Mange forbinder lutefisk med julemat, eller spiser det i førjulstida i store lutefisklag. Med sin spesielle konsistens er lutefisk noe du enten elsker eller hater, men med vår fremgansmåte får du fast lutefisk som det er lett å like.

Hvordan lage lutefisk

Hva er nå egentlig lutefisk? Å lage lutefisk er litt av en prosess. Først vanner man ut tørrfisk, før man legger det i lut. Lut lages enten av aske eller kaustisk soda. Under denne behandlingen skjer det en kjemisk prosess som gjør at pH-verdien stiger og tar livet av bakterier i fisken. Samtidig brytes proteinene i fisken ned og knytter til seg flere vannmolekyler som gjør at fisken sveller til mer enn sin opprinnelige størrelse.

Etter luteprosessen er det veldig viktig at lutefisken blir tilstrekkelig vannet ut, da den er direkte farlig å spise på dette stadiet.

Ulik konsistens på lutefisk

Konsistensen på ferdig utvannet lutefisk er geléaktig fordi proteinene er nedbrutt og den inneholder så mye vann. Det er denne konsistensen som gjør at så mange er litt skeptiske til lutefisk. Men Maj-Britt Aagaard – matbloggeren bak Spiselandslaget og kokebokforfatter av kjøttfri mandag - er en ihuga lutefiskentusiast. Og hun liker godt lutefisk i sin opprinnelige form.

- Jeg synes det er helt prima at lutefisken er litt skjelven, sånn som i gamledager. Den kan lett bli tørr og pregløs, hvis man salter den for mye i forkant, så alle væske trekkes ut. Man skal kunne smake noe av den behandlingen den har vært igjennom også. Ellers kan man like gjerne spise en hvilken som helst annen fast fisk, mener hun. 

Hemmeligheten bak fast lutefisk

For de som synes skjelven, geléaktig lutefisk er litt for mye av det gode har vi noen råd i fremgangsmåten vår i tilberedning av lutefisk. Hintet er salt, masse salt!

Forskjellig tilbehør til lutefisk

Hvordan vi spiser lutefisk er geografisk betinget. På Vestlandet har de gjerne bacon på toppen og ertestuing til, mens i Trondheim er det vanlig med brunost og sirup på. Mens noen liker den aller best i myke potetlefser, med et tykt lag smør.

- Som barn var jeg opptatt av mye tilbehør; bacon, ertestuing, fjellmandelpotet, potetlefse og meierismør. Men i voksen alder er jeg blitt som bestefar i Skjåk, og synes fisken kommer best til sin rett alene i lefse, med et tykt lag smør. Da kjenner du lutefisksmaken aller best! sier Maj-Britt.

Populær lutefisk

Hun har testet lutefisk med all slags tilbehør, og liker absolutt alle sammen. Er det noen hun kunne klart seg uten er det brunost som topping. Sviskesuppe skal det også være noen trøndere som spiser til lutefisk. Til lutefiskmåltidet drikkes det øl, og tradisjonell akevitt.

Uansett hva slags tilbehør du foretrekker, eller om du liker lutefisken fast eller bløt – lutefisk er en populær og tradisjonell tradisjon. Vi spiser faktisk så mye som over 2600 tonn lutefisk i året, og da har vi ikke tatt med i betraktning det som blir spist på restaurant.

Lutefisk selges ferdig utvannet og klar til bruk på Coop Mega. 

Lutefisk er skikkelig norsk tradisjonsmat ved juletider. Her får du lutefisk med det beste tilbehøret; sennepssaus, bacon, persillepoteter og ertestuing.

Jul er høytid for lutefiskelskere! Vi serverer lutefisk sammen med bacon, sennepssaus, persillepoteter og ertestuing. Nam!

Klassisk lutefisk med godt tilbehør

Dette trenger du til 4 personer:

 • 3 kg lutefisk, loins
 • fint salt
 • 300 g bacon i terninger
 • 1 kg mandelpoteter
 • 1 bunt persille
 • 4 ss smør

Sennepssaus:

 • 4 ss dijonsennep
 • 2 ss flytende honning
 • 2 ss sitronsaft
 • 2 eggeplommer
 • 4 ss finhakket dill
 • 2 dl nøytral olje
 • salt og nykvernet pepper, smak til

Ertestuing:

 • 500 g frosne grønne erter
 • 100 g smør i terninger
 • salt og nykvernet pepper, smak til

 

Slik gjør du:

 1. Lutefisk: Del lutefisken i stykker på 8-10 cm og legg dem med skinnsiden ned på en rist over en langpanne. Strø rikelig med fint salt over fisken og la den stå i 30-60 minutter på kjøkkenbenken for å tempereres.
 2. Hell av væsken som har samlet seg i langpannen, og skyll fiskestykkene godt i kaldt vann. Legg fiskestykkene med skinnsiden ned rett i langpannen uten risten, eller bruk en ildfast form. Dekk pannen med aluminiumsfolie, men pass på så folien ikke kommer nær fisken (aluminium reagerer med lut og gir en mørk farge). 
 3. Sett fisken inn i ovn som er forvarmet til 200 grader. Sjekk fisken etter 30 minutter. Fisken er klar når den flaker seg, og fargen har blitt mer hvit enn gjennomsiktig. Stek i opptil 40 minutter. Fiskestykker med bein kan ta noe lenger tid enn loins.

Sennepssaus:

 1. Rør sammen alle ingrediensene, utenom oljen og dill.
 2. Pisk forsiktig inn oljen til sausen tykner.
 3. Tilsett finhakket dill og smak til med salt og pepper til slutt.

Ertestuing:

 1. Kok frosne erter i lettsaltet vann i ett minutt.
 2. Hell av vannet og ha ertene over i en blender sammen med smør i terninger.
 3. Kjør til en jevn puré og smak til med salt og pepper til slutt. Eventuelt kan ertene moses med en potetstapper for en grovere variant.

Persillepoteter:

 1. Vask potetene godt før bruk.
 2. Kok opp potetene i lettsaltet kaldt vann. Når vannet koker skrur du temperaturen helt av, og lar potetenetrekke i 10-15 minutter, avhengig av størrelsen.
 3. Slå av vannet, og bland potetene  med 4 ss smør og en håndfull finhakket persille.

Bacon:

 1. Del bacon i terninger og stek det over lav varme i en stekepanne, til baconfettet smelter og baconet blir sprøtt. Spar gjerne på baconfettet til servering.