Den norske vårgytende silda er den største arten. Arten lever i stim ute til havs utenfor Troms og Finnmark, og gyter ved kysten av Nord-Vestlandet om våren. Silden kan bli opptil 40 centimeter og veie 500 gram. Den har en levealder på inntil 25 år. Den går ned mot 200 meters dybde. Sildefisket skjer mellom oktober og mars, når silden har best kvalitet. Fisket har lange tradisjoner i Norge, og har vært livsgrunnlaget for mange langs kysten.

Sesong: Varierende tilgang januar – februar og
juli – desember          

Næringsinnhold

Sild er fet fisk, med høyt innhold av omega-3-fettsyrer og vitamin D.

Bruk

Du får kjøpt både fersk og frossen sild i butikken. Den egner seg godt til pannesteking eller grilling, men det mest kjente for folk flest er sild som er nedlagt på glass. Sursild og kryddersild er gode påleggsvarianter, men også røkt og saltet sild er populært. 

 

Syrlig hvitløkssild med rømme

Prøv en spennende hvitløkssild med rømme, gressløk – og selvfølgelig hvitløk!

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • spekesildfilet
  • 2 stk hvitløksfedd
  • 2 ss gressløk
  • 1 dl majones
  • 1.5 dl rømme
  • litt sitron
  • litt salt
  • litt pepper

Slik gjør du:

  1. Skjær sildefiletene i 2 cm brede biter. Finhakk hvitløk og hakk gressløk.
  2. Bland sammen resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper.
  3. Vend inn sildebitene, la det stå kjølig natten over.
  4. Pynt gjerne med noen hardkokte egg i båter og et ekstra dryss hakket gressløk.

 

Potetsild

Dette trenger du:

  • 1 lite glass sursild
  • 4 kokte mandelpoteter i skiver
  • 1 rødløk i tynne skiver
  • 1 boks rørosrømme ­(seterrømme)
  • revet pepperrot
  • salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Sil av sildelaken. Bland så alle ingrediensene sammen og smak til med pepperrot, salt og pepper.

Sitronsild med purre- og løkringer

Vil du ha rask sild, bør du prøve sitronsild. Alt du må gjøre er å koke opp laken, skjære opp sild, løk og purre, og blande alle ingrediensene sammen.

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 4 stk kryddersildefilet
  • 1 stk løk
  • 0.5 stk purre

Sitronlake:

  • 3 stk sitron
  • 1 dl vann
  • 140 g sukker
  • 2 stk laurbærblad
  • 1 ts hel pepper
  • 1 ts allehånde
  • 6 stk nellikspiker

Slik gjør du:

  1. Om du ikke har fileter av kryddersild, kan spekesild brukes.
  2. Press saft av 2 sitroner, og riv skallet av 1 sitron.
  3. Bland sammen alle ingrediensene til laken, kok opp, avkjøl.
  4. Skjær silda i gaffelbiter, løk og purre i tynne ringer.
  5. Legg sild, løk og purre lagvis, hell over kald lake.
  6. Sitronsilda bør stå kjølig 1–2 døgn før servering.

 

Tomatsild med dill

En klassisk tomatsild med dill, laubærblad og rødløk lager du i en fei, men la den stå i et par døgn på tette glass før du spiser den. Oppskriften gir ca. 1 liter.

Dette trenger du (7 porsjoner):

  • 7 stk kryddersildefilet
  • 1 dl tomatpuré
  • 4 ss hvitvinseddik
  • 135 g sukker
  • 1 dl solsikkeolje
  • 1 stk rødløk
  • 1 stk laurbærblad
  • 1 ss frisk dill
  • litt salt
  • litt pepper

Slik gjør du:

  1. Sildefiletene deles i passende biter. Rødløk kuttes i tynne ringer.
  2. Kok opp tomatpure, eddik, sukker, olje.
  3. Tilsett rødløk og laurbær og la det koke sammen i 3 minutter. Avkjøl helt.
  4. Smak til med salt og nykvernet pepper, tilsett så sildebiter og hakket dill. Fylles på glass. Tomatsilden bør så stå i 2 døgn før den spises.

 

Sennepssild med honning

Å lage sin egen julesild er enklere enn mange tror, og smaker mye bedre enn ferdig. Prøv sennepssild med honning og dill, og julefrokosten er i boks!

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 7 stk kryddersildefilet
  • 2 ss dijonsennep
  • 3 ss grov sennep
  • 1 ss søt sennep
  • 3 ss honning
  • 40 g sukker
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 1 dl solsikkeolje
  • 3 ss crème fraîche
  • 4 ss frisk dill
  • litt salt
  • litt sort pepper

Slik gjør du:

  1. Dillen hakkes.
  2. Sildefiletene kuttes i passende biter.
  3. Rør sammen de øvrige ingrediensene til en sennepssaus, smakes til med salt og pepper. Vend sammen sennepssausen og sildebitene og fyll over på glass. Bør stå natten over før servering.