Skalldyrfat som gjestemat er både godt, hyggelig og sosialt. Fordel gjerne skalldyrene på to fat hvis du har flere enn fire gjester, så er det enklere for folk å forsyne seg.

Et godt skalldyrfat består av hummer, reker, kamskjell, sjøkreps og kongekrabbe. Server gjerne østers også, hvis du ønsker det.

Til fire personer trenger du:

  • 2 hummer, klørne for seg og halen delt i to
  • 4 bein av kongekrabbe, delt ved leddene og skåret i to på langs
  • 4 ferske kamskjell, gjerne servert rå skåret i tynne skiver med en dråpe olivenolje på
  • 8 sjøkreps eller krabbeklør
  • 400 g reker

Slik gjør du:

Fordel skalldyrene på et fat med knust is. Del opp sitron, lime og litt dill og dander sammen med skalldyrene. Server skåler med saus ved siden av. Server gjerne et godt brød ved siden av.

Nyt skalldyrluksusen!

Server disse deilige sausene til skalldyr. Oppskrift på smørsaus med hvitløk, cocktailsaus eller chumichurri til skalldyr.

Lag deilige sauser neste gang du serverer skalldyr. Smørsaus med sitron, cocktailsaus og chimichurri er nydelig til skalldyrfatet.

3 herlige sauser til skalldyrene

Smørsaus med sitron

Silkemyk og deilig saus som er perfekt til hummer og kreps.

Dette trenger du til 1 porsjon:

  • 1 ss olivenolje
  • 1 fedd hakket hvitløk
  • 1 finhakket sjalottløk
  • 1,1 dl tørr hvitvin
  • ½ dl kremfløte
  • 2 ss kaldt smør
  • saften av 1 sitron
  • 1 ss finhakket dill
  • Salt og hvit pepper

 Slik gjør du:

  1. Ha litt olivenolje i en stekepanne og stek hvitløk og sjalottløk over svak varme til de er myke. Ha i hvitvin og kok videre over medium varme i cirka 4 minutter.
  2. Ta stekepannen av varmen og rør inn smøret.
  3. Ha pannen tilbake på varmen og ha i kremfløte. Varm opp til det nesten koker og ta stekepannen av varmen.
  4. Ha i sitronsaft og dill.  Smak til med salt og pepper.

 

Cocktailsaus

Dette er en glemt klassiker til reker. Denne sausen er sterk og god og er super når du skal lage rekecocktail. I USA er denne sausen et must til reker.

Dette trenger du til 1 porsjon:

  • 2 dl ketchup
  • 1 ts Worcestershiresaus
  • ½ ss sitronsaft
  • 1 ts pepperrot

Slik gjør du:

  1. Bland alle ingrediensene godt. Smak til med pepperrot.

 

Chimichurri

Chimichurri er en smaksrik og deilig saus som er veldig vanlig i Sør- og Mellom-Amerika. Den serveres tradisjonelt til grillet kjøtt, men vil gi rekene et skikkelig løft.

Dette trenger du til 1 porsjon:

  • 2 ss flatbladet persille, hakket
  • 1 ss basilikum, hakket
  • ca 1/2 dl god olivenolje
  • 2-3 ss rødvinseddik
  • 3-4 fedd hvitløk, hakket
  • 1/4-1/2 ts chiliflak
  • litt sitronsaft
  • salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og kjør til du får en jevn saus. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. 
  2. La sausen stå og trekke i romtemperatur i minst en halvtime, slik at de gode smakene får satt seg.