Torsk er en av de mest populære fiskene på middagsbordet, og har vært fisket i Norge siden steinalderen. Ordet torsk kommer fra gammelnorsk turskr som betyr tørrfisk.Vi har to arter av torsk i Norge;  kysttorsk og skrei. Kysttorsken er en bunnfisk som lever på grunt vann, langs hele kysten, og er den vi kjenner fra ferie- og fritidsfiske. Skreien, derimot, lever i Barentshavet og er en vandrer som svømmer over store områder. Den

Årlig eksportere Norge torsk for 12 milliarder kroner, hvorav skreien utgjør en verdi på 7 milliarder kroner.         

Torsken har kritthvitt, delikat kjøtt, som har en nøytral smak med hint av skalldyr. Kvaliteten følger årstidene, og er på sin topp i de første månedene i året.

Sesong: Hele året, men best i januar - april

Sesong for torsk vill: Oktober – desember

Sesong for skrei: januar – mars

Næringsinnhold

Torsk er en mager fisk, med lite fett, og en god kilde til jod og proteiner. Et middagsmåltid med torsk dekker dagsbehovet for omega-3.

Bruk

Torsk er en førsteklasses matfisk, og typisk julemat på Sørlandet. Over hele landet finnes tradisjonelle oppskrifter som gjerne går i arv. Torsk smaker like godt med smeltet smør som med en kraftig kjøttsjy. Vi spiser den i alle varianter; fersk, saltet, røkt, som filet eller i skiver. I skreisesongen på nyåret serveres også lever og rogn. Klippfisk og tørrfisk er også populære matretter. 

 

Torsk er en fantastisk, norsk råvare. Her får du vite alt du trenger om næringsinnhold, sesong, bruksområder og gode oppskrifter på torsk.

Torsk med sitron og pinjekjerner 

Dette trenger du til 4 personer:

  • 4 store poteter i tykke skiver
  • 2 finhakkede hvitløkfedd
  • 1 rød løk i skiver
  • 3–4 ss olivenolje
  • 1 dl tørr hvitvin (eller eplejuice)
  • saft av 1 sitron
  • ca. 3 dl fiskebuljong
  • 600 g torskefilet i stykker
  • salt og pepper
  • 1 dl pinjekjerner
  • ca. 12 cherrytomater
  • timian

Slik gjør du:

  1. Stek først potetskivene litt i oljen i noen minutter før du tilsetter løk og hvitløk. La det surre på middels varme, løken skal bli blank, ikke brun. Hell på vin, sitronsaft og buljong. La det småkoke under lokk i ca 10 minutter.
  2. Legg i fiskestykkene og la dem dampe under lokk 7–8 minutter.
  3. Rist pinjekjernene i en tørr teflonpanne. Del tomatene i to og la dem bli varme i pannen.
  4. Anrett alt i store, dype tallerkener. Server med godt brød til.

 

Ovnsbakt skrei med hvitløkspotetmos

Dette trenger du til 4 personer:

  • 800 g skreifilet, med skinn men uten ben
  • 2 ts salt
Torsk er en fantastisk, norsk råvare. Her får du vite alt du trenger om næringsinnhold, sesong, bruksområder og gode oppskrifter på torsk.

Grønn saus:

  • 1 dl bladpersille
  • 3 ss mynteblader
  • 3 ss kapers
  • 1 hvitløkfedd
  • 1 ss dijonsennep
  • 1 dl olivenolje, ekstra virgin
  • Salt, pepper
Potetmos:
  • 600–700 g poteter
  • 2–3 hvitløkfedd
  • 1 dl melk
  • 1 ss smør/margarin
  • Salt, pepper
Slik gjør du:
  1. Sett stekeovnen på 220 grader. Kjør alle ingrediensene til den grønne sausen i food processor til en fin, fyldig saus. Sett den i kjøleskapet til den skal serveres.
  2. Råskrell potetene og skjær dem i terninger. Rens hvitløkfeddene. Kok poteter og hvitløk i usaltet vann, til potetene er godt møre. Hell av kokevannet og mos poteter og hvitløk. Spe mosen med melk, rør inn smør og smak den til med salt og pepper. Hold den varm.
  3. Pensle en liten langpanne med olje og sett den inn i ovnen så den varmes samtidig med ovnen.
  4. Skrap fiskeskinnet godt, del fisken i jevne porsjonsstykker og legg dem i den varme langpannen med skinnet ned. Dryss på salt og bak fisken nederst i ovnen til den er akkurat gjennomstekt, ca. 7 minutter
  5. Anrett fisken med potetmos, drypp den grønne sausen rundt og server salat eller kokte grønnsaker til.