Blåmuggosten er kanskje mest kjent som en dessertost, anrettet på ostefat med fikensyltetøy og annet søtt tilbehør. Det mange ikke vet, er at den også egner seg svært godt i matlaging.

I følge historien ble den første blåmuggosten til ved en ren tilfeldighet da en gjetergutt glemte matpakken sin i en fjellgrotte ved byen Roquefort i Frankrike. Matpakken inneholdt et stykke ost av sauemelk. Da gutten senere fant matpakken igjen, var ostestykket dekket av mugg. Han smakte likevel på osten og syntes den var nydelig, selv om smaken var både sterk og spesiell. Dette hendte på 600-tallet og ble starten på produksjonen av verdens mest anerkjente muggost; Roquefort. 

I dag kommer blåmuggosten i mange varianter og kan være alt fra myk og mild, til stram og smaksrik. Noen lages fortsatt av sauemelk, men de fleste lages av kumelk. Er du nybegynner  kan det være lurt å starte med en som snill variant som Royal Blue, Le Bleu Le Rustique eller Norzola. Er du glad i blåmuggoster med snert kan du med fordel bruke Roquefort, Normanna eller Blue Stilton.  

Selv om blåmuggosten har mye særpreg lar den seg kombinere med overraskende mange råvarer. Under har vi samlet et knippe oppskrifter som garantert vil gi deg et nytt syn på blåmuggostens bruksområder. 

Blåmuggost smaker alt for godt til bare å brukes på ostefat. Blåmuggost tilfører mye smak til mange retter for deg som våger å prøve!

1. DAMPEDE BLÅSKJELL MED BLÅMUGGOST

Blåskjell smaker fantastisk og er noe av det enkleste du kan tilberede.  Selv om mange forbinder blåskjell med sommermat, er faktisk blåskjell på sitt mest sødmerike, delikate og frodige om vinteren. 

I denne oppskriften fra godfisk.no damper du blåskjell i hvitvin og lager en nydelig saus av kraften sammen med fløte og blåmuggost. 

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 2 kg blåskjell
  • 3 stk sjalottløk
  • 4 fedd hvitløk
  • 0,5 dl solsikkeolje
  • 2,5 dl hvitvin
  • 100 g blåmuggost
  • 1,5 dl  matfløte

 Slik gjør du:

  1. Skrubb blåskjellene og kontroller at de er tett lukket eller lukker seg når du kakker på dem.
  2. Kast skjell som ikke lukker seg.
  3. Finhakk sjalottløk og hvitløk, og surr i solsikkeolje til løken er myk, men ikke brun.
  4. Hell på hvitvin og gi det hele et lite oppkok.
  5. Tilsett blåskjellene, legg på lokk og la alt dampe til skjellene har åpnet seg, ca. 3 minutter.
  6. Sil kraften over i en liten kasserolle og tilsett blåmuggost.
  7. Pisk sausen til blåmuggosten er oppløst og ha i matfløte.
  8. Kok inn sausen så den blir litt tykkere.
  9. Hell sausen over blåskjellene og server med brød ved siden av.

 

Blåmuggost smaker alt for godt til bare å brukes på ostefat. Blåmuggost tilfører mye smak til mange retter for deg som våger å prøve!

2. LAMMEBURGER MED BLÅMUGGOST OG FIKEN

Kjøttdeig av lam er en fantastisk råvare som gjør hamburgeren til et gourmetmåltid. Kombinert med gorgonzola og fiken får du en smaksbombe av en burger!

Lammeburgerne kan enten stekes eller legges på grillen. Ønsker du en ekstra saftig burger, steker du den i tre til fire minutter per side og lar den hvile før servering.

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 1 stk løk hakket
  • 3 stk hvitløkfedd hakkede
  • 600 g lammedeig
  • Timian eller rosmarin
  • 4 stk fikener
  • 200 g gorgonzola i terninger
  • 4 stk hamburgerbrød
  • 4 ss aïoli
  • 3 stk tomater
  • Salatblader
  • Olje
  • Salt og pepper 
  • ect. bacon

Slik gjør du: 

  1. Surr løk og hvitløk i olje til løken er blank. Avkjøl. Bland inn løken i lammedeigen og krydre med salt, pepper og urter. Form deigen til fire burgere.
  2. Stek eller grill burgerne i grillpanne på begge sider til de er rosastekt.
  3. Del fikener i to og stek dem i 3-4 minutter til de er gylne og møre.
  4. Fordel skivede fikener og blåmuggost over burgerne og gratiner i ovn ved 225 °C til osten er litt smeltet.
  5. Del brødene og varm dem i ovn. Ha aïoli, salatblader og tomat i brødene og ha på burgerne.
  6. Ønsker du litt ekstra krønsj kan du toppe med sprøstekt bacon.

 

3. INNBAKTE PØLSER MED BLÅMUGGOST OG VALNØTTER

Krydderpølse, blåmuggost og svisker harmonerer overraskende godt. Velg gjerne kjøttrike pølser med mye smak, som for eksempel røkt bratwürst, argentinske lammepølser eller løkpølser.

Disse små godbitene i filodeig passer perfekt som snacks eller som en del av tapasbordet. Perfekt når du har gjester!

