Julebordmeny

  • Leverpostei-mousse med bacon, sopp og syltet tyttebær
  • Pinnekjøtt-sliders med asiatisk vri
  • Rakfiskruller med egg og vårløk
  • Sylte med rødbetkrem, timian og valnøtter
  • Tilslørte pepperkaker med multekrem
  • Pepperkaker med blåmuggost, fiken og honningnøtter

Duften av jul sprer seg i kjøkkenet når pinnekjøttet har stått en stund og dampet på komfyren. Coop Mega-teamet er i full gang med å lage i stand et herlig julekoldtbord med retter som baserer seg på julens beste råvarer.

Kjetil Kvarteig fra Coop Mega Røros står bøyd over rakfisken. Han skjærer den i fine stykker og konstaterer at årets rakfisk er av topp kvalitet.

Så mye julemat bør du beregne

Å beregne hvor mye mat du skal lage til et koldtbord, avhenger av hvor mange retter du har, hvor mektige rettene er, hvor sultne gjestene er og hvor mye tilbehør du har. Som en tommelfingerregel kan du beregne 500-600 gram mat per person, inkludert tilbehør.

Lag gjerne litt ekstra mat, så du er sikker på å ha nok. Koldtbordretter er nydelig som pålegg og lunsjmat dagen etter. Dette julekoldtbordet er beregnet til 8 personer.

Coop Mega-teamet lager julemat til julebordet.

Coop Mega-teamet består av (f.v.) Kjetil Kvarteig fra Coop Mega Røros, Elin Madsen fra Coop Mega Klepp og Morten Rørvik fra Coop Mega Nordås.

Hos Morten Rørvik på Coop Mega Nordås utenfor Bergen, er ost svært populært i førjulstiden. Han deler roquefortosten i tykke skiver og legger på pepperkakene:

- Enklere julesnacks enn dette får du ikke. Skikkelig julestemning på 1-2-3!

Vil lage julmat selv

Jul er tradisjoner, men tradisjonene varierer fra landsdel til landsdel. På Vestlandet er det pinnekjøtt som gjelder, mens de fleste på Østlandet sverger til svineribbe. Lutefisk spises i hele landet, men mer som førjulsrett enn på selve julaften. Det samme gjelder rakfisk, som har sitt opphav i Telemark, Valdres og Østerdalen.

På Røros merker Kjetil Kvarteig en økende interesse for å lage tradisjonell julemat selv: - Folk er opptatt av å lage julemat fra bunnen av, og vi selger mye råvarer til å lage sild, lammerull og sylte før jul, forteller han.

Dette koldtbordet er beregnet til 8 personer:

Julebord med toast med leverposteimousse og syltet tyttebær.

Sett gjerne litt ekstra tyttebær på koldtbordet. Syltet tyttebær smaker kjempegodt til veldig mye av julematen.

Leverpostei-mousse med bacon, sopp og hurtigsyltet tyttebær 

  • 150 g leverpostei, grov type
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 ts pepper
  • 100 g baconterninger
  • 5 aromasopp, delt i skiver
  • 4 skiver ristet landbrød, delt i 2

 

Slik gjør du:

  1. Del leverposteien i biter og bland med creme fraiche til en luftig mousse. Smak til med pepper.
  2. Stek bacon og soppen. Fordel leverposteimoussen på ristet landbrød og ha sopp og bacon på toppen. Pynt med syltet tyttebær.

 

Hurtigsyltet tyttebær

  • 1 dl eddik
  • 2 dl sukker
  • 3 dl vann
  • 250 g tyttebær

 

Slik gjør du:

  1. Bland eddik, sukker og vann. Gi laken et oppkok slik at sukkeret løser seg opp. Hell laken over bærene. Tyttebærene er ferdigsyltet når laken er avkjølt. 
Rakfiskruller på julekoldtbordet.

- Vi lager ofte rakfiskruller til forrett før jul. Det er både veldig enkelt og smaker skikkelig godt, sier Kjetil Kvarteig.

Rakfiskruller med egg og vårløk

  • 400 g rakfisk
  • 2 ss rømme
  • 2 kokte egg, i biter
  • 3 vårløk, finsnittet
  • 2 dråper sitronsaft
  • 1 ½ ts dijonsennep
  • 1 pk lefser

 

Slik gjør du:

  1. Skjær rakfisken i små biter.
  2. Bland alle ingrediensene til røren og smør den i lefsene.
  3. Rull stramt og skjær i pene biter.

