Italienerne kan virkelig lage pasta! Spaghetti alla puttanesca er en enkel og perfekt pastarett hvor alle ingrediensene harmonerer. I denne retten er gode råvarer helt avgjørende.

Vær derfor kresen når du velger tomater. Smak* piccolotomater dyrkes på Jæren og har en fantastisk sødme og mye smak. Du får kjøpt piccolotomater hos Coop Mega.

Bli med til Jæren og se hvordan verdens søteste tomater dyrkes.

Navnet skjemmer ingen

Hva betyr egentlig ordet puttanesca? Korrekt oversatt betyr denne retten ”spaghetti laget av en skjøge”. Skjøge er et annet ord for prostituert. Hvorfor dette litt spesielle navnet på retten vites ikke, men det verserer to teorier:

Den første går ut på at dette var en aromatisk og deilig rett der duften skulle lokke menn til bordellet. Den andre teorien er at pastaretten er så rask og enkel at den var helt perfekt å lage mellom kundene.

Oppskrift på spaghetti alla puttanesca.

Noen mener at retten kommer fra Sicilia, hvor det finnes en liknede rett. Den inneholder i tillegg rosiner, som stammer fra den arabiske innflytelsen på øya. Sannsynligvis stammer Spaghetti alla puttanesca fra de italienske øyene Ischia og Procida på 1950-tallet.

Unik umami-kombinasjon

Tomater, ansjos, kapers og hvitløk; med denne deilige kombinasjonen av ingredienser kan vi garantere deg en eksplosjon av autentiske, italienske smaker.

Kombinasjoner av enkelte matvarer skaper det man kaller umami. Det kan være parmesan og tomat, spekeskinke og sopp, kapers og ansjos. Umami er en av de fem smakene vi opplever i munnen når vi spiser. De andre er salt, søtt, surt og bittert. Umami kan beskrives som en kjøttfull følelse og Spaghetti alla puttanesca gir den opplevelsen.

Skeptisk til ansjos?

Mange er skeptiske til å ha den lille salte fiskefileten i maten sin, for man liker jo ikke ansjos! Eller?

Her kan vi kanskje overraske deg med å si at du helt sikkert har spist ansjos uten å vite det. Du merker nemlig ingen fiskesmak. Fisken løser seg opp i sausen og gir deilig saltsmak til tomatsausen. 

Dette er et triks du kan ta med deg inn i flere retter. En boks ansjosfileter er gull å ha i skapet.

Lyst på mer pasta-inspirasjon? Se alle våre deilige pasta-oppskrifter her

Oppskrift på Spaghetti alla puttanesca.

Retten skal være ganske heit, så bruk den mengden chili du er komfortabel med og så tilsetter du litt til. Pastaen vil mildne retten, så det som virker sterkt når du smaker på sausen, vil ikke være like sterkt når retten serveres.

Spaghetti alla puttanesca

 • 500 g spagetti, bruk gjerne økologisk spagetti fra Änglamark
 • 1 dl olivenolje
 • 5 hvitløksfedd
 • 2 røde chili
 • 4 ansjosfileter
 • 1 ss tomatpuré
 • 1 ss sukker
 • 2 kurver Piccolotomater eller cherrytomater (ca. 400 g)
 • 2 ss kapers
 • 3 ss sorte oliven, uten stein
 • salt og nykvernet pepper
 • 1 håndfull flatbladet persille

  

Slik gjør du:

 1. Kok opp rikelig med lettsaltet vann og kok spagetti som anvist på pakken. Ta vare på litt av kokevannet fra pastaen.
 2. Mens spagettien koker lager du sausen. Varm olivenolje i en stor stekepanne til medium varme. Press hvitløken gjennom en hvitløkpresse eller finhakk den til det blir puréaktig.
 3. Kutt chili i tynne skiver, behold gjerne frøene for en spicy variant. La dette surre 1 minutt i oljen.
 4. Del ansjosfiletene i små biter og la det surre i pannen til de ”smelter” sammen. Tilsett tomatpuré og sukker, bland godt sammen.
 5. Del cherrytomatene i to og ha det over i pannen. Dekk gjerne til med et lokk og la det surre i 4-5 minutter, til tomatene ”slipper” væsken.
 6. Tilsett kapers. Del gjerne oliven i to. Tilsett ca. en halv desiliter kokevann fra pastaen i sausen. Hell pastaen over i sausen og bland godt sammen. Krydre med salt og rikelig med nykvernet pepper.
 7. Topp pastaretten med grovhakket persille.

 

Kilde: Wikipedia