Dette trenger du (4 prosjoner):

  • 4 stk
 gourmetpølser

  • 1 pk
filodeig

  • 50 g
smør

  • 8 stk
svisker

  • 1 kvart 
rødløk

  • 100 g
 blåmuggost


Slik gjør du:

  1. Skjær et snitt i pølsene på langs.
  2. Finhakk svisker og rødløk, og bland med blåmuggosten.
  3. Putt fyllet i pølsene.
  4. Legg pølsene på hver sitt ark av filodeig (4 stk) med snittet i pølsa opp.
  5. Pakk filodeigen sammen, pensle med smør, og stek ved 225 grader i cirka 15 minutter. Anrett pølsene i biter, og server gjerne en dip ved siden av.

 

4. KREMET PASTA MED BLÅMUGGOST OG LAKS

Pasta og laks er en sikker vinner på middagsbordet. Med en fyldig saus av blåmuggost løfter du denne hverdagsretten til nye høyder.

Denne deilige oppskriften fra godfisk.no er superrask og enkel. Server gjerne med en frisk, grønn salat til.

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 600 g  laksefilet, uten skinn og bein
  • 4 porsjoner pasta
  • 250 g erter, fryst
  • 3 dl  matfløte
  • 1 dl  smuldret blåmuggost
  • 2 ss  olivenolje
  • 2 ss  basilikum, frisk


Slik gjør du:

  1. Skjær laks i terninger på ca. 2 cm og krydre med litt salt. 
  2. Kok pasta etter anvisning på pakken. 
  3. Tilsett erter i vannet de siste 3 minuttene av koketiden.
  4. Ha matfløte i en kasserolle og gi den et oppkok. Ta kasserollen av varmen, tilsett smuldret blåmuggost og rør godt om. Ikke kok fløten etter at osten er tilsatt.
  5. Når pasta er ferdig kokt helles kokevannet ut, men la 2-3 ss. kokevann være igjen. Tilsett olivenolje og lakseterninger, og bland pasta, erter og lakseterninger forsiktig sammen.
  6. Sett på lokk og sett kjelen tilbake på komfyren på svar varme i 5 minutter til laksen er ferdig. Rist på kasserollen 2-3 ganger i løpet av koketiden.
  7. Strimle basilikum, og ha ostesaus og basilikum i kasserollen med pasta, erter og laks.
Blåmuggost smaker alt for godt til bare å brukes på ostefat. Blåmuggost tilfører mye smak til mange retter for deg som våger å prøve!

 5. LASAGNE MED BLÅMUGGOST OG NYKÅL

En rykende varm lasagne fra ovnen vekker alltid begeistring, men den trenger slett ikke bestå av kjøttdeig og tomatsaus.

Denne deilige vegetarlasagnen er perfekt om du vil lage en rask hverdagsrett med ny vri. Sødmen i nykålen passer perfekt med blåmuggostens salte og fyldige smak.


Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 800 g nykål
  • 5 dl melk
  • 30 g smør
  • 30 g hvetemel
  • 100 g blåmuggost
  • Muskat litt, revet
  • 8 stk lasagneplater
  • 50 g gulost revet
  • Salt og pepper


Slik gjør du:

  1. Del nykålen i to og fjern midtstilken. Skjær kålen i grove biter. Kok bitene møre i lettsaltet vann (cirka 3 minutter).
  2. Smelt smør og mel sammen på middels varme. Spe inn melken. Tilsett muskat, salt, pepper og biter av blåmuggost. Varm til osten er smeltet.
  3. Legg lasagneplater, saus og nykål lagvis i en ildfast form. Strø over revet ost og stek i ovn ved 200 °C i cirka 30 minutter.

 

 

Blåmuggost smaker alt for godt til bare å brukes på ostefat. Blåmuggost tilfører mye smak til mange retter for deg som våger å prøve!

5. HVIT PIZZA MED BLÅMUGGOST OG PINJEKJERNER

Pizza bianca, eller hvit pizza som det heter på norsk, har saus av creme fraiche istedenfor den tradisjonelle basen av tomat. Denne himmelske varianten med blåmuggost vil bli en ny helgefavoritt! Bruk gjerne dine favorittgrønnsaker som topping.


Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 1 potte basilikum
  • 100 g blåmuggost i skiver
  • 100 g parmesan revet
  • 2 beger creme fraiche
  • 4 stk hvitløkfedd tynt skivede
  • 300 g grønnsaker skivede, f.eks. paprika, tomat, løk, sopp, squash
  • 1 dl pinjekjerner
  • Salt og pepper
  • 4 ss olivenolje


Deig:

  • 3 dl vann
  • 0,5 pk tørrgjær
  • 1 ss salt
  • 1 ss sukker
  • 2 ss olivenolje
  • 500 g hvetemel                


Slik gjør du:

  1. Varm opp vannet til 42 °C og tilsett gjær, salt, sukker og olje. Arbeid inn mel til en deig. Kna i ca. 5 min til deigen er elastisk. Hev deigen på et lunt sted i 30 min.
  2. Kjevle ut til en tynn bunn.
  3. Sett ovnen på 250 °C. Bre crème fraîche på bunnene, og fordel hvitløk, basilikum, blåmuggost, grønnsaker og pinjekjerner over.
  4. Stek pizzaen midt i ovnen i ca. 5 min, eller til den er ferdig. Krydre med salt og pepper, og ringle over litt olje.

  

Kilder: Opplysningskontoret for meieriprodukter, melk.notine.no, godfisk.no