Sjøkreps, eller jomfruhummer,  er i slekt med hummeren, men er slankere i kroppen og blekoransje på farge. Den lever langs hele kysten fra Marokko til Lofoten, samt i farvann rundt Storbritannia og Island. Krepsen trives på dybder fra 20 meter og helt ned på 800 meters dyp. Gjerne på mudderbunn hvor den gjemmer seg i mørke huler. Sjøkreps fiskes med teiner eller sjøkrepstrål. Fisket foregår hele året, men sjøkreps smaker best om vinteren.                                                                                                       

Sjøkreps gyter om sommeren, og blir inntil 25 cm lang, og kan leve i opptil 15 år.

Sesong for sjøkreps: Oktober – mars

Næringsinnhold

Sjøkreps er proteinrik mat med lite fett.

Bruk

Mesteparten av maten sitter i halen, og smaken kan minne om både hummer og reke. For å beholde mest mulig smak i det delikate kjøttet er det viktig å ikke varmebehandle sjøkrepsen for mye. En rask tur i panna eller på grillen er alt som skal til for å få et utsøkt sjømatmåltid. 

Serveres gjerne kokt naturell med sitron og majones, eller grilllet med urtesmør. Sautert med hvitløk, løk og hvitvin er også en klassiker.

 

1. Lettrøkt sjøkreps på jordskokkompott

Antrett sjøkreps på jordskokkompott i en liten bolle. Sett fyr på en litt einer, blås ut og legg oppi glasset. Legg på lokk, server, og se røyken velte ut!

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 4 stk sjøkreps
  • litt olivenolje
  • litt salt og pepper
  • 4 stk einekvister
  • 16 stk jordskokk
  • 0.5 stk sjalottløk
  • 3 ss olivenolje
  • litt salt og pepper
  • litt frisk timian

Slik gjør du:

  1. Skrell og kutt jordskokkene i små biter, stek dem på lav varme i oljen til de faller helt sammen. Ha i noen skjeer vann etter hvert slik at det ikke svir seg, ha i sjalottløk mot slutten. Smak til med timian, salt og pepper. Skal bli lyst gyllen.
  2. Stek rensede sjøkrepshaler lett i olivenolje i panne eller i ovnen et par minutter, krydre med salt og pepper.
  3. Anrett de stekte halene oppå jordskokk-kompotten i en dyp, liten bolle eller et glass. Sett fyr på en liten kvast med einer, blås ut og legg oppi glasset, legg på lokk og server. Ta så av lokkene og se røyken velte ut. Det er ikke mye røyk som skal til, men dette gir krepsen et lettrøkt og kledelig smak (røkingen kan droppes).

Kremet krepsesuppe de Luxe

En skikkelig luksussuppe med fyldig, god smak. Hvis du ikke har ferske krepsehaler, kan du bruke krepsehaler fra lake.

Dette trenger du til 4 personer

  • 300 g ferdig rensede krepsehaler
  • 100 g oppskåret bacon i terninger
  • 4 finhakkede sjalottløk
  • 4 ss olivenolje
  • 2 ts tomatpuré
  • 8 ss konjakk
  • 4 stilker frisk timian
  • 4 dl hvitvin
  • 5 dl fløte
  • 2 ss smør
  • 4 dl fiskebuljong
  • 1 ts kajennepepper

Slik gjør du:

  1. Stek først baconet i gryta med olivenolje. Tilsett så krepsehalene og brun dem litt.
  2. Hell så på hvitvin og fiskebuljong. Så har du sjalottløk, timian og kajennepepper oppi gryta.
  3. Så er det fløten og konjakken sin tur, etterfulgt av tomatpuré.
  4. Rør godt og la det småkoke til det blir skikkelig tykt. Rett før servering har du en ss smør oppi gryta og rører det forsiktig inn.