Meny til grillfesten

  1. Low and slow Flat Iron steak og potetsalat med mandler
  2. Low and slow tomahawk og grillet potetsalat med sitron
  3. Grill perfekt svinenakke og vannmelonsalat
  4. Kyllingfilet med parmaskinke og mozzarella og grillet mais med kryddersmør
  5. Fiskepakke med torsk og asiatiske smaker
  6. Ananas på pinne: med bacon og kylling

Det freser godt når Adelino Borges, assisterende ferskvaresjef hos Coop Mega Oppdal, legger kjøttet på grillen.  Dette blir deilig festmat til mange! 

Store kjøttstykker krever god tid. Elin Madsen, ferskvaresjef og assisterende butikksjef hos Coop Mega Klepp, krydrer to delikate kjøttstykker med salt og pepper.

-Ikke vær redd for å la kjøttet ligge på høy varme i minst 6-8 minutter før du snur det. Da får du en herlig stekeskorpe, som gir en deilig smak til kjøttet, forklarer hun.

En annet triks er å følge godt med på steketermometeret og ikke grille kjøttet for lenge.

-  Dessverre er det mange som lar kjøttet ligge så lenge på grillen at det blir grått og tørt. Tar du det ved riktig temperatur, får du verdens beste grillmåltid, sier Elin Madsen. 

Lyst på flere fest-oppskrifter?

Adelino Borges og Elin Madsen i Team Coop Mega hjelper deg gir deg sine beste grilltips og – oppskrifter.

Elin Madsen og Adelino Borges i Team Coop Mega hjelper deg gir deg sine beste grilltips og – oppskrifter.

Coop Mega-teamets beste grilltips

  • La kjøttet ligge i romtemperatur i en halvtime før du griller.
  • La kjøttet ligge en god stund på grillen før du snur det. Da får kjøttet en fin og gyllen stekeskorpe.
  • Bruk både direkte og indirekte varme. 
  • Bruk steketermometer når du skal grille store kjøttstykker.
  • Ikke grill kjøttet for lenge.
  • La kjøttet hvile 10-15 minutter etter at det er ferdiggrillet. Da blir kjøttet saftig og godt.

 

Tips til regnværsdager!

Er det dårlig vær, kan du lage alle disse grillrettene innendørs. Grill kjøttet først i en grillpanne, før du ettersteker i stekeovnen ved 180 grader. Bruk steketermometer, så er du garantert et godt resultat hver gang.

 Her får du 6 herlige grilloppskrifter til grillfesten:

Till grillfesten: oppskrift på fylt kyllingfilet med spicy kryddersmør.

Fylt kyllingbryst med spicy kryddersmør gjør suksess på grillfesten.

1. FYLT KYLLINGFILET OG GRILLET MAIS MED SPICY KRYDDERSMØR

Til: 4 personer Tid: 1t 15 min.

  • 4 kyllingfileter
  • 3 stilker basilikum, kun bladene
  • 4 skiver serrano- eller parmaskinke
  • 2 små pk mozzarella
  • Salt og pepper
  • hyssing

 

Grillet mais med kryddersmør:

  • 4 maiskolber
  • 50 g smør, romtemperert
  • 1/2 ts chilipulver
  • ½ ts paprikapulver
  • ¼ rød chili, finhakket

 

Slik gjør du:

  1. Skjær en lomme i kyllingfiletene og krydre med salt og pepper og smør inn med olje.
  2. Fyll kyllingfiletene med spekeskinke, basilikum og mozzarella. Krydre godt med salt og pepper
  3. Knyt kyllingen igjen med hyssing og grill begge sider slik at kjøttet får en gyllen stekeskorpe. 
  4. Flytt dem over på en grillflate (eller aluminiumsfolie) og la kyllingen grille ferdig på indirekte varme til kyllingen er gjennomstekt.
  5. Lag kryddersmør:Bland sammen ingrediensene til kryddersmøret og sett i fryseren eller kjøleskapet til du skal bruke det.
  6. Grill maiskolbene godt på alle sider til overflaten er gyllen og fin.
  7. Sever kyllingen med grillet mais med spicy kryddersmør. 

Tips!

Du kan bruke halloumiost istedenfor mozzarella i kyllingen. 

Marinert og grillet svinenakke med frisk vannmelonsalat.

Langtidsgrillet svinenakke er skikkelig festmat. Særlig med en fruktig vannmelonsalat.

