Til hovedinnhold

6 enkle retter til julefesten

Jul

Det er ingen grunn til å stresse fordi du skal arrangere julefest! Coop Mega-teamet viser deg hvordan du kan lage julekoldtbord med 6 enkle retter som smaker kjempegodt!

Pyntet julebord. I forgrunnen står et fat med pepperkaker med blåmuggost, fiken, honning og valnøtter. I bakgrunnen aner vi flere fat med ulike retter.

Duften av jul sprer seg i kjøkkenet når pinnekjøttet har stått en stund og dampet på komfyren. Coop Mega-teamet er i full gang med å lage i stand et herlig julekoldtbord med retter som baserer seg på julens beste råvarer.

Kjetil Kvarteig fra Coop Mega Røros står bøyd over rakfisken. Han skjærer den i fine stykker og konstaterer at årets rakfisk er av topp kvalitet.

Så mye julemat bør du beregne

Å beregne hvor mye mat du skal lage til et koldtbord, avhenger av hvor mange retter du har, hvor mektige rettene er, hvor sultne gjestene er og hvor mye tilbehør du har. Som en tommelfingerregel kan du beregne 500-600 gram mat per person, inkludert tilbehør.

Lag gjerne litt ekstra mat, så du er sikker på å ha nok. Koldtbordretter er nydelig som pålegg og lunsjmat dagen etter. 

Coop Mega-teamet består av (f.v.) Kjetil Kvarteig fra Coop Mega Røros, Elin Madsen fra Coop Mega Klepp og Morten Rørvik fra Coop Mega Nordås.

Coop Mega-teamet består av (f.v.) Kjetil Kvarteig fra Coop Mega Røros, Elin Madsen fra Coop Mega Klepp og Morten Rørvik fra Coop Mega Nordås.

Hos Morten Rørvik på Coop Mega Nordås utenfor Bergen, er ost svært populært i førjulstiden. Han deler roquefortosten i tykke skiver og legger på pepperkakene:

- Enklere julesnacks enn dette får du ikke. Skikkelig julestemning på 1-2-3!

Vil lage julemat selv

Jul er tradisjoner, men tradisjonene varierer fra landsdel til landsdel. På Vestlandet er det pinnekjøtt som gjelder, mens de fleste på Østlandet sverger til svineribbe. Lutefisk spises i hele landet, men mer som førjulsrett enn på selve julaften. Det samme gjelder rakfisk, som har sitt opphav i Telemark, Valdres og Østerdalen.

På Røros merker Kjetil Kvarteig en økende interesse for å lage tradisjonell julemat selv: - Folk er opptatt av å lage julemat fra bunnen av, og vi selger mye råvarer til å lage sild, lammerull og sylte før jul, forteller han.

Dette koldtbordet er beregnet til 8 personer.

6 enkle og raske oppskrifter til julebordet

  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