Crème brulée, bouillabaisse, ratatouille, sjokoladefondant, filet mignon, crépes, løksuppe og quiche lorraine er alle kjente restaurant-retter som kommer fra Frankrike.

Sterke mattradisjoner i alle regioner har bidratt til at det franske kjøkken har blitt så anerkjent og verdensberømt.

Landet bugner over av førsteklasses råvarer som kjøtt, fisk, sjømat, grønnsaker og ost, og rettene har utviklet seg over flere hundre år. 

Dagens høydepunkt

Internasjonalt er fransk gastronomi fremdeles ledende, og både utstyr, teknikker og fremgangsmåter har ord og utrykk som stammer fra fransk mat og tradisjon.

Eksempler på dette er ord som sous vide, blanchere, sautere og garnityr. På norsk ser vi spor av det i flere ord som ragu, kompott, saus, kotelett og buljong. 

Franskmenn har lange tradisjoner for å bruke mye tid på matlaging, og anser måltidet som høydepunktet i løpet av dagen

I 2010 ble det franske måltid faktisk oppført på UNESCOs liste over mesterverker innen kulturarv

Her kommer noen oppskrifter som beviser at det var vel fortjent! De er ikke vanskeligere enn at du selv kan lage dem på ditt eget kjøkken.
Bon appétit!

1. Quiche Lorraine
Dette er en verdenskjent klassisk fransk pai med ost og bacon. Quiche betyr pai, og Lorraine er navnet på regionen i Nord-Frankrike som grenser mot Tyskland.

Vi har laget den med ferdig paideig, men du kan selvfølgelig lage din egen hvis du har anledning. All lagret ost egner seg godt, så variér gjerne med sorter som Jarlsberg eller Sveitser, hvis du ikke har fransk gruyère som det står i oppskriften.

Det franske kjøkken er berømt for sine gode smaker og spennende oppskrifter. Her er 5 oppskrifter på fransk mat du enkelt lager selv.

Dette trenger du til 4 personer: 

  • 1 pakke  ferdig paideig

 Fyll:

  • 150 g bacon
  • 250 g gruyère/hvitost
  • 2 ss hakket frisk gressløk
  • ½ ts pepper
  • 4 stk egg
  • 2 ½ dl melk

Slik gjør du:

  1. Trykk deigen ut i en paiform og prikk deigen med en gaffel. Stek bunnen ved 200 grader i ca. 10 minutter til den er litt gyllen.
  2. Stek bacon skåret i små biter og legg dem i det ferdige paiskallet.
  3. Bland egg, melk, gressløk og pepper og hell blandingen over baconet. Dryss over revet ost.
  4. Stek paien videre ved 180 grader i ca. 25 minutter til eggeblandingen er stiv.
  5. Server paien varm, gjerne med en frisk salat til.

 

2. Coq au vin
Coq au vin betyr hane i vin, men i Norge bruker vi kylling i denne franske tradisjonsrike gryteretten fra Burgund-regionen. 

Kyllingen blir kokt i rødvin sammen med løk, hvitløk og urtekrydder. Den krever litt tålmodighet å lage, fordi kyllingen ligger i marinade natten over. Men en fyldig og smaksrik gryterett blir resultatet, så da bør det være vel verdt ventetiden. 

Det franske kjøkken er berømt for sine gode smaker og spennende oppskrifter. Her er 5 oppskrifter på fransk mat du enkelt lager selv.

Dette trenger du (6 porsjoner):

  • 1 hel kylling
  • 100 g lettsaltet sideflesk
  • 1.5 ts salt
  • 0.75 ts malt hvit pepper
  • 20 stk sjalottløk
  • 250 g sjampinjong
  • 25 g smør
  • 10 g hvetemel
  • 1 ss tomatpuré
  • litt frisk timian

 Marinade:

  • 3.5 dl rødvin
  • 2 stk hvitløksfedd
  • 1 stk laurbærblad
  • 2 ss frisk timian

Slik gjør du: 

  1. Bruk en kylling på ca. 1500 gram. Del kyllingen i 8 serveringsstykker.

Marinaden:

  1. Hakk timian og press hvitløken. Bland alle ingrediensene. Legg i kyllingstykkene og sett dem kjølig natten over. 
  2. Ta opp kyllingstykkene og tørk dem. Hell marinaden i en kjele og kok opp.
  3. Skjær sideflesket i små biter og stek det i en panne. Ha flesket over i kjelen, og la fettet bli tilbake i pannen. Dryss salt og pepper på kyllingstykkene og brun dem i pannen.
  4.  Legg kyllingstykkene over i kjelen. Tilsett så mye buljong at kjøttet så vidt dekkes. Ha eventuelt i tomatpuré for å gi retten rødlig farge. La det trekke i ca. 40 minutter eller til kjøttet er mørt.
  5.  Surr løk og sopp i en panne og ha det over i kjelen.
  6.  Jevn sausen eventuelt med litt sammenrørt smør og mel. Rør jevningen godt ut og la retten koke ytterligere 5 minutter. Smak til med salt og pepper.
  7.  Serveres gjerne med poteter, ris eller brød. Pynt med timian før servering.