<<PRØV OGSÅ: Slik lager du tradisjonell rakfisk à la Engebret café.>>

Sylte med rødbetkrem på julekoldtbordet.

Du kan gjerne velge annen type kjeks eller toast til. Du kan også servere sylten på et fat med rødbetkremen ved siden av.

Sylte med rødbetkrem, timian og valnøtter

  • ½ sylte
  • 1 pk Änglamark knekkebrød, eller annen kjeks
  • 1 dl syltede rødbeter
  • 150 g kremost
  • 3 stilker timian
  • 1 dl valnøtter

 

Slik gjør du:

  1. Del sylten i tynne skiver. Del knekkebrødene i to og fordel 2-3 sylteskiver på hver.
  2. Bland finhakkede rødbeter og kremost og ha på syltebitene.
  3. Pynt med timian og ristede valnøtter.
Minihamburgere av pinnekjøtt på julekoldtbordet.

Pinnekjøtt-sliders er perfekt restemat hvis du har pinnekjøtt til overs.

Pinnekjøtt-sliders med asiatisk vri

  • 8 minihamburgerbrød
  • 200 g renset pinnekjøtt
  • 6 ss hoisinsaus
  • 4 vårløk, finkuttet
  • 150 g hodekål, finsnittet
  • 3 gulrøtter, revet
  • 4 klementiner, i skiver

 

Slik gjør du:

  1. Bak slidersbrød.
  2. Damp pinnekjøttet eller bruk pinnekjøttrester. Bland renset og plukket pinnekjøtt sammen med hoisinsaus i en liten kjele. Varm forsiktig opp.
  3. Fordel kål, gulrot, vårløk og pinnekjøtt i burgerbunnen. Pynt med klementinskiver.

 <<PRØV OGSÅ: Øldampet pinnekjøtt smaker ekstra godt! >>

Slidersbrød:

  • 10 g tørrgjær
  • 1 ss sukker
  • 2 dl melk, romtemperert
  • 300 g hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1 egg + 1 egg til pensling
  • 100 g smør, romtemperert i terninger
  • hvite sesamfrø

 

Slik gjør du:

  1. Ha gjær, sukker og romtemperert melk i en skål. Rør sammen. La dette stå i 10 minutter til det dannes et tykt skumlag på toppen av væsken.
  2. Ha melkegjæren over i en bakebolle og rør inn salt, egg og smørterninger. Ha i litt og litt mel til du har en smidig og fin deig. Elt deigen i ca. 10 minutter.
  3. Dekk til bollen med plastfolie og sett til heving på et lunt sted i 45 minutter.
  4. Del deigen i små emner. Sett den til heving nye 45 minutter.
  5. Pensle slidersbrødene med et sammenpisket egg. Strø på sesamfrø.
  6. Bak i ovnen på 175 grader i ca. 20 minutter eller til brødene er gylne og ferdigstekt. Avkjøl på rist.

 

Tilslørte pepperkaker med multekrem på julekoldtbordet.

Tilslørte pepperkaker er en julete vri på tilslørte bondepiker. I tillegg har vi brukt multekrem, som for mange er selve juledesserten. Enkelt og veldig godt!

Tilslørte pepperkaker med multekrem

  • 5 ss smør
  • 8 dl knuste pepperkaker
  • 6 dl kremfløte
  • 4 ss sukker
  • 6 dl multer
  • sitronmelisse til pynt

 

Slik gjør du:

  1. Ha smør i en panne og stek pepperkakesmulene.
  2. Pisk fløte og sukker til krem. Bland i 2/3 av multene.
  3. Fordel pepperkake, multekrem og multer i pene glass. Pynt med sitronmelisse.
Pepperkaker med blåmuggost på julekoldtbordet.

Enklere dessert får du ikke! Pepperkaker og blåmuggost er en vidunderlig kombinasjon, og honningnøttene gjør at du bare må ha én til.

Pepperkaker med blåmuggost, fiken og honningnøtter

  • 10 pepperkaker
  • 75 g blåmuggost, gjerne en roquefort
  • 2 ferske fiken, delt i båter
  • ½ glass Smak forskjellen valnøtter i acaciahonning

 

Slik gjør du:

  1. Fordel blåmuggosten på pepperkakene og pynt med fiken og valnøttene.