2. MARINERT OG GRILLET SVINENAKKE MED FRISK VANNMELONSALAT

4 personer * ca. 2t. 45 min.

  • 1 dl olivenolje 
  • 2 fedd hvitløk
  • ½ ts salt
  • 1 ts pepper
  • 3 ss fersk koriander
  • ½ sitron, saften av
  • 1 svinenakke, ca. 1,2 kg

 

Slik gjør du:

  1. Bland alle ingrediensene til marinaden og gni inn kjøttet. La kjøttet ligge i marinaden en halvtime før du griller.
  2. Varm grillen til maks og legg svinenakken på direkte varme. La kjøttet ligge 12-15 minutter på hver side.
  3. Flytt kjøttet over på indirekte varme, sett inn et steketermometer og la kjøttet ligge til kjernetemperaturen er cirka 64 grader (ca. 1 time). Pensle med marinaden underveis.
  4. La kjøttet hvile 8-10 minutter før du skjærer i det.

 

Vannmelonsalat:

  • ¼ vannmelon
  • I liten potte koriander, kun bladene
  • 1 liten potte mynte, kun bladene
  • 1 pose ruccola
  • 1 bunt reddiker, i tynne skiver
  • 130 g fetaost, i terninger
  • 1 neve peanøtter uten salt, ristet

 

Dressing:

  • 3 cm ingefær, skrelt og revet
  • 1 rød chili, finhakket
  • 1 grønn chili, finhakket
  • 2 ss soyasaus
  • 6 ss olivenolje
  • 1 ts sesamolje
  • 3-4 lime, saften av
  • Salt og pepper

  

Slik gjør du:

  1. Del vannmelonen i terninger og ha dem i en salatbolle sammen med resten av ingrediensene. Bland godt og strø peanøttene på toppen.
  2. Lag dressingen:Bland alle ingrediensene og smak til med lime (hvor mange lime du bruker er avhengig av hvor saftig limen er). 
  3. Rør dressingen godt sammen og hell over rett før servering.

  

Oppskrift på grillet tomahawk med grillet potetsalat med sitron og kapers til grillfesten.

Grillet tomahawk med grillet potetsalat med sitron og kapers.

3. GRILLET TOMAHAWK MED GRILLET POTETSALAT MED SITRON OG KAPERS

Til: 4 personer Tid: 2 t.

  • 2 tomahawk av storfe
  • Salt og pepper

 

Slik gjør du:

  1. Krydre kjøttet godt med salt og pepper og la det ligge en halvtime i romtemperatur før du griller. 
  2. Legg kjøttet på direkte varme og la det ligge i 6-8 minutter på hver side.
  3. Flytt kjøttet over på indirekte varme, sett inn et steketermometer og la kjøttet ligge til kjernetemperaturen er cirka 55 grader, tid er avhengig av tykkelsen på stykkene.  
  4. La kjøttet hvile 8-10 minutter før du skjærer i det.

 

Grillet potetsalat med sitron og kapers

  • ½ kg småpoteter eller nypoteter, delt i to
  • 6 små gule løk, delt i to
  • 4 ss olivenolje
  • Salt og pepper
  • 1 sitron, saften og skall
  • ½ dl olivenolje
  • 3 ss persille, hakket
  • 1 ss kapers

 

Slik gjør du:

  • Ha poteter, løk, olje, salt og pepper i en bolle og bland godt. 
  • Legg potetene og løken på en støpejernsplate eller aluminiumsform og grill over middels varme i cirka 12 minutter, til de er møre. 
  • Ha potetene i en bolle og hell over olivenolje, sitronsaft og -skall, persille og kapers. Bland godt og server.

 

Oppskrift på Flat iron steak med cajunrub og potetsalat med mandler og aspargesbønner til grillfesten.

Flat iron steak med cajunrub og potetsalat med mandler og aspargesbønner.

4. FLAT IRON STEAK MED CAJUNRUB OG POTETSALAT MED MANDLER OG ASPARGESBØNNER

 Til: 4-6 personer Tid: 1,5 t.

  • ½ ts kajennepepper
  • 1 ss oregano
  • 2 ts hvitløkpulver
  • 2 ss salt
  • 1  Low and slow Flat Iron steak

 

Slik gjør du:

  1. Bland de tørre krydderne. Krydre kjøttet med hjemmelaget cajunrub og la det ligge en halvtime i romtemperatur før du griller. 
  2. Legg kjøttet på direkte varme og la det grille i 5-6 minutter på hver side.
  3. Flytt kjøttet over på indirekte varme, sett inn et steketermometer og la kjøttet ligge til kjernetemperaturen er cirka 55 grader, ca. 45 minutter.  
  4. La kjøttet hvile cirka 5-8 minutter før du skjærer i det.

