Hva disker man opp med når noen plutselig kommer på besøk og butikken er stengt? Ta en kikk i kjøkkenskapet og hent frem boksematen.

Perfekt mat til god drikke

Et glass med bobler i hånden og en liten tapasrett er perfekt følge. Det er ikke sjelden å se konservert mat som tapasretter i Spania. Der får du servert syltede grønnsaker, hermetiserte småfisk, lagrede oster eller røkt skinke i alle barer. Dette henger igjen fra tidligere tider, da fersk mat måtte lagres slik at man kunne oppbevares i romtemperatur og nytes hele året.

Fisk egner seg godt til konservering. Konservering av mat har lenge vært en måte å bevare maten på, slik at den holder seg lenger. Velkjente metoder for konservering er salting, røyking, graving, sylting, fermentering og hermetisering.

Boksemat

Fisk på boks er perfekt å bruke i salater eller som små tapasretter. Hvem har vel ikke spist en salat med tunfisk? Eller hva med sardiner på toast? Disse boksene er gull verdt når man kikker inn i kjøleskapet og tror man ikke «har noe i huset».

Forskjell på kvaliteten

Det er forskjell på kvaliteten, selv på konservert mat. Sånn er det med alt av matvarer. I butikkhyllene vil du derfor finne tunfisk til 10 kroner og tunfisk til 100 kroner. De dyre tunfiskboksene er gjerne spanske og laget av tunfisktypen «Bonito del Norte”. Denne tunfisktypen er delikat og hvit i kjøttet og fiskes i Atlanterhavet. Den er dyr, men den egner seg så godt til en litt mer raffinert tunfisrett. Det samme gjelder sardiner. Mange av de spanske og portugisiske typene er feite og fine og ligger i deilig olivenolje. Finn din favoritt og kjøp noen bokser og ha på lur når du plutselig får overraskende besøk.

Her gir vi deg noen raffinerte og gode oppskrifter på retter som du enkelt setter sammen hvis det plutselig skulle ringe på døren:

 Makrellrøre med persille

  • 2 bokser peppermakrell
  • 100 gram philadephia light
  • saft fra 1/2 sitron
  • salt og pepper

Salat:

  • en håndfull bladpersille (finhakket).
  • 1/2 pose baby leaf-blanding
  • reddikspirer
  • 2 selleristenger (finsnittet)
  • 1/2 finsnittet grønt eple 
  • olje

Slik gjør du:

  1. Fjern skinnet av makrellen og kast skinnet.
  2. Del fisken i biter og kjør makrellen i en kjøkkenmaskin  sammen med kremost, stronsaft og –skall og persille, til en jevn blanding. Smak til med salt og pepper.
  3. Bland alle ingrediensene til salaten, drypp over olivenolje og server ved siden av makrellen.

Tunfiskrøre med urter og sitron

  • 1 boks tunfisk i olje
  • ½ dl majones
  • 1 ss kapers
  • 1 vårløk
  • 2 ss friske urter, for eksempel persille, basilikum, estragon eller dill
  • 1 ts sitronsaft
  • 4 skiver landbrød

Slik gjør du:

  1. Hell oljen av tunfisken og mos tunfisken med en gaffel. Ta vare på oljen.
  2. Ha majonesen i en bolle, visp inn oljen fra tunfisken og sitronsaften. Tilsett tunfisk, kapers, vårløk og urter. Bland godt til en jevn røre.
  3. Grill eller rist brødskivene, del dem i to og server sammen med tunfiskrøren.

Friterte sardiner med lime

  • 2 dl lyst øl
  • 2 dl hvetemel
  •  en god klype salt
  • 1 boks sardiner
  • Olje til fritering
  • 1 lime

 Slik gjør du:

  • Visp sammen øl, salt og mel til en jevn blanding.
  • La sardinene renne av og tørk dem.
  • Varm en panne med olje, dypp sardinene i røren (hold sardinene i hodet, så går de ikke i stykker) og friter dem i 2-3 minutter, til de blir fine og gylne. Ikke ha i mer enn 8 sardiner i pannen av gangen.
  • Server med limebåter.

 

Middelhavs-munnfull

Smaker deilig på små bruschetta (toast). 

Dette trenger du:

  • 1 boks god tunfisk i olivenolje
  • 3 ss kapers
  • I gren cherrytomater
  • God olivenolje
  • Pepper, salt
  • 2 ts sitronsaft

Slik gjør du:

  1. Hell av oljen fra tunfisken
  2. Grovhakk kapers.
  3. Legg på et fat sammen med kvarte cherrytomater, basilikumsblader og tunfiskstykker
  4. Hell over litt god olivenolje og sitronsaft og juster smaken med litt salt og pepper.