøndelag og nordover, der ferskvannsrøye og sjørøye kan leve side om side i samme vassdrag.

Den kan bli opptil 5 kg, men selges vanligvis i butikk som 1 kg store fisker.

Sesong for ishavsrøye: Hele året 

Næringsinnhold

Røye er en fet fisk (7-9 prosent) fett, hvorav 80 prosent av dette er sunne en- og flerumettede fettsyrer. Fisken er ellers rik på vitamin A, D og B12.

Bruk

Vi spiser den både hel og som filet. Den smaker godt gravet, speket, røkt og raket. Men den blir også brukt rå som sashimi eller som kokt, grillet eller stekt. Smaken er søtlig og rund. Fastheten i kjøttet gjør den ettertraktet.

 

Røye i hvitløk og korianderrot

 Dette trenger du til 4 personer:

  • 2 stk Røye

Paste:

  • 2 stk korianderrot
  • 4 fedd hvitløk
  • 12 stk ristet hvit pepperkorn
  • ½ ts salt
  • 1 dl kyllingkraft
  • 150 gr. Sukker, bruk gjerne palmesukker
  • 3ss fiskesaus
  • 2ss lime juice

Garnityr:

  • Skivet sjalottløk
  • Ingefær i strimler
  • Finkuttet asiatisk selleri eller vanlig stangselleri

Slik gjør du:

  1. Skrap fisken fri for skjell og fileter den, behold skinnet på.
  2. Knus pepper, korianderrot, hvitløk og salt i en morter til fin paste. Brun det godt i en kjele med litt olje, til en gyllen farge. Ha kylling kraft og sukker/revet palmesukker og la det hele koke til sukkeret har løst seg opp.
  3. Legg filetene i, la de trekke forsiktig til de er ferdige.
  4. Ta fisken ut og dra av skinnet, legges på tallerken.
  5. La sausen koke opp igjen og ha i finhakket asiatisk selleri, tilsett limesaft og hell over fisken.
  6. Dander med skivet sjalottløk, strimlet ingefær og frisk koriander, og server.

 

Bakt røye med sitronpoteter

Dette trenger du til 4 personer:

  • 800 g røye, delt i 4 stykker

Sitronpoteter:

  • 300 g poteter
  • 2 avokadoer, i tynne skiver
  • 1 bunt karse eller spirer (kan sløyfes)
  • skall fra 1 sitron
  • saft fra 1 sitron
  • 2 ss olivenolje
  • salt og pepper 

Topping:

  • ½ bunt persille
  • 25 g parmesan
  • 3 ss hasselnøtter
  • 1 ss olivenolje
  • salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Ha potetene i en gryte med vann og salt, og kok mørt. Sett ovnen på 200 grader.
  2. Hakk topping-ingrediensene sammen. Fordel blandingen over fiskefiletene, og ha filetene i en ildfast form. Bak i ovnen i cirka 10-12 minutter.
  3. Når potetene er ferdigkokt, skjær dem i mindre stykker og vend sammen med avokado, karse/spirer, sitronskall- og saft, olivenolje. Smak til med salt og pepper. Server laksen med lune sitronpoteter.