Sei, eller pale, som den heter på Vestlandet, er en hvit fisk i torskefamilien. Fisket foregår hele året, for det meste i kystnære farvann vest for Nordkapp i Nord-Norge. Vi har to typer sei, ser; nordøst-arktisk sei og nordsjøsei. Den lever både på bunnen ned til 300 meters dyp, og ved vannflaten. Seien liker seg i stim, og vandrer over store områder til gytefeltene ved Lofotkysten og ned til Nordsjøen. Den kan bli over 1 meter lang og veie opptil 20 kilo, og bli 30 år gammel.

Sesong: Hele året, men smaker best i februar – mars 

Næringsinnhold

Sei er en mager fisk, og inneholder protein, jod, omega-3 og vitamin D.

Bruk

Den er en populær middagsfisk fordi kjøttet er saftig, og har mye smak. I tillegg er det litt fastere enn hos torsken. En hverdagsklassiker mange kjenner er seibiff med løk. Fiskekjøttet er lyst perlemorsgrått og på grunn av sin faste konsistens egner det seg godt i ovnsretter, supper og gryter. 

 

Sei er en populær middagsfisk. Her får du alt du trenger å vite om næringsinnhold, bruksområder, sesong og gode oppskrifter på sei.

Seifilet i Middelhavsform

Dette trenger du til 4 porsjoner

  • 1 løk
  • 800 g seifilet
  • 1–2 ts chilipasta (Sambal oelek)
  • 250 g couscous
  • 2,5 dl kokende vann
  • 1 glass strimlet paprika
  • 1 glass (ca. 280 g) artisjokker 
  • 1 boks (à 400 g) hermetiserte cherrytomater
  • 1 klase cherrytomater
  • 3 ss kapers
  • 1/2 sitron
  • litt god olivenolje
  • svarte oliven uten stein

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 230 grader. Halver løken og skjær i skiver. Fres raskt i en varm panne som kan settes i ovnen.
  2. Del fisken i porsjonsstykker og fordel utover løken. Gni fisken med litt chilipasta og sett pannen i ovnen. La den stå i ovnen mens du holder på med de andre ingrediensene, ca 5 min. Hell kokende vann over couscousen og la svelle i 3-4 min.
  3. Bland paprika, artisjokker, tomater og kapers. Ta ut pannen, hell blandingen over fisken, skvis over sitronsaft og drypp godt med olivenolje før pannen settes i ovnen igjen. Stek videre i 8-10 minutter.
  4. Rør couscousen luftig med en gaffel og server til fiskeformen.

 

Sei er en populær middagsfisk. Her får du alt du trenger å vite om næringsinnhold, bruksområder, sesong og gode oppskrifter på sei.

Thaikrydret seifilet

Dette trenger du til 4 personer:

  • 800 g seifilet uten skinn og bein
  • 5 cm frisk ingefær
  • 2 ts korianderfrø, grovknuste
  • 2 ss friskpresset limejuice
  • 1 ts salt
  • 2 ts sesamolje
  • rapsolje til steking

Tilbehør:


  • Kokt ris
  • Smørdampede gulrøtter og purre 

Slik gjør du:

  1. Riv ingefæren og bland den med korianderfrø, limejuice, salt og sesamolje og fordel det over kjøttsiden av fiskefiletene. Dekk dem til og sett dem i kjøleskap i 30 minutter.
  2. Varm oljen til steking og legg i fiskefiletene med skinnsiden ned. Stek fisken til den har fin farge, snu og stek på andre siden til den så vidt er gjennomstekt.
  3. Server seien med ris og smørdampede strimler av gulrot og purre.