Skrei er en torsk, men en helt spesiell og sjelden råvare som kun er tilgjengelig fra slutten av januar til begynnelsen av april, avhengig av værforhold. Selv om skreien er en torsk er det ikke all torsk som er skrei.

Forskjell på torsk og skrei

Når torsken er gyteklar svømmer den gjennom hele Barentshavet inn til norskekysten for å gyte. På den lange svømmeturen i det kalde vannet får fisken muskler som gjør den ekstra god og mager – det er denne langdistansesvømmende torsken som kalles skrei.

Kort sesong

Sesongen for skreifiske er kort, og siden den ekstra gode fisken kun er tilgjengelig et par måneder på vinteren, spiser vi så mye vi kan av denne superdelikatessen. Hos Coop Mega finner du både skreifilet, skiver, tunge, rogn og lever i sesongen!

Skreitunger er ansett som en delikatesse. Disse kan paneres og spises som snacks. Små tunger kan paneres som de er, mens større gjerne kan trekkes i saltvann på forhånd.

Tradisjonstungt skreimåltid

En virkelig tradisjonell norsk rett og tilberedningsmetode for skrei kalles mølje. Skreimølje lages ved å trekke fisk, lever og rogn i hver sin gryte. Skreimølje serveres med kokte poteter. Men med en så god fisk er det mange muligheter for tilbehør og tilberedning.

Her får du tre tilberedningsmetoder for skrei:

Trekking

Trekking er kanskje den mest tradisjonelle tilberedningsmetoden for skrei, og da spesielt skreiskiver.

 1. Et godt tips er å la fisken ligge i isvann i en time før den skal trekkes, da beholder fisken den kritthvite fargen.
 2. Kok opp rikelig med vann tilsatt salt, et laurbærblad og et par pepperkorn. Beregn ½ dl salt per liter vann.
 3. Når vannet har kokt opp skrus temperaturen helt ned. Legg stykkene ned i vannet og la det trekke i 5-10 minutter. Ta fisken opp av vannet når den har blitt fast i fisken. Lag gjerne klart tilbehøret på forhånd.
  Oppskrift på ovnsbakt skrei.

  Ovnsbaking gir et nydelig skreimåltid. Legg skrei og grønnsakene du liker best (her har vi en blanding av cherrytomater, brokkoli, chili og sitron) i en form eller pakke og la dette bake i ovnen til fisken er klar.

Ovnsbaking

Ovnsbaking er den enkleste tilberedningsmetoden, så velg gjerne denne om du har en del tilbehør som skal lages.

 1. Del fisken i porsjonsstykker, strø på litt salt og legg dem i en smurt ildfast form. Er det skinn på stykket legges dette ned.
 2. Stekes ved 180 grader i 8-12 minutter. For et helt perfekt resultat kan du bruke et digitalt steketermometer og ta ut fisken når det viser kjernetemperatur på 57 grader.
 3. La fisken hvile et par minutter. Har du ikke steketermometer kan du følge med på når fisken får en hvitere farge og den flaker seg lett når du trykker lett på den.

Pannesteking

Pannesteking er vår foretrukne tilberedningsmetode. Dette er enklest å gjøre med stykker som har skinnet på.Skinnet blir sprøtt og supergodt!

 1. Start med å skrape av skjellene fra skinnet med en kniv. Start ved halen og skrap forsiktig oppover så alle skjellene faller av.
 2. Del fiskefileten i porsjonsstørrelser og lag et par snitt i skinnet. Det gode fettet ligger rett under skinnet, og da blir det jevnt sprøstekt.
 3. Salt fisken godt og la det ligge og trekke inn et par minutter før det stekes.
 4. Varm opp litt smaksnøytral olje som tåler høy temperatur i en stor stekepanne. Legg fiskestykkene med skinnsiden ned i en god og varm stekepanne. Krydre med litt nykvernet pepper og eventuelt litt mer salt.
 5. Stek i 5-6 minutter på skinnsiden, før du har smør i panna og snur fiskestykkene forsiktig. Stek videre i 2-3 minutter. Øs fettet over fiskestykkene underveis. La fisken hvile et par minutter i pannen.

Pannestekt skrei med ertepuré og hollandaise er en enkel rett med nøytralt tilbehør som virkelig fremhever den fantastiske råvaren skrei:

Oppskrift på pannestekt skrei med hollandaise og ertepuré.

Denne retten passer like godt til hverdags som til fest – for alle retter med skrei blir jo til en fest!

Pannestekt skrei med ertepuré og hollandaise

Dette trenger du til 4 personer:

 • 800 g skreifilet
 • 1 fedd hvitløk
 • 2 ss smør
 • salt
 • solsikkeolje
 • 100 g bacon 

 

Hollandaise-saus:

 • 1 dl hvitvin
 • 2 eggeplommer
 • 2 ss vann
 • 4 ss smør
 • salt og pepper
 • sitronsaft

 

Ertepuré:

 • 600 g frosne grønne erter
 • 135 g usaltet smør
 • 1,5 ts salt
 • ½ ts nykvernet sort pepper

 

Slik gjør du:

 1. Skjær skreien i serveringsstykker og dryss med salt.
 2. La dem ligge i 7 minutter før du skyller av saltet. Tørk stykkene lett med tørkepapir.
 3. Stek skreistykkene i olje i ca. 3 minutter. Ha i skivet hvitløk og smør, og snu skreistykkene. Stek dem ferdig mens du øser hvitløkssmøret over, etter ca. 2 minutter.
 4. Skjær bacon i terninger og stek i tørr stekepanne til det er sprøtt og gyllent. 

 

Hollandaise:

 1. Kok hvitvin inn til en tredel, og pisk eggeplommene sammen i en bolle. 
 2. Sett bollen i vannbad og pisk inn den varme vinen. Når det begynner å tykne og ligne på majones pisker du inn vann.
 3. Pisk inn smøret, litt om gangen. Smak til sausen med salt, pepper og sitronsaft.

 

Ertepuré:

 1. Kok opp en kjele med lettsaltet vann, kok ertene i 2 minutter.
 2. Sil av vannet og ha ertene tilbake i kjelen, mos sammen med smør, salt og pepper. Klar til servering.

 

Kilder: Godfisk.no