Velg en nøytral matolje som tåler høy varme – som solsikke­, soya­ eller rapsolje.

Tilsett krydder, tørkede eller friske urter, hvitløk, chili eller ingefær.
Friske urter kan lett bli svidd. Derfor kan det være lurt å bruke hele stilker som du enkelt kan fjerne fra marinaden før du legger maten på grillen.

Syre som sitronsaft, eddik, vin og yoghurt gir smak og bryter også ned bindevevet i kjøttet slik at det blir mørere.

Sukker eller honning i marinaden har lett for å bli brent på grillen. En søt marinade eller en glaze bør derfor pensles på maten mot slutten av steketiden.

Du kan også bruke den søte marinaden hvis du griller på indirekte varme.
Ha det du skal grille i en brødpose av plast. Hell marinaden over, klem luften ut og knyt igjen posen. Rister du gresskarkjerner og har med i en pose, kan du drysse dem over suppen og få litt godt og sprøtt på toppen.

Legg posen i en form i tilfelle posen lekker, og sett det i kjøleskapet.
La kjøttet ligge i marinaden natten over, eller i det minste i noen timer.

Fisk trenger derimot ikke mer enn 5–15 minutter i marinaden.

 

Marinade til kyllingspyd:
1 glass / 10 min 

Dette trenger du:

  • 1 dl søt soyasaus
  • 2 ss peanøttsmør
  • 5 ss peanøtter, grov­hakket
  • 1 ts sesamolje
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 ss solsikkeolje

 

Slik gjør du:

  1. Rør sammen alle ingrediensene.
  2. Legg kylling i marinaden over natten.

 

Asiatisk grillsaus:
1 glass / 10 min

asiatisk-grillsaus.jpg

Dette trenger du:

  • 1 dl søt chilisaus
  • 1 ss ingefær, revet
  • 4 ss hoisinsaus
  • 1 ts srirachasaus
  • 1 ts brunt sukker
  • 1 ss sesamfrø

 

Slik gjør du:

  1. Rør sammen alle ­ingrediensene.
  2. Om du ønsker mer sting i grillsausen kan du tilsette litt mer srirachasaus.

 

BBQ-saus med ristet pepper:
1 glass / 10 min

grillkjott.jpg

Dette trenger du:

  • 1 mango, overmoden
  • 1 dl ketchup
  • 2 ss sort pepper, ristet
  • 1 ts srirachasaus
  • 1 lime, saften


Slik gjør du:

  1. Skrell mangoen og kjør den til en puré med en blender.
  2. Bland alle ingrediensene og smak til med srirachasaus og limesaft.

 

Chili- og ingefær­marinade:
1 glass / 10 min

  • 50 g sjalottløk, grovhakket
  • 50 g hvitløk, grovhakket
  • 50 g ingefær, grovhakket
  • 50 g rød chili, grov­hakket
  • 5 dl solsikkeolje

 

Slik gjør du:

  1. Bland alle ingrediensene i en kjele, kok opp og la det trekke til alt er mørt.
  2. Kjør blandingen jevn i en blender. Tilsett mer olje hvis marinaden blir for tykk.

 

Honning- og timianglace:
1 glass / 10 min

  • 1 fl akasiehonning
  • ½ pt timian, finhakket

 

Slik gjør du:

  1. Rør sammen honning og timian

 

<< Flere tips til grillsesongen finner du her >>