 

Det franske kjøkken er berømt for sine gode smaker og spennende oppskrifter. Her er 5 oppskrifter på fransk mat du enkelt lager selv.

3. Boeuf Bourguinon
Nok en berømt gryterett fra Burgund. Her er kyllingen byttet ut med kjøtt som er langtidskokt i vin, sammen med løk, gulrot og tomatpuré.

Dette er fransk husmannskost på sitt beste, med deilige smaker som kommer frem etter 1,5 time i gryta. Retten er ikke vanskelig å lage, og får ofte følge av poteter, potetmos eller ris.

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 700 g grytekjøtt uten bein
  • 2 ss smør
  • 1.5 ts salt
  • 0.5 ts sort pepper
  • 4 dl rødvin
  • 3 dl kjøttkraft
  • 1 ts tørket timian
  • 1 stk laurbærblad
  • 2 stk gulrot
  • 10 stk sjalottløk
  • 150 g bacon
  • 200 g sopp

Slik gjør du:

  1. Bog eller høyrygg skjæres i terninger. Brun det raskt i en varm panne med litt smør. Brun små porsjoner av gangen.
  2. Ha kjøtt i ei gryte og dryss over salt og pepper.
  3. Hell over kraft, vin, laurbærblad og timian og varm opp til kokepunktet. Senk varmen og la gryta småputre. Brukes høyrygg eller bog bør kjøttet trekke i ca. 60 minutter før løk og gulrot tilsettes.
  4. Rens løk og gulrøtter, småløk kan brukes hele, vanlig løk deles i båter. Gulrøttene skjæres i staver. Ha grønnsakene over i gryta og la det trekke i ca. 30 minutter.
  5. Del soppen i skiver eller båter og fres den lett i panna. Bacon skjæres i strimler og brunes raskt. Ha dette over i gryta rett før servering. Smak til med salt og pepper. 

 

4. Fransk løksuppe
Det er fort gjort å lage en lekker fransk løksuppe, og retten passer fint både til middag og som kveldsrett. Basis for suppen er løk og hønsebuljong. 

Prikken over i`en for suppa er at den skal en tur innom stekeovnen, og gratineres sammen med ost og loffskive på toppen. Løken smaker herlig søtt, og smeltet lagret gulost er fint følge til.  Dryss gjerne litt timian på toppen.

Dette trenger du (4 porsjoner):   

  • 4 stk løk store, gule
  • 3 stk hvitløkfedd i skiver
  • 1 ss timian frisk, hakket
  • 1 dl sukker
  • Smør til steking
  • 2 ss mel
  • 2 dl hvitvin
  • 1 l buljong
  • Salt og pepper
  • 2 ss soyasaus
  • 4 stk landbrødskiver
  • 2 dl oster revet

Slik gjør du:

  1. Surr løk, hvitløk, timian og sukker i smør til løken er myk. Dryss over mel og spe med vin og buljong. La suppen koke i 20 min.
  2. Smak til suppen med salt, pepper og soyasaus. Fordel suppen i ildfaste suppetallerkener. 
  3. Legg en skive landbrød i suppeskålene og dryss ost over. Gratinér suppen øverst i ovnen ved 225 °C til osten er gyllen.

 

5. Salat Nicoise 
Deilig sommersalat fra byen Nice på den franske rivieraen. Med hardkokt egg, poteter, grønne bønner og oliven, er dette en vinner til lunsj. De lærde strides om det skal være tunfisk eller ei i salaten, men vi velger å inkludere fisken. 

Dressingen er like viktig som selve salaten. Her er det olje, eddik og grov sennep som avrunder smakene. Server gjerne med baguette.

Det franske kjøkken er berømt for sine gode smaker og spennende oppskrifter. Her er 5 oppskrifter på fransk mat du enkelt lager selv.

Dette trenger du (4 porsjoner): 

  • 400 g poteter
  • 6 egg
  • 150 g grønne bønner
  • 1 boks tunfisk i olje
  • 12 ansjosfileter
  • 5 tomater
  • 2 hjertesalathoder
  • 60 g sorte oliven
  • 1 ss kapers

 Dressing: 

  • 4 ss olje
  • 2 ss eddik
  • 1 ss dijonsennep med korn
  • salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Skrell poteter og kok de i lettsaltet vann i ca. 20 minutter
  2. Legg egg i en kjele med kaldt vann, og kok opp. La dem koke i 6 minutter. Avkjøl, og ta av eggeskallet.
  3. Rens de grønne bønnene, og kok dem i 10 minutter i saltet vann. Ta dem over i en bolle med kaldt vann.
  4. Skjær tomatene i skiver.
  5. Ha olje, vineddik, sennep, salt og pepper i en bolle og rør det sammen.
  6. Tilsett kokte poteter skåret i skiver, grønne bønner, tomater, oliven, kapers og tunfisk. Bland forsiktig.
  7. Fordel på tallerkener og legg egg delt i båter og ansjos på toppen.
  8. Server med godt brød ved siden av.

 

Kilder: wikipedia, snl.no