-  Jeg foretrekker en taggete kniv med spiss tupp når jeg deler hummer, forteller Cathrine Jægerud, assisterende ferskvaresjef hos Coop Mega på Kolbotn, før hun tar godt tak i hummeren og stikker kniven i krysset ved halen.

Hummeren kalles ofte Havets kardinal, kanskje på grunn av den knallrøde fargen hummeren får på skallet når den er kokt. 

Hummeren er utrydningstruet i store deler av Norge og WWF anbefaler stekt at man ikke skal fange norsk hummer før bestanden har bygd seg opp i gjen. Hummeren du får kjøpt hos Coop Mega er fra Canada og kan trygt spises.

Slik deler du hummer

4 steg til en perfekt delt hummer:

Slik deler du hummer steg 1.

Steg 1.

  1. Stikk kniven i krysset ved halen. Bruk litt kraft for å komme gjennom skallet.
    Slik deler du hummer steg 2.

    Steg 2.

  2. Når du har har skåret hummerhalen i to opp til hodet, snur du hummeren slik at hodet er mot deg. Skjær hodet, akkurat der den har et t-kryss, og videre til hele hummeren er delt i to på langs.
    Slik deler du hummer steg 3.

    Steg 3.

  3. Fjern paven. - Øverst i hodet, rett bak øynene finner du en liten bruskpose som kalles paven. Dette er magesekken til hummeren, og må fjernes. Ta tak i bruskposen og dra den ut, forklarer Cathrine. Resten av hummeren kan spises.
    Slik deler du hummer steg 4.

    Steg 4.

  4. Fjern til slutt tarmen, som er den grå strengen som ligger langs ryggen. 

Når du har delt hummeren i to, kan du gratinerer den i ovnen med sitron, smør og Guyère-ost. Snaddermat! 

Oppskrift på gratinert hummer med sitron og gruyère.

Gratinert hummer er en perfekt forrett når du vil servere noe ekstra godt.

GRATINERT HUMMER MED GRUYÈRE

Dette trenger du til 2 personer:

  • 1 hummer, delt i to
  • 1 ss vårløk
  • 2 fedd hvitløk 
  • 2 ss chili 
  • en skvis sitronsaft
  • ½ dl nøytral olje
  • 75 g meierismør
  • 2-3 ss Gruyère

 

Slik gjør du:

  1. Kjør vårløk, hvitløk, chili, sitronsaft og litt olje med en stavmikser og bland inn smør. Bland godt slik at smøret blir godt og grønt.
  2. Smør et tynt lag med kryddersmør utover hummerkjøttet og topp med finrevet gruyère. 
  3. Gratiner hummeren et par minutter i ovnen slik at smøret smelter og osten får en gyllen skorpe.