 

Bakt potetsalat med mandler, asparges og lime:

  • 800 g småpoteter
  • 1 dl olivenolje
  • 1 ss salt
  • 1 dl mandelflak
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 2 ss rød chili, hakket
  • 250 g aspargesbønner 
  • 1 rødløk, i ringer
  • 1 lime, i båter
  • 4 stilker frisk oregano
  • Kvernet pepper

 

Slik gjør du: 

  1. Vask potetene, gni dem inn med olivenolje og fordel dem på et stekebrett. Strø over salt.
  2. Bak i ovnen ved 190 grader til de er møre og gylne.
  3. Rist mandelflakene gylne i en tørr stekepanne. Sett til side.
  4. Stek hvitløk og chili lett i olje i en stekepanne. Tilsett aspargesbønnene og fres dem ved middels varme til de er møre. 
  5. Del de bakte potetene i to og spre aspargesbønneblandingen og rødløk på et fat og ha på ristede mandler, limebåter og oregano. 
  6. Kvern over pepper og server.

 

Oppskrift på Fiskepakke med torsk og asiatiske smaker til grillfesten.

Bruk helst aluminiumsfolie når du skal grille fiskepakke. Hvis du skal bake fiskepakken i ovnen kan du gjerne bruke bakepapir.

5. FISKEPAKKE MED TORSK OG ASIATISKE SMAKER

 Til: 4 Tid: 45 min.

Kryddersmør:

  • 100 g smør, romtemperert
  • 1 rød chili, finhakket
  • 2 cm ingefær, finrevet
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 3 lime, saften av
  • 1 potte koriander, finhakket

 

Fiskepakke:

  • 1 bunt vårløk
  • 1 pk aspargestopper
  • 1 squash
  • 4 torskefileter
  • salt og pepper
  • 1 liten potte koriander
  • 1 lime, i båter

 

Slik gjør du:

  1. Lag kryddersmøret: Bland alle ingrediensene og sett i fryseren eller kjøleskapet.
  2. Grovhakk grønnsakene og fordel dem i 4 ark aluminiumsfolie. 
  3. Krydre fisken med salt og pepper, fordel kryddersmør i pakkene og knyt igjen.
  4. Grill fiskepakkene på direkte, medium varme til fisken er ferdig, ca. 12-15 minutter. Dryss over frisk koriander og ha i limebåter rett før servering

 

ANANAS PÅ PINNE 

Grillet frukt smaker helt fantastisk. Du kan bruke både fersk ananas eller hermetisk ananas:

Oppskrift på grillet ananans med bacon og grillet ananas med peanøttdipp.

Grillet ananas på pinner er perfekt dessert eller tilbehør til grillfesten.

Grillet ananas med bacon

Til 4 personer Tid: 45 min.

  • ½ ananas, i tykke ringer
  • 4 skiver bacon
  • 4 grillpinner

 

Slik gjør du: 

  1. Legg grillpinnene i vann en halvtime før du skal grille.
  2. Del ananasen i tykke ringer og rull bacon rundt.
  3. Stikk grillpinnen gjennom ananasringen og grill på medium varme til baconet er gyllent og ferdig.

 

Grillet ananas med kylling

Til 4 personer Tid: 50 min.

  • 2 kyllingbryst
  • ½ ananas
  • 1 ts rød currypaste
  • 2 ss peanøttolje (du kan også bruke solsikkeolje)

 

Peanøttdipp:

  • 100 g salte peanøtter
  • 1, 5 dl kokosmelk
  • 1 ss honning
  • 1 ts rød currypaste
  • 1 lime, saften av
  • ca. ½ ts chilipulver eller ½ finhakket rød chili
  • salt

 

Slik gjør du:

  1. Legg grillpinnene i vann i en halvtime før du skal grille.
  2. Skjær kyllingen i tynne strimler. Skrell og del ananasen i tynne biter (ikke stokken i midten).
  3. Bland sammen currypaste og olje. Fordel kyllingen og ananas på grillspydene og pensle på currypasten. Grill spydene på medium varme til kyllingen er gjennomstekt.
  4. Lag dipp: Bland peanøtter, kokosmelk, honning og currypaste til en jevn masse med en stavmikser til en jevn pure. Smak til med limesaft, chili og salt.