Fakta om uer

Latin: Sebastes marinus/Sebastes mantella
Engelsk: Redfish
Fransk: Sébaste/Chèvre

Uer er en dypvannsfisk som lever ved Svalbard, og liker seg ned på 1000 meters dyp. Den er fredet, så fisket er strengt regulert. Uer legger ikke egg, men føder levende unger. Den kan bli opptil 1 meter lang og veie 15 kilo.

Sesong: Uer er fredet, så fisket er strengt regulert. Tilgangen vil derfor være varierende. 

Næringsinnhold

Uer er rik på protein, vitamin B12 og selen. 

Bruk

Kjøttet til ueren er fast og smaksrikt. I butikken selges det ofte som lettsaltet eller fersk.

Prøv fersk uer i wok, på grill eller som frityrstekt. Lettsaltet uer er nydelig som bakt i ovn med hvit saus og kokte grønnsaker. 

Uerfilet med basilikum og paprika

En rask og delikat rett. Du kan også bruke en annen hvit fisk dersom det er vanskelig å få tak i uer.

Dette trenger du til 4 personer:

  • 800 g uerfilet uten skinn
  • 1 ts salt
  • 1 rød paprika i tynne strimler
  • 1 rød chilipepper, finhakket
  • 2 ss finstrimlet frisk basilikum
  • 3 ss smeltet smør
  • frisk basilikum til pynt

Ovnsstekte poteter:

  • 8 poteter
  • 2 ss smør
  • 2 ss olje
  • salt og pepper
  • saften av 1/2 sitron

Slik gjør du:

  1. Del potetene i båter og ha over ingrediensene. Stek dem i ovnen på 200 grader i ca. 40 minutter.
  2. Legg fileten hel på et smurt, ildfast fat. Fordel paprika, chilipepper og basilikum over og drypp over smeltet smør. Bak fisken midt i ovnen til den er gjennomstekt (180 grader i ca. 20 minutter).
  3. Pynt med friske basilikumblader før servering og server med ovnsstekte poteter.

Stekt uer med ertepuré og hollandaise

Et skikkelig festmåltid som gjør stas på ueren. Hvis du ikke finner uer, kan du gjerne bruke en annen hvit fisk, som torsk eller skrei.

Dette trenger du til 4 porsjoner:

  • 800 g uerfilet
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 ss smør
  • salt
  • solsikkeolje
  • 100 g bacon 

Hollandaise-saus:

  • 1 dl hvitvin
  • 2 eggeplommer
  • 2 ss vann
  • 4 ss smør
  • salt og pepper
  • sitronsaft

Ertepuré:

  • 600 g frosne grønne erter
  • 135 g usaltet smør
  • 1,5 ts salt
  • ½ ts nykvernet sort pepper

Slik gjør du:

  1. Skjær fisken i serveringsstykker og dryss med salt. La dem ligge i 7 minutter før du skyller av saltet. Tørk stykkene lett med tørkepapir. Stek skreistykkene i olje i ca. 3 minutter. Ha i skivet hvitløk og smør, og snu fiskestykkene. Stek dem ferdig mens du øser hvitløkssmøret over, etter ca. 2 minutter.
  2. Skjær bacon i terninger og stek i tørr stekepanne til det er sprøtt og gyllent. 
  3. Hollandaise:
Kok hvitvin inn til en tredel, og pisk eggeplommene sammen i en bolle. Sett bollen i vannbad og pisk inn den varme vinen. Når det begynner å tykne og ligne på majones pisker du inn vann. Pisk inn smøret, litt om gangen. Smak til sausen med salt, pepper og sitronsaft.
  4. Ertepuré:
Kok opp en kjele med lettsaltet vann, kok ertene i 2 minutter.
  5. Sil av vannet og ha ertene tilbake i kjelen, mos sammen med smør, salt og pepper. Klar til servering.