Hval er ikke en fisk, men et pattedyr som har tilpasset seg livet under vann. Hvalkjøtt har en dyp, mørkerød farge, og smaker som en blanding av storfe og viltkjøtt med et hint av hav.

Synes du det høres underlig ut? Eller har du dårlige barndomsminner av hval som smakte tranaktig? Det gjør den ikke lenger, og med riktig tilberedning er hval noe av det møreste og mest smakfulle du kan grille.

Oppskrift på hvalbiff med grønn salat, avokadokrem og granateplekjerner.

Hvalkjøtt kan brukes på samme måte som vanlig storfe- eller viltkjøtt. Det passer i alt fra gryteretter, burgere, rått som carpaccio eller lettstekt som tataki.

Hval på grillen

For å få et best mulig resultat er det et par ting du må tenke på, når du skal grille hval:

  1. Hvalkjøtt trenger veldig kort varmebehandling. For lang tid på grillen gir et tørt og trevlete kjøtt.
  2. Del opp hvalkjøttet i porsjonsbiffer på forhånd. Da holder det å brune biffene i ½ - 1 minutt på hver side før de stekes videre over indirekte varme i et par minutter. Enklere blir det nesten ikke!
  3. Har du ikke grill kan biffene brunes i stekepanne først, før de etterstekes i stekeovnen, ved 180 grader i 10 minutter.

Brukes som storfe

Hvalkjøtt kan brukes på samme måte som vanlig storfe- eller viltkjøtt. Hvalkjøtt passer i gryteretter, burgere, rått som carpaccio eller lettstekt som tataki.

Et så spennende stykke kjøtt som hvalbiff fortjener et fargerikt tilbehør. Derfor har vi laget en herlig salat med granateplekjerner og avokadokrem til. 

Oppskrift på hvalbiff med grønn salat, avokadokrem og granateplekjerner.

Vi har valgt å servere grillede hvalbiffer sammen med en frisk, grønn salat med knasende sprø pistasjnøtter og granateple. En syrlig avokadokrem og grillet sitron setter prikken over i-en i dette måltidet, som passer både til hverdags og til fest.

HVALBIFF MED GRØNN SALAT, AVOKADOKREM OG GRANATEPLEKJERNER

Dette trenger du til 4 personer:

  • 2 hjertesalathoder
  • 200 g ruccolasalat
  • 1 agurk
  • 4 sjalottløk
  • ½ dl extra virgin olivenolje
  • 50 g pistasjnøtter
  • 1 granateple
  • 2 avokado
  • 1 lime
  • 1 dl rømme
  • 2 hvitløksfedd
  • salt
  • pepper
  • 800 g hvalbiff
  • 2 ss nøytral olje
  • 2 sitroner

 

Slik gjør du:

  1. Start med å vaske og tørke hjertesalatbladene. Riv dem i mindre biter og bland sammen med ruccola i en stor salatbolle.  Kutt agurken i lange bånd med en østehøvel eller grønnsakskutter. Skjær sjalottløk i tynne strimler. Bland alt sammen med olivenolje.
  2. Rist pistasjnøttene i en tørr og varm stekepanne. Pass på så det ikke svir seg ved å riste på pannen underveis. Skrell og rens granateplet. Topp salaten med de ristede nøttene og granateplekjernene.
  3. Del avokadoen i to og grav ut kjøttet. Ha avokado i en foodprocessor sammen med limesaft, rømme og hvitløksfedd. Kjør til du har en helt jevn krem. Smak til med salt og pepper til slutt.
  4. Del hvalbiffen i 1 ½ cm tykke skiver. Pensle stykkene med nøytral olje, og krydre med salt og pepper. Grill biffene ½ - 1 minutt på hver side på medium varme, før de legges over på indirekte varme i 5-7 minutter.
  5. Del sitronene i to og legg dem med snittflaten ned på grillen i 10-15 minutter, eller til de har fått en fin grillskorpe og det lukter godt.
  6. Server hvalbiffene sammen med grønn salat og avokadokrem. Skvis grillet sitron over kjøttet og salaten.