Å servere laks rundt juletider har lange tradisjoner som stammer fra forskjellige metoder for å bevare den flotte råvaren. Gravlaks og røkelaks er to fine eksempler på dette. Syltet laks, derimot, har dessverre gått litt i glemmeboken, men visste du at mennene på Eidsvoll ble servert den syrlige delikatessen den vinteren de satt og skrev på grunnloven vår?

Smak av jul

Syltet laks er altså ikke noe nytt vi har funnet på. Det lages enkelt ved at biter av renskåret laksefilet legges på glass og så heller du på en herlig krydderlake. Den syrlige laken konserverer fisken slik at den får lenger holdbarhet. (Fullstendig oppskrift og fremgangsmåte finner du i slutten av saken.)

For å komme i den rette julestemningen har vi valgt å smaksette med klementiner og fennikel.

Anissmaken fra fennikelfrøene passer nydelig sammen med den friske og litt søte sitrusfrukten, og hva er vel mer jul enn smaken av klementiner? Denne kombinasjonen gir en frisk og lett pikant smak til fisken.

<<Prøv også: Rødbetfarget gravlaks med dillkrem>>

Syltet laks med klementiner

Et glass syltet laks er lekkert å sette på buffetbordet til julelunsjen. Det er også fint som en spiselig vertinnegave i førjulstiden.

Det finnes få begrensninger for hva slags krydder, urter og grønnsaker som kan slå følge med laksen. Velg litt ut fra smak og behag, og la gjerne sesongen styre hva du putter oppi glasset.

Slik serverer du syltet laks

Den enkleste og beste måten å servere syltet laks på er sammen med flatbrød, smør og lune poteter, kun vendt i litt smeltet smør og finhakket persille. Er du glad i mørkt rugbrød, passer det også godt til.

Det er også godt å bruke den syltede laksen i en frisk og sprø fennikelsalat, med friske eplebiter og syrlig vinaigrette.

Den syltede delikatessen blir omtrent like holdbar som for eksempel gravlaks og bør nytes i løpet av 7 til 10 dager. Det er et spennende innslag til årets julebuffet, nydelig til julefrokosten og en fin vertinnegave hvis du skal i førjulsselskap.

<<Prøv også: Gravet ørret med dillstuede poteter>>

syltet laks med klementin

Syltet laks smaker himmelsk sammen med litt flatbrød og smør. En lun potetsalat passer også godt til.

SYLTET LAKS MED KLEMENTINER

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 1 time
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

 • 1 ts fennikelfrø, ristet
 • 1 ts hel pepper, ristet
 • 2 dl hvitvinseddik
 • 3 dl vann
 • 4 ss sukker
 • 1 ts salt
 • 2 stk. sjalottløk, i tynne ringer
 • 0,25 stk. fennikel, i tynne skiver
 • 0,5 stk. sitron, i skiver
 • 1 stk. klementin, i skiver
 • 1 stk. laurbærblad
 • 400 g laksefilet (skinn- og benfri), i terninger

 

Slik gjør du:

 1. Rist fennikelfrø og hele pepperkorn i en tørr stekepanne til du kan kjenne aromaen (ca. 30-60 sekunder på sterk varme).
 2. Ha alt bortsett fra fisken i en kasserolle. Kok opp under omrøring til sukkeret er oppløst. Smak til med mer krydder eller sitrus dersom du vil det.
 3. Skjær laksefileten i store terninger og legg på sterilt glass (f. eks. norgesglass). Hell varm lake over fisken og sett på lokk. La glasset stå på benken til det er helt avkjølt. Laksen er spiseklar etter et par timer men er best om den får stå et døgn i laken. Oppbevares i kjøleskap i opptil en uke.