Takaki er en japansk teknikk der kjøtt eller fisk stekes på høy varme over kort tid. Resultatet er en myk og rå kjerne med en stekt hinne. Dette er en teknikk som egner seg godt til oksekjøtt så vel som laks og ørret.

Denne tataki-laksen har vi valgt å krydre med ekte lakrispulver.

Krydder, ikke godteri

Lakrispulver kommer fra lakrisroten og har en deilig søt og aromatisk smak. Lakrispulver er et krydder, ikke godteri. Nå finner du også bokser med ekte lakrispulver i hyllene hos Coop Mega.

Oppskrift på tataki-laks med søtpotetpuré.

Tataki er en japansk teknikk som går ut på å steke fisken eller kjøttet på sterk varme, slik at skorpen blir sprø mens kjøttet er rått inni. Dette passer ypperlig til laks, som er aller best når den har en rå kjerne.

Krydderet må brukes med måte. Bruk lite, så du ikke overkjører den delikate smaken av laks. Bland en liten klype lakrispulver med nok salt og krydre laksen før den stekes på høy varme.

Legendarisk kombinasjon med laks

Laks og lakris er ikke en ny oppfinnelse. Stjernekokken og ”den gale oppfinneren” Heston Blumenthals legendariske rett Posjert laks i lakrisgelé står som en av 2000-tallets store kulinariske klassikere. 

Oppskrift på tataki-laks med søtpotetpuré.

Søtpotet smaker nydelig sammen med både laks og lakris. Du kan bruke en grønnsaksmoser til å lage søtpotetpuréen, mens en blender vil gi et jevnt og kremaktig resultat. Noen liker at mosen har litt tekstur, mens andre liker den silkemyk.

Liker du ikke lakris bør du ikke bruke lakris som krydder i denne retten. Stol på oss. Denne laksen smaker godt uten lakrispulveret også. Men er du glad i anis-smaken bør du gi det et forsøk!

Søtpotetpuré

En god søtpotetpuré er perfekt følge til både grillmat og fisk. Den er lett å lage og en super kilde til fiber. Et godt tips er å ha litt sitronsaft i puréen for å dempe sødmen som finnes i søtpoteten.

Oppskrift på tataki-laks med søtpotetpuré.

Det er ikke bare laks som smaker nydelig med lakris, både and, kamskjell og søte saker som sjokoladekake og pavlova, smaker nydelig med litt lakrispulver.

TATAKI-LAKS MED SØTPOTETPURÉ 

Dette trenger du til fire personer:

  • 1 ss flaksalt
  • 1 ts pepper
  • 2 ts ekte lakrispulver
  • 800 g laksefilet uten skinn og bein
  • 2 ss nøytral olje 
  • frisk mynte

 

Søtpotetpuré:

  • 2 søtpoteter
  • 40 g smør
  • 1 dl melk
  • 1 knivspiss malt muskat
  • 1/4 ts salt
  • 1 ts sitronsaft

 

Slik gjør du:

  1. Start med søtpotetpuréen: Skrell søtpotetene og del dem i store terninger. Kok møre.
  2. Smelt smør i en gryte. Tilsett melk og muskat.
  3. Kjør søtpotet i blender med smørmelken. Smak til med salt og sitronsaft.
  4. Tataki-laks: Bland salt, pepper og lakrispulver. Dryss det over laksefileten på begge sider.
  5. Finn frem en panne og stek laksen kjapt på begge sider. Den skal være rå i midten, men ha en deilig, stekt skorpe.
  6. Server laksen med søtpotetpuréen og dryss frisk mynte over.