Lage sursild med Elin Madsen

Ferskvaresjef Elin Madsen hos Coop Mega Klepp i Stavanger er en sann juleentusiast, og har laget sursild og tomatsild.

Julesild er tradisjon, og det finnes mange gode sildevarianter å velge mellom. Ferskvaresjef og juleentusiast Elin Madsen hos Coop Mega Klepp elsker å lage julemat, og gir deg her sine beste oppskrifter på sursild og tomatsild.

- Jeg har laget en klassisk tomatsild og en sursild med en litt spennende vri. Disse vil gjøre stor suksess på julefrokostbordet og er en fin og personlig gave å gi bort til jul, sier hun.

Slik forlenger du holdbarheten på silda

Det er viktig å sterilisere glassene du skal bruke til julesilda. Slik gjør du det:

  1. Rengjør glassene godt med såpe og varmt vann.
  2. Sett glassene i en forvarmet stekeovn på 100 grader og la dem stå i ti minutter, eller kok dem i vann i ti minutter.
  3. Tørk godt av glassene med et rent kjøkkenhåndkle.

<<LES OGSÅ: Elsker du tradisjonell julemat, må du prøve den klassiske rakfisk-oppskriften fra Cafë Engebret i Oslo. >>

Slik lager du sursild

Sild er overraskende enkelt å lage selv. Følg Elins fire steg, så får du et perfekt sursild hver gang. Fullstendig opppskrift på både sursild og tomatsild finner du nederst i saken:

Slik lager du sursild steg 1: skjære i biter

Steg 1: Skjær silden i 2 cm tykke biter.

Slik lager du sursild steg 2: visp sammen ingrediensene.

Steg 2: Visp sammen alle ingrediensene til eddiklaken.

Slik lager du sursild steg 3: Legg lagvis i en krykke.

Steg 3: Legg sild, rødløk, vårløk og ingefær lagvis i et glass eller krukke.

Slik lager du sursild steg 4: hell på lake.

Steg 4: Hell over laken og legg på lokk.

SURSILD MED ROSEPEPPER

  • 5 saltsildfileter
  • 1 rødløk 
  • 2 vårløk 
  • 2 cm ingefær, frisk 

 

Eddiklake:

  • 4 dl vann 
  • 3,5 dl sukker 
  • 2 dl eplecidereddik 
  • 1 ss rosepepper
  • 1 ss allehånde, hel 
  • 1 ss nellik, malt 
  • 1 ss sennepsfrø 
  • 2  laurbærblad 

 

Slik gjør du:

  1. Sjekk hvor salte sildefiletene er. Legg sildefiletene i vann et par timer hvis de er for salte.
  2. Skjær silden i ca. 2 cm brede stykker.
  3. Skjær rødløk, vårløk og ingefær i tynne skiver. 
  4. Lag eddiklake: Kok opp vann og sukker, og avkjøl. 
  5. Tilsett eddik, rosepepper, allehånde, nellik, sennepsfrø og laurbærblad, og visp sammen.
  6. Legg sild, rødløk, vårløk og ingefær lagvis i et sterilisert glass eller krukke. Hell over laken og sett på lokk.
  7. La stå i kjølekskapet og trekke et døgn før bruk. Sursild holder seg et par uker i kjøleskapet.

 

TOMATSILD

  • 4 kryddersildfileter
  • 2 ss vann
  • 1,5 dl sukker
  • ½ dl tomatpuré
  • ½ dl olje
  • 2 ss eddik 7%
  • 2 rødløk, i tynne ringer delt i to
  • 2 laurbærblad
  • 1 kvast dill, finhakket
  • 1/2 ts pepper

 

Slik gjør du:

  1. Skyll sildefiletene i kaldt vann før bruk. Tørk silden med papir og del den opp i 2 cm tykke biter.
  2. Varm opp vann, sukker og tomatpuré i en gryte til sukkeret smelter. Rør inn de andre ingrediensene.
  3. Avkjøl sausen og hell den over silda. Sett i kjøleskap. Tomatsild holder seg et par uker i kjøleskapet