Få ting sprer god sommerstemning som stekt makrell og lett syrlig agurksalat – spesielt hvis du også har vært med å fiske den selv. Hvis du ikke fisker selv, får du heldigvis kjøpt makrell i fiskedisken hos Coop Mega. Her får du også hjelp til å filetere den.

Den tradisjonsrike middagen kommer fra Sørlandet, der makrellen hvert år kommer inn i våre farvann på jakt etter mat.

På Sørlandet er det vanligst å servere med rømme, mens på Østlandet er det rømmesaus som gjelder. Den lages enkelt i den samme stekepanna som fisken stekes i, slik at alle de gode smakene blir med til tallerkenen. Felles for begge tradisjonene er at det skal være agurksalat til.

<<EKSPERT-TIPS: Triksene som gir perfekt makrell på grillen og på bålet.>>

Agurksalat som tilbehør til stekt makrell.

Lag gjerne agurksalaten litt tid i forveien slik at smakene får tid til å sette seg. En halvtime er alt som trengs.

3 tips til stekt makrell

Å steke makrell er egentlig ingen kunst og følger du disse rådene kommer det til å gå som en drøm. (Fullstendig oppskrift og fremgangsmåte for steking av makrellfilet finner du i slutten av saken).

Tips 1: For ekstra sprø og smakfull makrell kan du eksperimentere med melblandingen som fisken vendes i. Prøv deg fram med forskjellige typer mel, som siktet hvetemel, grovt rugmel og brødrasp. Varier gjerne med krydderet også. 

Tips 2:  Stek makrellfiletene med skinnsiden opp først for å forhindre at fisken krøller seg. Små, grunne snitt i skinnsiden før steking kan også hjelpe.

Tips 3: Stekt makrell kommer med en helt spesiell aroma. Mange forbinder denne lukten med sommer og sol, mens andre ikke liker å ha denne lukten inne. Dette løser du enkelt med å steke fisken på grillen, enten rett på grillristen over indirekte varme eller på egnet stekebrett til grillen.

<<PRØV OGSÅ: Grillet makrell med coleslaw og soyadressing>>

Stekt makrell med agurksalat og rømmesaus.

Den deilige rømmesausen lages raskt i samme stekepanna som du brukte til å steke fisken for å få med alle de gode smakene.

Steke hel makrell

Det er også mange som foretrekker å steke makrellen hel. Da vil steketiden være noe lenger, 4-5 minutter pr. side. 

STEKT MAKRELL MED AGURKSALAT OG RØMMESAUS

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 40 minutter
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

Agurksalat:

  • 1 stk. agurk, i tynne skiver
  • 2 ss vann
  • 2 ss 7 % eddik
  • 1 ss sukker
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper

 

  • 600 g nypoteter 
  • 1 ss smør
  • 1 ss fersk dill, finhakket
  • 0,5 ts flaksalt
  • 4 ss hvetemel
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 8 stk. makrellfilet, med skinn
  • 2 ss smør til steking
  • 3 dl seterrømme
  • 0,5 ts sitronsaft
  • 1 ss fersk gressløk, finhakket
  • 0,5 ss fersk dill, finhakket
  • 1 stk. sitron, i båter

 

Slik gjør du:

  1. Start med agurksalaten slik at den kan stå og godgjøre seg en halvtime. Skyll agurken godt og bruk en skarp ostehøvel eller mandolin og til å skjære tynne skiver. 
  2. Rør sammen vann, eddik og sukker til alt har løst seg opp. Smak til med salt og pepper. Hell laken over agurkskivene og sett til side.
  3. Kok poteter i lettsaltet vann til de er møre. Tilsett en klatt smør, finhakket dill og litt flaksalt rett før servering.
  4. Bland sammen mel, salt og pepper på en tallerken og vend makrellfiletene i blandingen. Skjær 3-4 små snitt på skrå i skinnsiden.
  5. Smelt smør i en stekepanne på middels sterk varme. Stek makrellfiletene med skinnsiden opp i 2 minutter. Snu og stek med skinnsiden ned i 2 minutter til, eller til skinnet er sprøtt og godt. Legg til side.
  6. Varm opp rømme i stekepannen, og smak til med sitronsaft, gressløk og dill. Smak til med salt og pepper. Server med sitron i båter.